20100402

Rest in Peace Din Beramboi

KUALA LUMPUR: Popular comedian Din Beramboi, 43, was buried at Taman Ehsan Muslim cemetery in Kepong before Friday prayers today.

Din Beramboi or Mior Ahmad Fuad Mior Badri died of haemorrhagic dengue fever at the Intensive Care Unit (ICU) of Selayang Hospital at 12.30am today.

Din Beramboi leaves wife Suhaini Che Man, 42, and three children, Nil Aina Adibah, 18, Mior Ahmad Shafiq, 16, and Nirain,6.

His sister Rozana, 39, said all family members except his father Mior Badri who has a heart ailment, were at his bedside.

"He passed away peacefully with a dash of smile on his face," she told Bernama at Selayang Hospital today.

About 2,000 people paid their last respects to him at his mother-in-law's house in Taman Ehsan before it was taken to Masjid Al-Fa'izin, Taman Desa Jaya, Kepong for prayers.

Fellow artistes present include his Radio Era co-presenter Aznil Nawawi, Aziz M. Osman, Bob Lokman, Afdlin Shauki, Sharifah Shahirah and husband Ijoi, Fizo Omar, Astro executive director Zaini Amirullah and Media Prima Berhad chief executive officer Datuk Seri Farid Ridzuan.

Zaini described Din Beramboi's death as a big loss to entertainment adding Astro will show a special programme on the comedian tonight.

"As a sign of mourning, we will not show programmes featuring him for three days," he said.

Farid said Din Beramboi had the ablity to entertain people even in times of sorrow.

"He was well liked and was always concerned with problems faced by friends," said Farid who knew Din Beramboi since 1993. -- BERNAMA

_____________________________________________________

Seriusly, walau pun aku tak pernah dengar sawancara Era, tapi Anis kerap juga cerita sebab dia selalu dengar pagi²..Bila dia cerita tu memang aku tergelak lah..Serius aku bukan senang untuk gelak tapi lawak² arwah kira memang betul² menjadi. Bagi aku lawak bukan boleh di buat satu pertandingan. Sebab apabila bakat di cungkil melalu acara sedemikian maka ia memang tidak natural.. Lihat sahaja, siapa lagi yang boleh melawan bakat Din Beramboi? Jika ada pun Saiful Apek sahaja..Sahaja. Nabil? I don't think so.

Pemergian arwah secara mengejut, kerana mengikut tweet dan Pages Aznil, arwah dimasukkan ke hospital pada hari Isnin akibat terkena jangkita virus dari kencing tikus dan menurut akhbar, akibat denggi berdarah, arwah di sahkan koma kerana organ gagal berfungsi dan lantas menghembuskan nafas terakhir pada malam Jumaat, jam 12.30. Memang terkejut dan sangat singkat waktu pemergian tersebut.

Yang paling sebak apabila mengenangkan nasib anak allahyarham yang masih kecil dan bersekolah.. Harap ada pihak berwajib datang membantu. Arwah di semadikan di Kepong sebelum sembahyang Jumaat tadi dan ramai yang hadir untuk memberikan penghormatan terakhir.. Kadang² aku terfikir, jika aku mati, ada tak yang sudi datang selain ahli keluarga aku? Di sini kita nampak bahawa ramai yang sedih atas pemergian Din Beramboi..

Aku tak pernah dengar sawancara. Namun satu ketika dulu aku memang pembeli setia majalah Ujang. Paling aku suka ruangan soal jawab Uncle Din dan Lady D.. Memang nak pecah perut baca.. Pagi tadi aku dengar kat radio, Abby Fanna pun sebak dan menangis di konti apabila membaca SMS pengirim mengingatkan yang Abby pernah menjadi DJ bersama arwah di THR dan watak² spontan arwah memang tak akan di lupakan oleh pendengar. May he rest in peace..

Latest tweet dari beliau pun menunjukkan tanda² kematian beliau. Ya, Allah memang betul² ramai yang mendoakan kesejahteraan arwah terutamanya di facebook pages dan group khas untuk mengingati arwah pun dah mencecah berpuluh ribu dalam masa sehari..Harap diampunkan dosanya, dan janganlah bukakan aibnya..Pemergian Allahyarham Din Beramboi atau nama betulnya Mior Ahmad Fuad merupakan kehilangan yang sangat besar dalam industri kita..

"Remembers growing up reading and listening to "Lawak Ujang Bersama Din Beramboi" incessantly like it was yesterday. I've always thought that it takes great talent to make people laugh; to make people cry is probably not as hard. Well, Din Beramboi has certainly done both now. For the smile he put on our faces, may Allah bless his soul.."
Petikan kata² Wani Ardy dalam headline nya.

Setuju.

(22 disember 1966 - 2 april 2010)

Sama-sama sedekahkan Al-Fatihah untuk beliau agar rohnya tenang di sisi Allah S.W.T
Al-Fatihah..

2 comments:

syuk said...

Al Fatihah

Anonymous said...

Sorry for my bad english. Thank you so much for your good post. Your post helped me in my college assignment, If you can provide me more details please email me.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...