20101216

Draft

Boleh tak jika nak draft kan semua post blog ni pada tahun 2008? Sebab aku rasaa aku berperangai paling babi dan loser pada tahun demikian. Dan I swear, this is life. Today, not yesterday.

Ok siapa rasa belum habis khatam baca cerita aku, cepat baca (sembang gaya artis pop 60-an) sebab aku sedang berkira2 untuk draft kan semua nya. Ngeee


ok bye!

Kerja

Tahu tak sebenarnya perkara yang paling mengerikan adalah tua. Hakikat yang paling susah nak diterima manusia. Sorok lah bagaimana pun, sibuk lah hingga kita lupa pun, hakikat memang tak dapat nak dielak. Mungkin aku terlalu berfikir atau suka serabut kan diri sendiri, believe me, aku taku nak hadapi masa sekarang ni.

Tahu kan, sebenarnya kita tak sedar yang masa sedang jauh meninggalkan kita. Tapi hari ni, saat ini, aku seolah nampak yang sebenarnya aku sedang melangkah satu lagi level didalam kehidupan. Aku stress kan perkataan nampak tu sebab aku sedar, yang sebenarnya aku bukan lagi pelajar yang bangun tidur pergi kelas, balik lunch tidur dan pergi kelas semula. Ok, aku libang ni.

Perkara paling boleh buat aku lemah, yang slow kan step aku adalah keluarga. Kenapa aku cakap keluarga tu anggap sahaja lah satu perkara yang kau tak perlu tahu. Cuma, aku runsing fikir yang satu hari nanti aku akan tinggalkan keluarga aku, duduk sendiri, sampai mereka kian tua.. dan..


ahh, babi. Aku tak nak fikir!

20101210

Kenapa?

Kenapa Facebook makin tak cool? Sebab orang-orang dalam tu dah semua tak cool.

Stop telling other Marina-ada-blog-lah-kutuk-kita. Stop being childish!

Stop trying so hard to be too defensive by telling others that you're on the right side. Silence is golden, faham?

Suka hati lah apa pun aku cakap di blog ni. Sebab internet ni aku bayar, bukan kau. Atau mak kau. Ok!

20101207

Envy

At some point of living, you seems like having doubt of who actually you are. This is very crucial part where people tend to find their actual identity of living. They may tend to become those who ain't initially they are. Forgive them. Me myself sometimes even hardly able to distinguish between needs and necessity. Well at least I'll turn back quietly sit and stop being completely moron. Big compliment to education, religion and experience which taught me a lot about this chaotic life.

I may sound cynical. May sounds like complete idiot sometimes. I often misjudge that is why I hardly able to make friends but I couldn't care less, having a lot of friends wont make you even better. Thank you for your acceptance. I often compare my life with others. Terima kasih kerana banyak mengajar aku erti kehidupan. I am happy with my current life. Though I realize I've jump into making few bad habits, I believed that I know what actually I am doing. Keep faith.

Aku cuma harap untuk jadi yang terbaik pada tahun baru ini.

Salam Maal Hijrah 1432H/2010M



Depresi

Perasan tak kalau aku cuba mahu menulis, pasti ketika emosi kurang sempurna. 80% penulis bersetuju, hanya ketika emosi terganggu, idea untuk menulis semakin hebat! Ok aku tipu je part 80% tu.

Hidup semakin sempurna. Nampak tak aku dah tukar layout gambar buku, maksudnya aku dah mula rindu zaman sekolah (tiba2). Biasalah when you're no longer attached to something the only you could appreciate how does it important to your life. Alah, cliche lah. Samalah macam aku, bila dh habis belajar mula lah rindu ketika zaman selenga. Bergaduh dengan kawan dan tiba2 jadi baik semula. Haish suka hati lah. There's no effing different. Aku tak pernah berubah pun.

Apabila semua orang dh mula bekerja. Mula lah aku libang tak tentu pasal. Aku memilih. Nak juga tunggu F-Secure yang belum pasti lagi tu kan. Ada kerja yang tak pasti dapat aku pula masih belum bagi kata dua. Maka, tidur sahaja lah bangun jam 11 setiap hari. Hidup tanpa undang-undang!

Ok, tahu tak aku rindu Harman Rashidi.

Kthnxbye!

20101116

Korban!

Mari korbankan kebencian! Itu tagline untuk entry kalini.

Haha. Tipu. Mana boleh aku kan lah diehatefan yang sebenarnya jadi tu lah sebenarnya masalah aku paling besar sekarang. Aku semakin kuat menjadi seorang stalker terhebat. Aku benci buat kerja ni sebenarnya tapi aku terpaksa. Aku sakit hati untuk lihat ada orang yang aku benci hidup senang. Ya, saya perempuan yang tak cool langsung. Terima Kasih!

Rasanya ada manusia yang hidup didalam kelibangan sekarang. Tahniah! Kan aku dah cakap banyak kali, hidup kuat ranjit orang maka Tuhan ranjit semula. Karma kan. Aku suka.

Dan, semakin sibuk dengan akiviti harian - MLP dan Matlab. It's going to end very soon. Very soon.

Tahu tak aku belum tau nak kerja mana lagi. Ya, aku pun sama libang.

Mari menjadi matang!

Tiba2.

20101101

Sahabat







Saya sayang anda semua. I might not be a good friend to you guys, but I hope you know, once you're my friend, forever you will be in my heart.

Uda, Ily, Fana

Kita mungkin lah tak rapat sangat, tapi aku pasti kau orang kenal siapa aku kan..Bila ada orang cakap buruk tentang aku, aku tau korang lah antara 3 orang yang paling neutral. Aku tau walau apa pun kau orang tetap akan ada dgn aku..Aku sayang korang sgt, uda, ily ana..To Fana, kita boleh jumpa selalu kt Ipoh lepas ni kan. Aku paling respect dan segan dgn korang..aku sayang korang sangat.. :)

Anne

Kita pernah ada conflict dulu kan. Tapi tu semua dah lepas, aku nak kau tau, aku maafkan dan dah lama lupakan semua antara kita. Aku gembira kita jadi kawan semula. Aku tau kau live very hard untuk seek for your own happiness. Aku tau kau perempuan tabah. Aku tak tahu mana tempat aku dalam hati kau, tp aku nak kau igt satu benda, kau sentiasa ada dalam hati aku. Ingat pesan aku. Aku kan kawan kau yang macam makcik, kuat membebel, tp kau tau kan niat aku tak lah buruk. Tu semua sebab aku sayang kau sgt. :)

Anis

Kita kenal sejak matrik lagi. Secara jujur, kau lah paling masuk dgn aku. Apa pun aku selalu rasa kau dgn aku selalu sama dari semua aspek. Kita kerap ada masalah yang sama, baik family atau love kan. Sebab tu aku rasa kau lah orang paling faham aku. Aku tau aku pernah menyinggung perasaan kau. Kau pun rasanya dah faham kan I never meant to be. Aku sayang kau sangat dan sedih sebab tak ada lagi pillow talk macam dulu2.. aku sedih. Tapi aku gembira dapat kenal perempuan baik dan cantik macam kau. At least aku proud ada kawan mcm kau. I love you

Mom

Kau pun tau, macam mana life aku bila kau takda kan? Sejak sekolah sampai habis belajar pun, kau tetap ada dibelakang aku, bila aku jatuh dan bangun. Bila semua orang keji aku, kau tetap percaya, siapa aku. Aku sayang kau mom. Aku minta maaf kalau selalu susahkan kau, kau baik sangat selalu tolong aku banyak benda. Aku bangga ada kawan yang baik tak down to earth macam kau. Aku tak tau in the future ada tak manusia serupa kau mom..please be with me forever..


Guys, aku minta maaf dari hujung rambut ke hujung kaki, jika ada tersinggung sepanjang 6 tahun kita kenal.. Aku sayang kau orang sampai mati. Apa pun yang jadi, aku harap our friendship will last forever. Aku nak korang tahu, sejauh mana aku pergi, seramai mana kawan aku kenal..you guys will always be my priority, none could replace you in my hearts.

*tears*

20101031

I Love You.

Itu Sahaja.

20101028

Terima Kasih!

Sebab buka topeng dan tunjuk diri sendiri.
Terima Kasih kerana tempoh yang cukup cepat dan pantas!
Maka, tak perlu jadi poser lagi.

Aku meluat.

*muntah*

Lain kali

Belajar jadi lebih matang di dalam kehidupan.

Jika rasa hati bagai bangkai najis, xperlu bercerita tentang agama, sebab itu tak berjaya langsung tutup kebodohan kau.

Rupanya kau dan masa silam aku, sama.

So, kau, typical dan bukan manusia "luar biasa" yang pernah aku label kan dahulu.

Kau, cepat melatah!

Cuba jangan heboh satu dunia perihal busuk supaya orang tak ketawa kan kau.

Jangan sampai Tuhan buka lagi hijab.

Kau lelaki tipikal! Lelaki-sekolah-agama-tapi-mulut-macam-teett

*pause*

Jangan salahkan agama. Memang salah manusia.

Baik!

20101013

Buang dalam lubang jamban!

Apa pun ranjau dalam kehidupan, walau sesukar mana pun pasti pada akhir nya kita berjaya harungi juga kan. Walau terpaksa berjalan kaki beribu batu di mana kiri dan kanan jalan penuh anjing bangsat, busuk dan ngeri berjarak dua depa pada kamu atau duri berbisa bakal mencucuk kurang dari lima inci dari kulit pun, jika Tuhan tahu kita mampu, maka kesusahan itu pasti akan muncul juga depan mata.

Persoalannya sama ada kita sedar atau tidak yang kita sebenarnya kuat. Sebab Tuhan yang Maha Baik ingatkan kita, "aku tak akan turunkan ujian buat hambaKu kecuali dia benar2 mampu". Jadi, kau fikir aku berani nak cabar kata Tuhan? Aku cuma perlu lebih kuat untuk hari mendatang. Saban hari ada sahaja manusia yang gemar mencabar kesabaran aku. Jika bukan aku pun, pasti ada kaitan dengan orang yang aku sayang. Ah, tetap sama kan?

Cuba kalau otak manusia boleh diprogramkan. Dan sistem administrator setiap sistem neuro itu adalah aku. Maka aku akan program setiap otak manusia tersebut, apabila bercakap haruslah menggunakan sel otak dan bukan sel ponggong!! Sebab kadangkala ada manusia yang cabut akal mereka, buang dalam jamban, flash dan hilang. Kemudian cuma pakai otak yang tiada akal untuk buat keputusan. Bodoh!

Hari ni aku panas hati pada Lecturer EOP aku. Ada ke satu presentation dari consultation company nak kena ada butterflies dan blink2 tulisan warna pink?! Lepastu keep on comparing KICT students dengan economics student. Kemudian ada pula lancau ni boleh cabar kami "kitorang cabar ICT students buat website untuk presentation" Mamat ni aku rasa adalah salah seorang mangkuk yang flash akal terus masuk loji pembuangan najis. Bangang tahap dewata! Sebab tu aku selalu cakap, ada sijil tinggi mana pun, pointer tinggi mana pun, takkan menjamin kau berfikir bagai orang ada ilmu.


Aku lagi hormat pakcik yang kerja kutip sampah.

20101006

Tekak sakit






Satu masalah kesihatan yang kerap mengganggu kehidupan aku adalah batuk dan selsema. Adakalanya aku rasa macam nak tarik tekak keluar, buang kahak dan skru semula masuk ke dalam. Boleh. Ok tak boleh.

Hari ni saya nak promote cupcake saya kt blog. Siapa nak order sila email saya marina[dot]bakri[at]gmail[dot]com --> untuk mengelakkan si beruk spammer

Harga

PRICING :
Cup M (2.25Oz)
- 16 pieces RM40
- 25 pieces RM60

Cup L (3.25Oz)
- 16 pieces RM50
- 25 pieces 70


Terima Kasih!!

20100930

Mari ketawa melihat kebodohan!

Yes, sarcasm.

Like what the Peri told us. "I am so sarcastic, I would end up become a Kera Sumbang". So effing true.

Yes I turn to be the old me. Aku mula benci sekor demi sekor beruk depan mata. Dan adakalanya mahu berterima kasih pada beruk-beruk itu kerana mengajar aku apa erti beruk-dapat-bunga. Terima kasih juga kerana memberi hiburan tanpa bayaran. Yes, thanks to youu!

I am your truly die-hate-fan. I hate almost everything in my fucking life. At the same time aku bersyukur kerana menjadi aku. That's what a friend for, supaya dapat melibangkan diri. Sungguh betul.

Mari kata yeay pada kebencian kerana kebencian akan membuat kita semakin berhati-hati. Mari masuk Kelab-benci-manusia, kerana aku sekarang tidak mudah gagal tanpa orang dibelakang. Tiada lagi istilah cuba, kerana aku memang akan gagal mengenal manusia. Ramai beruk yang bertopeng manusia. Yeay.

Mari jadi kejam kerana tanpa kekejaman tiada kejayaan.

Rasa mahu muntah lihat gelagat manusia pakai topeng plastik? Kita ada dua pilihan:

1. Bunuh beruk itu
2. Bunuh diri sendiri


Senang.

20100918

Rindu

Sumpah dah lama tak jumpa kau, ketenangan. Mana menghilang pun tak pasti. Aku memang loser bila perlu ada seseorang yang kuat bersama aku untuk aku jadi kuat dan bila mereka tiada aku kembali jadi bodoh. Yes, indeed I am a such a pathetic loser. Aku cuba cari, ah tapi sebenarnya tidak cari pun, aku tipu.

Aku rindu aku beberapa tahun dahulu. Aku rindu kan siapa aku pada zaman sekolah. Aku rindu aku pada zaman umur 18-21. Pada masa ini kehidupan aku adalah aku dan kekasih aku. Aku tak perlu hirau apapun bangsat didepan mata. Aku tetap gembira. Kenapa tidak sekarang? Kenapa mereka seakan menganggap aku bagai kereta control yang boleh ditekan "play, reverse, fly, left, right dan stop"

Ya, aku yang bodoh.

Biar orang buat diri aku bagai gampang!

20100911

Mangkuktandas!!

Sejak akhir2 ni aku semakin dapat sedar tentang perangai aku yang satu ni. Aku memang kuat sensitive perihal perangai manusia yang bagai mangkukjamban!

Terutamanya sesiapa yang suka nak cerita nak up, tunjuk bagai dia paling kenal semua orang hebat dalam dunia. Mujur kita ni di Malaysia, jadi tak banyak international artis pn, cubalah kalau aku duduk Amerika dan berkawan dengan spesis begini, dah tentu Angelina Jolie pn dia cakap sedara mara dia.

Sumpah fade up. Dua hari lepas aku meletup. Itu maknanya aku dah tak tahan.

Sudahlah kau pernah ranjit aku tentang gambar dahulu, sekarang kau pun berkawan dengan kawan-kawan aku juga. Ok baik, kemudian nak cerita kau kawan dengan Liyana Fizi, Fynn Jamal, Hujan, Bunkface, dan siapa lagi? Kemudian nak sembang perihal orang2 tersebut depan aku contoh macam "Fynn tadi I sms dia, x reply lah tak tahu apa hal" dan "eh, u tau tak Noh cakap kt I dia nak kawin dengan MizzNina bulan depan" .."Fad Manaf tu geng lepak I hari2 kot.." Eh tolong lah aku tak suka nak dengar cerita kau yg 24jam nak up tu je pathetic.

Kenapa? Kalau artis semua nak berkawan dengan dia lah? Dan mengaku kawan baik dan saudara apa lancau. Nak up status kat FB, tag nama artis itu ini yg ada dalam friendlist kau dan nk tunjuk yang kau habis baik lah dgn artis ni sambil berharap ada orang komen "eh, kawan dgn Liyana Fizi eh, bestnye" kt status kau dan kemudian kau boleh reply "I memang rapat kot dgn dia"

Hah. Pegimampus.

Sumpah menyesal kenal spesis cipanzi mcm ni. Umur dh tua tp perangai mcm budak umur baru nak up.

Aku tak kenal lah siapa Zara Ismail walau aku tau dia somebody dalam scene ni. Aku tak heran pun jika dia tak ada dalam friendlist aku begitu juga dia. So boleh tak jika kau tak provoke aku dengan bercerita tentang orang POPULAR yang aku tak kenal di ym atau apapun site sebab aku tak berkenan untuk ambil tahu lah syaitan.

Kemudian bila aku kenal kan kau kepada Bittersweet, kau pula gebang bagai lama kenal mereka depan orang kan.

Apsal kau ni mangkuk?

Nak aku sumbat muka kau dalam jamban ke?

20100907

Tadah untuk Pakistan

From Wani Ardy,


Dalam seronok hendak meraikan kemenangan berpuasa, kita nyaris lupa pada mereka yang sedang susah, yang setakat hendak berbuka pun payah, apa lagi hendak beraya.

Kata United Nations, jumlah mangsa banjir di Pakistan sudah mencanak naik hampir ke 20 million. Itu lebih daripada jumlah mangsa tsunami 2004, jumlah mangsa gempabumi Kashmir 2005, dan jumlah mangsa gempabumi Haiti 2010 – digabungkan kesemuanya. Kata kawan saya Shahnon, 20 million yang hilang tempat tinggal itu dah hampir sama ramai dengan penduduk Semenanjung Malaysia. Bayangkan. Media kurang melaporkan berita dan perkembangan Pakistan tapi apa-apa spekulasi buat masa ini kita tolak ke tepi dulu. Yang penting sekarang, kita sebarkan hal ini untuk timbulkan kesedaran dan kumpulkan doa dari seberapa ramai manusia yang boleh.

Siapa yang hendak derma (mereka sangat perlukan bantuan), boleh tengok link ini:

Maybank:
http://www.maybank2u.com.my/mbb_info/m2u/public/personalDetail04.do?cntTypeId=1&cntKey=HL10.08.23&programId=HI-Highlights&newsCatId=%2Fmbb%2FHighlights%2F2010&chCatId=%2Fmbb%2FPersonal

Mercy:
http://www.mercy.org.my/

UNESCO / UNHCR / UNICEF / WFP:
http://www.un.org/apps/news/infocusRel.asp?infocusID=142&Body=Pakistan&Body1=flood (click Donate)

Kalaupun kita tak mampu sedekah wang atau tenaga, paling kurang kita sedekahkan doa dan ajak kawan-kawan sama. Doa banyak-banyak. Tiap kali solat. Jangan putus.

Kasihan Pakistan.

Bismillah hir Rahman nir Rahim.

Ya Allah Ya Tuhanku. Kau peliharalah, lindungilah dan selamatkanlah saudara-mara kami di Pakistan, Palestin, Malaysia dan seluruh dunia. Redakanlah setiap kesakitan, kemiskinan, peperangan dan bencana alam di bumi ini, Ya Allah. Berikanlah mangsa tempat tinggal, makanan dan ubatan yang secukupnya. Jauhkanlah tubuh badan mereka dari sebarang penyakit. Lanjutkanlah usia mereka. Kuatkanlah mereka yang kehilangan ahli keluarga. Teguhkanlah iman mereka supaya mereka tabah, tidak putus asa, dan terus berpegang kepada Mu. Ya Allah Ya Tuhanku. Ringankanlah dugaan mereka dan permudahkanlah hidup mereka. Kasihanilah mereka sebagaimana Kau mengasihani kami, Ya Allah. Bukakanlah mata dan hati setiap manusia yang bernafas agar sama-sama membantu, tidak kira dalam apa jua bentuk sekalipun. Lumpuhkanlah semangat mereka yang berniat jahat. Ya Allah Ya Tuhanku. Semoga kami tidak leka dan penting diri. Sesungguhnya dari kesakitan, kemiskinan, peperangan dan bencana alam sebegini kami belajar kebesaran kuasa Mu, kami mohon pengampunan dari Mu, dan tiada tempat lain kami meminta serta berbalik, selain daripada Mu.

Amin, amin, amin ya rabbal alamin.

Pakistan is facing a slow-motion tsunami. Its destructive power will accumulate and grow with time… Make no mistake: this is a global disaster, a global challenge. It is one of the greatest tests of global solidarity in our times.

- UN Secretary-General Ban Ki-moon


Kebodohan

Memang perasaan macam ni selalu nak ganggu aku bila aku sendiri. Aku sekarang sedang membenci teknologi. Sebab benda ni lebih banyak menyakitkan hati aku dari membuat aku gembira.

Memang rasa sucks bila perlu online 16 jam sehari dan menghadap sesuatu yang kau tak dapat nak pegang dan lihat dengan nyata. Dan lebih bodoh bila benda ni yang sedang control kita. Sumpah macam loser.

Aku benci perasaan macam ni. Tak rasa ke macam tak ada kehidupan? Aku selalu envy pada ain, kenapa dia boleh ada kehidupan yang tidak dikawal oleh teknologi dan tidak aku.

Betul Aman cakap, dia tak pernah nak blame kawan2 yang ada kehidupan lain dengan kekasih. Ada yang kutuk sana sini cakap "A bila dah ada gf dah tak nak lepak dengan kita". Tapi kita tak sedar yang life is all about moving. Betul ke susah cari kawan dan betul ke kawan lebih penting dari kekasih? Cuba fikirkan semula.

Adakalanya kita akan sendirian, betul, dan kawan tak akan selamanya ada dengan kita. Cuba belajar berdikari dan sebab tu tuhan ciptakan kita berpasangan dan bukan bergerombolan. Faktanya ada, sebab bila kita susah, pasangan kita itu lah seorang sahaja yang tetap bersama kita dan bukan kawan.

Masalah disini bila aku kerap 'diganggu' tak tahu sebab. Macam ada sesuatu yang kacau ketenangan aku. Aku tiba2 rasa insecure, takut, sedih, gloomy dan nak menangis tanpa sebab. Aku takut bila perasaan ni datang. Entah lah.


Celaru.

20100829

Apa yang aku faham tentang kawan

Sebenarnya tak ramai yang betul kenal siapa aku. Untuk siapa yang mungkin dekat dengan aku juga sebenarnya tak begitu faham perihal aku. Maka jika sesuatu yang buruk tentang aku diperdengar biasanya aku akan benar marah.

Kau betul kenal aku ke untuk judge sebegitu?

Aku sebenarnya hidup kini dari penyesalan kesilapan lampau. Atau lebih tepat sekali dengan belajar daripada pengalaman. Sebab adakalanya nak sesal pun tak ada guna kan. Life is too short to be regret of. Maka, lebih kepada redha dengan ketentuan.

Aku mungkin dilihat ramai kawan, tapi sebenarnya kawan pada aku hanya boleh di hitung dengan jari. Jari ibu kawan A, jari telunjuk kawan B, dan jari berikutnyaa..hmm ada ke lagi kawan? Mungkin hanya kenalan. Masa kau susah, ada yang mahu lending shoulder? Masa kau sedih ada yang mahu menangis sama? -- Seorang. Masa ketawa? Masa mengumpat? --Ramai

Sesiapa yang aku berkawan kini pun belum tentu tahu siapa aku. Aku bagi perumpaan mudah, jika dia betul kawan kau, maka jika ada sesiapa cuba propa tentang keburukan kamu, dia tak akan percaya.. Itu lah kawan. Hmm. mungkin aku ada seorang kawan begitu. Tak ramai, seorang dua. Sebab yang lain, apabila dengar cerita tentang aku, terus "haaa? tak sangka dia macam tu". Jadi kesimpulannya siapa kenal aku dalam dan luar adalah sahabat aku. Itu sahaja.


Aku dh banyak belajar tentang kawan.

Jadi aku selesa bila hidup sendirian. Mungkin waktu ini, ada yang memilih untuk keluar dengan kawan-kawan berbuka puasa, tapi aku masih dirumah. Jika berbuka diluar pun mungkin dengan kawan kampus sahaja. Sebab entahlah aku semakin paranoid dengan manusia. Bukan tak ada ajakan jemputan berbuka dan sebagainya, entah, aku bagai malas bergaul. Aku mula rasa privasi itu penting. Mula rasa rimas apabila kerap ditanya tentang hal peribadi. Rimas.

Bergaul untuk apa? Share itu ini, perihal berjumpa kekasih lepas rindu blabla, mak ayah bergaduh, umpatan polan itu ini..

dan kemudian apabila berselisih faham, A quote B, B quote C, C quote aku; "Ina cakap blabla"


Serius bosan dengan manusia.


Sekarang aku faham kenapa Kak Alice tak ada kawan, bahagia tinggal dalam rumah sendiri. Dunia nya hanya anak angkat dan kekasih. Jauh sedikit, adalah keluarganya. Sebab jika susah pun dia seorang, buat apa masa senang nak ramai-ramai kan?

20100827

Terlalu

Banyak benda yang semakin menyemakkan mata disekeliling aku. Semakin meluat, semakin menyakitkan hati. Tapi tak boleh nak beritahu. Sebab yang terlalu peribadi. Juga semakin rasa tiada privasi.

Maka,

Tutup mulut.

20100814

Kau fikir kau Tuhan?

Aku baru balik dari kerja.
Ya, itu rutin harian baru aku sekarang.

Jam lapan nanti nak sambung kerja lain pula. Semata2 nak dapatkan wang dan pengalaman.

Entri ini random. Maknanya kadangkala mungkin keluar topik. Tapi maksud penceritaan adalah satu. Iaitu hormat.

Kita dilahirkan sebagai neutral. Persekitaran yang sebenarnya mendidik kita menjadi siapa. Cubalah jika kita jadi sesabar dan se cool mana tapi jika hari2 kau face sesuatu yang mcm palat, mesti akhirnya kau give up kan.

Macam pagi tadi, aku report kerja sebagai hari pertama. Aku kerja di Guardian BB Plaza, tu pun untuk 6 hari je. Memang, ada yang cakap malu dan sebagainya, tapi aku tak rasa pun itu satu masalah. Kau orang yang sebenarnya slow kan step aku.

Aku tanya sorang cina separuh umur, "Excuse me, may I know who can I talk to since this is my first time working here"

Ok, macam aku ada belajar embedded question, bermakna ayat pemanis sebelum soalan yang perlu kau tambah untuk tidak nampak rude. Macam contoh situasi aku, aku cukup hemah rasanya senyum dan gunakan tone terbaik bermakna aku hormat.

Tapi Cina ni tiba2 high note plak cakap "Can you wait for a while! We are busy doing our work, you stand there first!"

Pukimak.

Aku cakap baik2 kau pun boleh consider kan untuk berhenti buat kerja kau. Dah lah kau tak puasa, nak emo apahal. Aku tau lah kau manager kat situ. Lepas tu dah habis deal dengan fucker ni, aku perlu pula face staff guardian yang sombong dan kerek macam hebat tu kan.

Panggil aunty pun aku kena marah.

Habis nak panggil kau kakak ke? Umur kau baya opah aku, bodoh!

Sabar je lah. Lepas tu cakap nak kerek. Kau semua fikir kau orang ni engineer ke nak sombong tak tentu pasal. Mana pergi rasa hormat orang lain? Fikir kau manager, kau boleh pijak orang bawah suka hati? Fikir kau dah lama kerja situ, kau habis berkuasa ke?

Lancau lah wei.

Aku paling pantang orang guna kan tanda seru, tak kira lah dalam mesej atau tone bila bercakap. Kau orang memang biadap.

Apa kau semua fikir, kau boss apa pun, kau CEO, kau COO, kau senior, engineer, kau rokstar ke apa ke, perlu ke nak treat orang bawah kau macam pundek. Kau ingat pangkat besar habis boleh jadi Tuhan lah nak maki orang suka hati mak bapak kau.

Hormat orang lah bodoh!

Kalau kau perangai macam bangang, and expect orang lain hormat kau, memang tak lah wei. GAGAL. tu je word untuk peribadi kau the whole! Tak kira lah siapa engkau, jangan kau ingat kau orang atas je kau boleh pijak orang bawah kau serupa sampah. Mereka bukan anjing peliharaan kau. Hormat. HORMAT! Mak ayah kau ada ajar tak?

*tahan sabar*

Ini bukan kali pertama benda macam ni jadi kat aku, tapi staff Guardian tadi memang bagi aku panas. Gaji kau orang pun berapa sen sangat nak compare gaji aku, so tak payah cakap banyak boleh. Lain lah gaji kau 7000 sebulan, nak kerek tu aku faham lah. Fikir jadi manager Guardian or cashier pengalaman 3 tahun tu dah cukup up ke, bodoh gila. Lepas tu depan lelaki habis nak ayu. Serius macam lancau.

Itu satu hal, yang dah memang orang atas tu, boleh tak kalau sekali sekala kau orang tunduk sekejap, tengok orang bawah punya perasaan jugak. Jangan ingat kau bayar gaji mereka, kau dah boleh nak treat mereka macam anjing. Nak tanya, tanya elok2, tak perlu nak ada tanda seru !!!!! atau GUNA HURUF BESAR bila mesej orang bawah kau. Tak belajar manner ke, moral ke, akhlak ke? Memang tak ada adab! Boleh tanya dan cakap elok2 kan. Suka ke orang kutuk kau belakang2? Jangan lah fikir kau boss, kau rokstar, kau manager ke apa, kau dah boleh buat orang lain sesuka hati mak ayah kau. Sedar sikit, kehidupan ni roda, dan apa yang kau buat orang, kau akan kena juga satu hari nanti.

Ingat,

Kau bukan Tuhan.

20100809

Surat untuk Ain

Kehadapan Ain yang bijak dan rajin,

Aku rindu kau. Aku tak main2 sebab tak guna satu sen pun jika aku nak main2. Boleh tak aku nak cakap rindu masa silam bersama engkau. Banyak benda rasanya bila ingat aku nak menangis. Sebab kau adalah part of my memories, maka kau adalah sebahagian orang penting dalam hidup aku.

Aku ingat lagi satu malam aku kat rumah. Kau dan Adik makan di uptown. Kemudian kau roger aku untuk makan bersama. Itu pertama kali kita makan bersama kat sana. Kau makan bersama seluar pendek tak tahu jenama apa. Tapi yang aku tau Adik tak suka kau pakai seluar pendek (saja nak cerita) haha.

Kemudian, ada satu malam tu aku tidur di rumah kau, kita plan nak ke "situ". Sudah plan habis baik, tiba2 esoknya ada satu kereta nun jauh dari Penang sudah mari. Maka, batal hajat kita. Aku sedih dan kau pun kecewa. Punca? Sebab nak jumpa si gelap. Palat. Nampak tak macam tak ada jodoh? Aku rindu Iva kerek. Tiba2.

Ada juga satu malam tu, kita pergi tengok mereka jamming kt Pandan Indah, lepas tu kita balik Bukit Jelutong, makan nasik lemak kat satu anney pukul 4 pagi dan tidur lambak bersama kau dan Harman. Siang tu kita ke AirAsia naik kereta aku dan makan ayam penyet. Balik tu kita ada argue pasal gelap babi tu dan tiba2 kita sedar yang kita argue pasal benda bodoh. Aku rindu nak tidur sekatil dengan kau di katil Adik juga. Katil Adik tau.

Kemudian bangun pagi panaskan ayam dalam peti dan tengok DVD. Haish. Aku rindu rumah Adik kat Kota Damansara. Kita tidur dan adik main pet society dia. Pagi tu aku nak ke Bukit Tinggi. Tidur 2 jam je. Kemudian ingat kisah lipas dan sebagainya. Adik hilang, kita check stor dan sebagainya. Macam sial! hahahahahaha. Itu sebab apa? Sebab kakak Ain si converse baru. Tiba2 lagi. Hahaha

Bodoh. Aku rindu kau lah. Masa tu hampir tiap2 malam adalah hari lari malam. Tahu tak sampai sekarang aku menerima akibat bedal sizzling black pepper chicken hari2. Berat aku hampir 60 kg ni sengal! Itu tak masuk waroeng penyet tempat Suha cerita kisah silam, Gila rindu kat Abah juga.

Aku rindu pejoi ranjitan sekali. Ada sekali tu, boleh pergi saloon Pejoi dengan dua-dua sedang jiwa kacau dengan harapan pejoi dapat menghiburkan hati kita, tengok2 pejoi plak ada set rambut untuk Sehati Berdansa. Biasalah artis tu, ajai kan. Haha.

Hmm.

Aku tak nak lah sebut tentang Ipoh dan sebagainya sebab nanti aku mesti menangis punya.


Hari ni Isnin, kau ada exam, jawab baik2 jangan jadi macam kau dan aku dua2 pointer drop dua sem lepas. Ingat tak? Semua pasal apa? Gelap babi kan?

Dah lah, boring lah cerita pasal kau. Asik nak jumpa tapi tak jadi. RANJAUAN!





Kenapa gambar ni:

Sebab ain yang edit dan aku yang snap. Itu sahaja.


Aku rindu kau, setan!


Dari, Kekasih silammu wahai pengkidku,

Marina yang comel dan korea. Boleh?

HAHA.

Tidak yakin

Tahu tak sebenarnya aku ni penakut untuk menerima kenyataan. Sebenarnya aku takut nak hadapi waktu silam. Aku mungkin nampak yakin dan cool jika pada waktu dan saat ini kau temuramah aku. Memang aku berjaya buktikan aku lah manusia paling cool tu.

Namun yang nyata hakikatnya aku tak boleh terima bahawa aku sedang kehadapan dan terus meninggalkan masa silam.

Aku takut untuk buka folder D dalam laptop, nak tengok gambar lama, aku takut sebak.
Tapi aku tak mahu delete, mengapa?

Aku takut dan berdebar-debar bila nak baca archieve conversation ym yang terlalu banyak menyimpan rahsia hati aku, aku mahu baca dan kenal siapa diri aku ketika itu.

Tapi aku menggigil, mata mula berair dan jantung berjalan pantas bila baru mula membaca beberapa pangkal ayat.

Tidak juga tak mahu delete, tapi takut nak baca.

Bodoh.

Aku sedang torturing diri sendiri. Betul.

Tak tahu lah kenapa, aku sukar nak terima hakikat itu. Sama macam benda yang ada depan mata sentiasa, tapi kau tak boleh own them. Pedih. Lebih baik hilang dari ada tapi bagai patung yang tak faham.

Aku nak buang tapi sayang. Sayang? Maksudnya apa sekarang? Sayang orang atau sayang memori. Ah, pergi lah mati, aku rindu dan tak akan buang semua tu.

Memang aku bodoh.

Tahu tak jenis torturing yang aku sedang hukum diri sendiri ini lebih pedih dari duduk atas kerusi elektrik?

Fuck.

20100808

Syukur

Sejujurnya, aku memang rasa bersyukur dilahirkan sebagai aku. Aku sebenarnya ada banyak kelebihan dan keistimewaan disebalik segala kesusahan yang Tuhan berikan pada aku. Aku nampak dan semakin hari semakin jelas.

Aku selalu akan rasa syukur menjadi aku. Aku tak perlu jadi bijak dan terlalu bijak untuk dihormati, aku tak perlu punya wang banyak untuk dapat jawatan tinggi, aku tak perlu pointer dekan setiap semester untuk berjaya. Bagi aku itu semua tak guna. Dan sejak dulu lagi, aku tak pernah pandang pun lelaki pandai kecuali aku respect Abi Dzar. Itu sahaja.

Aku bangga bekerja ketika masih belajar. Aku bangga dilahirkan bukan di rumah banglo atau ada bapa yang kaya raya. Aku syukur dengan kelebihan engkau dan kekurangan aku. Bagi aku, jika kamu tak pernah bekerja, aku yakin pointer hebat pun kamu tetap gagal. Terima kasih kepada keyakinan, keletihan dan pengorbanan. Ia berbaloi!

Sekurang-kurangnya aku berjaya convince, facing dan talk to people dengan confident. Aku pernah kena maki dan aku tak pernah rasa itu kegagalan, aku rasa aku berjaya! Good luck kepada yang tidak pernah bekerja ketika belajar, kamu rugi satu skill yang paling berharga yangmana tak dapat dibayar dengan pointer dan wang. Ya!

Jadi, aku berbangga.

Itu sahaja!

20100801

Sampai bila

Tadi aku, adik dan emak jalan-jalan ke Kuala Lumpur.
Saja tengok barang-barang dan baju untuk raya.
Kenapa sebak tiba-tiba pun tak tahu.


Emak, tunggu. Tak lama lagi saya nak kerja dah.

Tak lama lagi.

20100729

Hati hati

Aku selalu akan bilang bahawa Tuhan itu adil. Sejahat mana aku, semalang mana aku jika dibandingkan dengan kawan-kawan, aku tetap akan kata, Tuhan itu maha adil. Bukti nya ada, dan bukan aku lihat didalam surrounding aku sahaja.

Aku mungkin selalu cakap, kenapa aku tak pernah rasa punya ibu seperti kawan-kawan aku yang lain, punya bapa yang serupa keluarga lain, aku mungkin selalu question tiap-tiap ketentuan Tuhan, tapi sebenarnya aku sedar yang disebalik kekesalan aku, Tuhan sentiasa gantikan dengan sesuatu yang maha membahagiakan. Cukup.

Kadangkala jika kita kata hidup ini penuh ranjau, kita ada benarnya. Tapi kita lupa, dikiri dan kanan jalan sentiasa Tuhan bekalkan dengan 'sesuatu' yang kita selalu anggap tidak penting. Walhal 'sesuatu' itu yang akan menyelamatkan kamu dari ranjau tersebut. Hanya jika kita gunakan akal untuk bertindak.

Berada diatas tidak menjamin keselesaan langsung!

Buktinya kamu selalu rasa hebat, dan itu lah sebenarnya kegagalan besar buat diri kamu. Rasa cukup betul dan bagus, walau hakikat kamu itu sememangnya bagus juga adalah sejenis isi hati yang bagai bangkai haiwan. Cuba untuk tunduk ketika berjalan, maka kamu akan sedar ada ketikanya kamu pakai kasut yang dipinjam dari sahabat kamu yang sering kamu keji.

Rahsia adalah tunduk dan bukan bongkak.

Mudah.

20100608

Mengapa iri hati

Tak faham lah kadangkala dengan manusia ni. Aku mula rasa fade up untuk terus berada didalam populasi ini. Macam makin lama makin haruk jadi nya. Cuba jika ingin menasihati tu, gunakan cara berhikmah. Kau sekolah sampai darjah berapa? Tak kira lah kau ni memang niat baik atau tak, tapi tegur orang tu biar lah cara berpendidikan sikit. Jangan main redah je.

Cuba ambil cermin, tengok muka kau, betul flawless sangat ke?

Jangan tahu nak jaga tepi kain orang lain jika kau tak tahu apa pun tentang aku. Jangan fikir, kau dengar cerita orang, kau paling tahu apalancau segala pasal seluar dalam aku pun. Jangan ingat kau google nama aku, itu lah info paling betul di muka bumi ini untuk kau sembur aku segala. Kau memang bangsat lah anon.

Dalam hidup aku, aku tak punya ramai kawan pun. Kawan aku boleh bilang dan aku tak bangga pun jika punya ramai kawan. Apa guna ramai kawan? Untuk kutap kau balik masa bergaduh ke? Untuk ceritakan yang kau tak suka mandi pagi bila begaduh? Untuk bocor rahsia kau pernah tidur dengan teman lelaki masa hujung minggu? Untuk jadi plastik paling tak berguna didalam kehidupan? Ahh, faking hell lah. Aku tak hadap pun ada ramai kawan lah. Sebab tu kalau kau bukan kawan aku, kau tak payah rasa macam kau betul tahu siapa Marina okay. Don't bother lah fucker.


Lagi satu, jika rasa tak puas hati, tak perlu lah jadi bacul tanya soalan macam gampang kt formspring. Aku lagi respect lah kat minah ni sebab berani kutuk aku depan-depan. Kutuk lah aku depan-depan ya. Tak perlu jadi BACUL nak tanya aku soalan pelik-pelik sebagai anon kah. You're such a loser okay.


Pergi lah jahanam sebab aku tak mati pun kalau kau kutuk aku.

20100605

Baran

Aku tahu sejak azali aku memang panas baran dan sensitif. Semua yang pernah bercinta dengan aku pasti akan cakap benda sama. Dan secara kebiasaannya, Tuhan maha adil maka Dia pasti akan temukan aku dengan lelaki penyabar. Itu lah dinamakan chemistry dan saling melengkapi.

Kadang2 aku cuba tahan kemarahan dan bersabar, memang bukan salah aku, tapi jika aku bersabar maka tiada pergaduhan bukan? Persoalan disini adalah bukan siapa yang salah, tapi siapa yang perlu mengalah. Umur sudah dewasa, tapi masih mahukan perhatian! Oh memang pathetic tapi itu lumrah manusia.

Aku cuma mahu kau faham erti perhatian dan pemerhatian.

Keduanya punya maksud berbeza. Aku mahukan perhatian dan bukan pemerhatian.
Apa guna lihat dan tidur.

Tolonglah belajar bersabar dan mengalah,
Kau sudah dewasa Marina.

20100602

Beza mulut busuk dan hati busuk

Apa beza dua benda laknat ni agaknya.

Kadangkala² sukar nak faham perangai manusia. Ada yang didepan senyum sahaja, dengan kita cakap paling manis, sampai semua orang pun suka, tapi hati dalam macam bangkai. Mulutnya baik, tak pernah cakap bukan² tapi bila ada peluang, dia paling jadi jarum yang paling tajam.


Bangsa Melayu memang ramai yang bangsat. Aku tak faham mengapa perlu berhati bagai bangkai. Apa sudah tak ada cara lain untuk lepaskan kebencian selain menggunakan perlongan syaitan. Walaupun adakalanya mulut aku jahat, tapi aku tak pernah terfikir nak melaga-lagakan sesama kawan atau pun lawan. Tak guna satu sen pun, sebab semua orang pun pandai fikir, pandai lihat, maka tak perlu propaganda segala untuk menjatuhkan orang lain. Diam lebih mulia.


Aku rasa elok sangat lah bermulut jahat dari berhati bangkai. Sebab ada orang yang mulut sahaja jahat tetapi hati baik, sebaliknya jika memilih menjadi si busuk hati, maka kau akan ada dua kombinasi mulut dan hati yang busuk.

Sejahat
² aku, sesyaitan² aku, sekurang ajar aku, aku tak pernah berlagak baik di depan orang tapi belakang jadi duri dalam daging. Jika tak suka, aku cakap tak suka. Tak guna bagai malaikat segala, tapi bila buka topeng jadi bapak syaitan.

Busuk hati macam bangkai tikus.


Notakaki: Doakan mak saya sihat semula dari angkara perbuatan manusia.

20100530

Tertekan dengan manusia

Argghhh mengapa perlu ada diskriminasi. Fuck Fuck! Aku benci. Bukan salah aku dilahirkan begini. Babi lah.

Aaaaaaaaaa..!!

20100526

Menerima ketentuan

Dahulu aku sebenarnya bukan lah begini. Aku terlalu demanding.

Tiap2 lelaki yang pernah ada hubungan dengan aku akan aku motivate dengan vision aku. Which is, education is not important but money. How to gain money is totally not only from education. Aku selalu cakap, aku tak suka lelaki pandai sangat, sebab pandai diorg adalah dengan buku dan bukan pengalaman. Sebab tu aku suka lelaki lebih tua dari aku sebab lelaki muda ni cepat melatah.

Aku selalu akan cakap pada tiap2 mereka, yang aku punya vision tersendiri tentang masa depan aku. Aku akan visualize tiap2 makna perkataan aku dan selalunya perbualan 2 jam adalah semata-mata tentang kehidupan yang materialistik. Bukan. Aku bukan materialistik lah. Maksudnya, macam mana nak dapat gaji lebih kurang 10000 sebulan dan macam mana untuk hidup dengan gaji kurang dari 3000 sebulan? Dan jika ada anak pula bagaimana? Kereta, rumah dan sebagainya? Aku wajib bersalin di hospital swasta. Aku pasti akan hantar anak ke sekolah paling hebat di Kuala Lumpur. Itu cita-cita klise seorang perempuan berwawasan.

Maka, aku akan selalu kondem indirectly mereka-mereka aku ni, aku akan secara sinis cakap "gaji kalau setakat 1600-1800 sebulan, belum tahu lagi nak makan sedap2 bersama keluarga. Sebab tu kebanyakan mereka akan gila paranoid bila aku berkawan dengan lelaki lain maka, mereka akan terpositif untuk melakukan yang terbaik di dalam kehidupan. Aku selalu akan cakap, huh, kalau lelaki gaji besar kan senang, tak payah nak fikir susah2.

Sebenarnya maksud aku bukanlah jahat pun. Itu mempositifkan mereka yang walaupun tanpa education kita boleh kaya. Buat apa pandai dalam akademik tetapi gagal di dalam kehidupan? Gagal dalam kehidupan bermaksud gagal mengawal emosi, gagal membuat keputusan, dan seperti biasa, aku akan tetap kagum pada lelaki hebat pada setiap butir kata dan perbuatan. Tahniah!

Oleh sebab itu, ayat terakhir yang biasanya diucap oleh bekas teman lelaki adalah "terima kasih, awak banyak sedarkan saya tentang kehidupan" Ohh, sebenarnya sedar atau tidak aku sebenarnya perfectionist! kesian mereka kan.

Sekarang.

Aku dh lain. Aku lebih chill dan redha pada setiap yang datang pada aku. Aku akan cakap, aku redha kalau ini adalah ketentuan Tuhan. Contoh kalau kita selalu cakap, "kalaulah aku kawin dengan doktor ke lawyer ke kan senang" atau, "kalau lah terkahwin anak Dato' ke" atau "menyesal aku tak terima anak Tan Sri tu mengorat aku dulu" atau ayat2 seumpamanya.

Pelik kita ni kan. Berangan tak sudah. Nak itu nak ini, harap itu harap ini..Memang tak salah tapi sebaiknya kita belajar menjadi redha dengan apa yang Tuhan jodohkan untuk kita. Sebenarnya kan Tuhan dah janjikan, manusia baik akan bertemu manusia baik begitu juga sebaliknya. Pernah ke kita jumpa, anak Dato' berkahwin dengan anak petani yang belajar tak pandai? Seorang doktor berkahwin dengan pekerja kilang? Atau, lawyer terhebat berkahwin dengan mat rempit tak ada kerja tetap? Jawapan ada lah tapi 1 dalam 1000. Dalam TV ada la woi..


Sebab apa? Sebab Tuhan dah janjikan, sebaik-baik jodoh adalah sesiapa yang sekasta/sedarjat/seagama dan ingat, sebab apa Tuhan janjikan sebegitu? Hmm, adalah sebabnya, fikirlah.. Ni common sense je.

Kan Tuhan tu adil.

20100524

Jemputan.

Dear DiGi Angel,

Congratulations, you've just scored yourself invites for TWO (2) to the Break Free with DiGi party exclusively for DiGi Angels! It's a costume party, so do remember to come dressed up according to the theme of Prisoners and Villains :) If not, you just might get a good spanking from our resident prison warden. After all, there'll be a prize of a HTC Legend mobile phone for the best-dressed blogger, so go all out, it'll be worth your while!

Just to recap, details of the party are as below:
Date: 29 May 2010 (Saturday)
Time: 6pm – 10pm
Venue: Ecoba, Lot No. B-G-02, Level 1 Menara Bata (Tower B), PJ Trade Centre, No. 8 Jalan PJU 8/8a Bandar Damansara Perdana, 47820 Petaling Jaya (please click here for a location map)

Kindly confirm your attendance to the show by sending a confirmation email to breakfree@nuffnang.com before 12pm, 26 May 2010 (Wednesday). Please do not reply to this email.

We look forward to receiving your confirmation email.

Cheers,
Blogger Relations Department
Nuffnang Sdn. Bhd.


----------------------------------------------------------------------------------------------

Nak pergi dengan siapa ni. Kostum bagai..

150 juta



Fynn Jamal- 150 Juta



Untuk kali keseratus lima puluh juta
Mereka tanyakan engkau soalan yang sama
“Eh kenapa kau masih lagi mahukan dia?”
“Apa kau buta, apa kau pura-pura suka”

Di seratus lima puluh juta kali itu
Di depan semua engkau tarik tangan aku
Yang sedang buat muka kosong tak ambil tahu
Sambil ketawa engkau bilang satu per satu

“Dia mungkin bengis seperti singa”
“Tapi dia nangis tonton cerita Korea”
“Dia mungkin keras bila bersuara”
“Tapi dia jelas, jujur apa adanya”

“Aku lagi kenal dia”

Dah lebih seratus lima puluh juta kali
Aku pesan padamu apa yang bakal jadi
Engkau dan aku ada mungkin tidak serasi
Engkau sangat manis, aku ini pula dawai besi

Di setiap seratus lima puluh jutanya
Aku pun dalam hati semacam tak percaya
Apa kau lihat pada aku jujurkan saja
Terus kau cubit dagu aku, sambil berkata

“sayang mungkin baran tak kira masa
tapi sayang tahan kalau yang salah saya
sayang mungkin saja keras kepala
tapi sayang manja bila kita berdua–

saya kenal sayang saya”

Buat apa dicerita
Bahagia kita rasa
Biar tak dipercaya
Peduli orang kata

Baju ronyok tak apa
Asal pakai selesa
Berkilau tak bermakna
Kalau hati tak ada

Aku lebih bengis dari sang naga
Tapi bisa nangis semata demi cinta
Suaraku keras tak berbahasa
Kerna aku rimas gedik mengada-ngada

Aku mudah baran tidak semena
Mana boleh tahan angin cemburu buta
Dan aku sengaja tunjuk keras kepala
Aku punya manja, kau saja boleh rasa

Rahsia kita berdua..

20100519

Panjang akal

Sesetengah manusia memang hebat.
Mengambil kesempatan pabila ada sedikitpun ruang.
Pantang.

Bila kita diam dibilang kita bodoh alang,
Bila kita bersuara di cakapnya tak kenang diuntung,

Apa ada pada budi? Jika setiap perkara pun kita mintak balasan. Kepopularitian? Fuck itu semua.
Aku tahu agenda kamu.
Bukan untuk membantu.
Bahkan lagi semak dan membuntu.

Manusia memang suka mengambil kesempatan.
Si dia yang kosong, tanpa ada harta dan nama kau pijak-pijak
esok-esok dia ada harta, ada pengaruh tiba-tiba kau mengaku saudara.
Sialan.

Kau fikir kau cukup diva?
Kau cukup pengaruh segala?
Pergilah melancau,
Gua tak heran satu sen pengaruh lu.

Kami bukan pelastik giant atau watson.
Kami tak perlukan bantuan sesiapa untuk bangun.
Kami punya kudrat dan tulang empat-kerat.
Apa kau bangga menjadi bangsat?

Pergilah meninggal.

Aku sudah cukup bersabar kau bikin sayang aku serupa anjing.
Sudah cukup senyum kelat kau bodohkan orang yang tidak sehebat engkau.
Apa kau fikir kau Tuhan?
Semua orang perlu ikut suruhan secara paksaan?

Aku tak pernah menyesal.

Tidak mungkin akan!

20100517

Nanti yang belum pasti

Aku tak tahu lah mungkin ada diantara kamu yang sama dengan aku pada satu aspek ini. Contohnya pada melihat teman lelaki atau wanita bukan pada luaran dan dalaman tetapi juga ekosistem (komponen-komponen fizikal dan biologi alam sekitar yang berhubung kait antara satu sama lain sebagai satu unit). Bermakna hubungan biologi kamu dan pasangan kamu. Ok. Pening.

Macam ni, contoh lah, kamu ni masih single, nak pilih kekasih lah kan untuk kehidupan dan bukan untuk pakaian seharian. Maka, kamu akan pilih;


Cantik, sebab nanti kalau kawin anak aku cantik
Ahli muzik, nanti anak aku pandai main gitar, pandai buat lagu
Penyanyi, nanti suara anak aku sedap, masuk pertandingan, aku pun boleh popular
Pemain bola, nanti anak aku boleh ganti Beckham
Ahli politik, ada pengaruh, nanti tumpang senang ambil sikit duit rakyat
Seorang manager, duit nanti nanti bila kawin, senang sikit.


Sejauh mana "nanti" itu merubah keputusan kamu? Kadangkala kita terlalu pandai menjadi hakim pada kehidupan sendiri. Menjadi tuhan sesuka hati. Adakah kita pasti yang nanti itu akan betul menjadi kenyataan?


Cantik, sebab nanti kalau kawin anak aku cantik - Kalau lahir cacat, bagaimana?

Ahli muzik, nanti anak aku pandai main gitar, pandai buat lagu - Kalau ikut pula perangai emak yang buta muzik pula bagaimana?

Penyanyi, nanti suara anak aku sedap, masuk pertandingan, aku pun boleh popular - Kalau penyanyi, tapi bungkus macam AF apa cerita?

Pemain bola, nanti anak aku boleh ganti Beckham - Lahir2 semua perempuan, apa yang nak Beckham nya?

Ahli politik, ada pengaruh, nanti tumpang senang ambil sikit duit rakyat - Kalau lah dia mahu berkongsi pengaruh, jarang2 orang politik sebegitu.

Seorang manager, duit nanti nanti bila kawin, senang sikit - Kalaulah duit dia, duit kamu. Kalau duit dia, duit dia?



Jadi, mana satu adalah kita. Contoh ada depan mata, seorang lelaki yang kurang kacak, keras kepala tapi manis dan hebat bermain bola dan juga pandai menyanyi, kamu nak pilih dia sebab dia popular, ada pengaruh nanti anak kamu dengan dia pun mesti dapat bakat tu kan? atau seorang lelaki yang boleh tahan, ada rupa, baik budi namun tiada apa pada apasegala pengaruh diatas? Pilihlah yang kedua. Tiada apa pun yang ada pada nanti itu..Semua itu kan kerja tuhan..


Bukan susah untuk membuat pilihan sebenarnya. Apa yang tuhan takdirkan untuk kita adalah sebenarnya yang terbaik. Jangan pernah cuba untuk suka berfikir terlalu jauh, menuding jari dan berperasangka buruk. Bakat, rezeki, iman, hidayah, semua datangnya dari Allah. Dia telah menjanjikan kita sebaik2nya dan cubalah untuk redha.


Itu yang terbaik.

20100516

Tell me where's your hiding place, I'm worried I'll forget your face




Sampai mati pun tak akan pernah bosan dengan lagu ini dan kau,

Alex Turner.
--"

20100515

Keterlaluan

Pernahkan ada ketikanya rasa mahu muntah darah apabila membaca tulisan separa dungu dari si bodoh alang. Tapi diksi ini bukan buat kamu.

Kelmarin aku ada buat beberapa bentuk update pada resume. Sebenarnya aku benci untuk mengagungkan diri sendiri dalam bentuk c.v yang sebenarnya salah satu cubaan untuk memvisualkan diri dalam satu bentuk kesilapan. Mudah. Kerana itu bukan aku dan yang membaca pun sebenarnya bukan percaya. Itukan namanya propaganda. Cubalah jika setiap orang didalam dunia mengenali siapa sebenarnya aku dan kamu maka tiada istilah resume diri.


"Bagus, banyak achievements and skills yang u ada"



Aku jawab - jangan mudah percaya kerana apa yang kita pelajari kerana kebiasaannya ia hanya digunakan ketika perlu, pada masa itu dan bukan pada masa hadapan.

Kehidupan adalah mempelajari sesuatu yang baru pada setiap hari.
Dan menyesali setiap yang lampau.

Secara langsung atau tidak.

Susahnya

Kenapa susah sangat nak buang rasa sayang pada seseorang yang bukan milik kamu. Cubalah percaya apa yang ada didepan mata adalah yang terbaik buat kamu dan bukan yang lepas. Kamu tahu, si dia sebenarnya lebih banyak menayakitkan daripada menggembirakan. Namun pada ketika dia menggembirakan, kamu memang betul-betul gembira, bukan. Tampar diri sendiri jika terlalu sukar untuk menerima kenyataan bukanlah jalan yang terbaik. Sebaliknya tarik nafas dan buang jauh-jauh memori lepas.

Mudah untuk cakap tapi sukar melakukannya sebab manusia selalunya hidup dalam kenangan.

Terutamanya aku.

20100513

ouh. dah dgr. Capital E best. :))

Semua pun best babe. diorg akan keluar 2nd album, semua lagu pun sedap, trust me. Lebih bagus dari album 1st. :)

Ask me anything

Bittersweet, bittersweet. . . and bittersweet again. why bittersweet ??

sebab sound diorg best. Cuba lah dengar dulu. Aku pun pertama kali dengar diorg in 2007, pertama kali dah suka. Try la, and u won't regret babe.

Ask me anything

20100512

Yang lama selalunya nampak cool

Aku selalu pelik kenapa ada orang yang pilih untuk berpakaian ala-ala 80's or 70's vintage girl. Aku selalu adore tengok mereka yang berani tampil dengan gaya sebegitu. Dress ala-ala Marilyn Monroe atau Yoko Ono pada zaman kegemilangannya. Bukan apa, corak sebegitu pada sesetengah perempuan moden memang pasti diperlekeh punya. Namun bagi aku, ia ada seninya tersendiri. Kalau tak, takkan ada banyak blogshop untuk vintage collection kan. Walau kadangkala nampak macam ahso mana ntah sesat kat town, tapi peduli apa kan, it's some kind of fashion juga.

Ada sesetengah perempuan berani yang boleh pulak pakai dress sebegini untuk keluar ke Bukit Bindang dan sebagainya. Aku suka tengok tapi belum tau it looks good untuk aku atau tidak. Banyak blogshop yang jual vintage dress worth for us to take a look or even buy. Cantik. Sumpah. Kalau berani boleh cuba. Berani kerana benar. haha.

Klik sini untuk lihat macam-macam koleksi vintage yang cool!

Percayalah bahawa semua manusia dilahirkan cantik.

Senyum.

20100511

Why Smartphones can be Dumbphones

Even in the ever sinking economy, people are snapping up smartphones like nobodies business. The mobile internet age is finally dawning. ”Feature” phones and “dumb” phones still have some fight in them though as not everyone needs the world at their finger tips. But how smart your smartphones can go? Do those who have smartphones, are really smart anyway? The answer is totally not!


One of our skills as human beings is to adapt to situations and sometimes we have to change the way we interact with others to fit in. In certain cases it is possible that video games, electric devices, music, etc. have an addictive effect, however, in such cases, those are only symptoms to much severe problems that one has to take into account.


Now I do see lots of people at my age, at the University, using their so called smartphones to send messages via facebook to a boyfriend/girlfriend or even a partner sitting half a meter to his/her left. That's what I call crazy - yes I do think Facebook makes you stupid, not because of the whole package and the privacy issues, no, because people could spend a lot of money to pay monthly subscription just to get into Facebook!. What if our monthly smartphone plan for internet user raised up to 50% higher from its normal rates? Thus anyone of us still using facebook anyway? That's the reason why.. Everyone could dying waiting for email sms and notifications from their smartphones. HAHA.


Whenever someone wants to contact me I do have an email address (actually I have 2), a phone at home with 240 min of recording time and an i-phone smarphone. And in general I do like to meet with them in person to discuss matters directly, emails are ok too. Now there are much more things we do on those devices. Some of them like email clients and office applications are very helpful when you need to edit important docs on the go. Personally I do use the plethora of applications such as mail attachment support, wide languages dictionary and wifi connectivity. But it comes to cost, I'm rather die mann!


Affordability is one of the main reasons why 93 million Americans do not have broadband at home, a recent Federal Communications Commission survey found. In order to understand what is keeping many Americans from subscribing to broadband, the FCC conducted a consumer survey of over 5,000 American adults in late 2009.

The survey identified three main barriers to adoption:

affordability,

digital literacy,

and relevance.

About 36 percent of the 28 million adults who said they don't subscribe to broadband at home said that the monthly fee for broadband was is too expensive, they can't afford a computer, or the installation fee is too high.


This scenario happens not only in U.S but Malaysia. I only do about 25 phone calls a month so to me it is a multimedia player with phone capabilities. Even I am using smartphones, I don't either use the application often, since it cost me money for every single clicks! I do think that most people do not buy smartphones because of that. It is more like:


"Mom I need this new phone
- Why? -

"Because it has touchscreen and is so cool"
- But you already have one? -
"All my friends have one.."

However with Digi smartplan, I could say to my mom,

"Mom, I wanna buy new smartphones because I'm gonna use the applications often, I can make phone calls with low rates, I can wi-fiing anytime at anywhere for how long as I want to since the monthly subscription is soooo cheap only RM68 monthly rather than using home broadband with slow connectivity and pay more than 110 per month. With Digi smartplan, I can download any files from documents to youtube only in a second! it makes us not only smarter but cooooler..Hehe..

plus...

"You can contact your good friend at abroad, auntie Marlia with cheaper rates mom!! since this plan cost only
RM36/day for unlimited data roaming to 6 countries. Lets us Roam smart!!"


"I can call papa every time he went for outstation, call smart mom!!"



"Overused internet? don't worry because with Digi smartplan, we can surf smart use more, save more!!"


"What are we waiting for momma? Lets subsribe this plan and save smart!!"










Rumor has it that this plan could be hitting Malaysia as soon as this year. Texters and non-techie people…are you excited?

I am sooo excited mann!! Let's join the partayyy...yehuuu~

This is no run-of-the-mill party; it’s gonna be a costume party, and the theme is Prisoners and Villains. Think vile villains like the Red Queen in Alice in Wonderland, the Joker from Batman, Dr Evil from Austin Powers, Mojo Jojo from the PowerPuff Girls – you can let your imagination go wild with this one, and with a theme like this you know it’s gonna be one party you’d wanna bust out of jail for.

The DiGi Break Free party will be held at the time, date and venue below:


Date: 29 May 2010 (Saturday)
Time: 6pm – 10pm
Venue: Ecoba, Lot No. B-G-02, Level 1 Menara Bata (Tower B), PJ Trade Centre, No. 8 Jalan PJU 8/8a Bandar Damansara Perdana, 47820 Petaling Jaya (please click here for a location map)

If the costumes don’t get your attention yet, wait till you hear about the prizes DiGi is giving away. Oh yes, with us, the parties always come with prizes to kill for. Check out the list below for a list of prizes that could very well be yours:


Best pre-event blog post – Blackberry Bold 9700
Best-dressed blogger at the party – HTC Legend
Best post-event blog post – Blackberry Bold 9700
Runner-up for post-event blog post – Blackberry Curve 8250


Don't you exited? I am sooo can't wait for the event!!


Lets us;

Call Smart,

Save Smart,

Roam Smart

and Surf Smart friends!!


Only with Digi

Anak emas emak

Tiada istilah anak emas atau yang paling disayangi didalam sesebuah keluarga. It is how nice you treat your parents with love and respect. Yang ada cuma semua anak yang diemaskan oleh kedua ibu bapanya secara totally equal dan beberapa anak yang diemaskan itu, lupa akan tanggungjawabnya.

Mudah kan equality tersebut?

20100509

Would you let Bittersweet perform at your wedding dinner?

They will be guest artist or the day. And sarahmolko also to perform with the official :p

Ask me anything

20100508

Letak dahulu ditepi

Atau dengan kata lain, mementingkan sesuatu yang lebih penting di dalam kehidupan kamu. Kita tak banyak masa dalam sebuah kehidupan. Jika maksimum umur manusia adalah 70 tahun bermakna lebih kurang 30% kehidupan aku adalah semata-mata pembelajaran kondusif di dalam bilik darjah. Sejak tingkatan satu sehingga berusia 24tahun, aku tidak tinggal 7 hari seminggu dirumah. Bermakna sudah lebih sepuluh tahun aku tidak bersusah payah bersama emak selama 365 hari dalam setahun. Letak ditepi dahulu pembelajaran diluar kelas kerana hari-hari pun kita belajar sesuatu di dalam kehidupan.

Maka, apa yang lebih penting selain memanfaatkan 70% lagi kehidupan aku yang tinggal. Itu pun jika diizinkan Tuhan. Jadi, tiada apa yang lebih penting dari membahagiakan orang tua aku, keluarga dan baru lah diri sendiri. Minta maaf kepada watak terlibat. Bukan mahu pentingkan diri sendiri, tetapi aku tak sanggup untuk lihat mereka hidup susah dan tersepit terutamanya emak. Aku tidak mampu. Sila bersabar.

Aku terpaksa lupakan impian yang baru semalam aku bina untuk bahagia dan gantikan dengan sesuatu yang dinamakan tanggungjawab. Aku bukan selfish. Aku bukan akan lupakan keluarga bila aku senang. Memang kata abang, "kalau kau dah kahwin hilang tanggungjawab terhadap keluarga, sebab kau perempuan". Namun bagi aku, jika ibubapa tidak pernah membezakan kasih sayang terhadap anak lelaki dan perempuan, maka mengapa anak lelaki dan perempuan perlu membezakan tanggungjawab mereka terhadap ibu bapa?

Tidak adil.

Pengkelasan yang sama sekali tidak relevan!

20100507

nak tiru idea bila emo, jadi faceless dekat FB leh tak?

tak boleh. u kalau emo tukar gambar emo. i tau! :p

Ask me anything

sape je penah ckp u gemok? buta ka?

hahaha ramai lah sayang..

Ask me anything

anda rasa anda selfish x kdag2? means, pernahkah anda hargai kawan2 anda? :)

adakalanya kita perlu selfish. kalau tanya pernah hargai kawan atau tak mestilah selalu.

Ask me anything

what's the best place we used to make a lari malam session?

haha..ni sape? ada 'we' use lak erhh.. kalau 'we' used to lari malam adalah uptown, damansara damai dan hiway KL-Ipoh.

Ask me anything

20100505

Dua perkara

Antara dua perkara yang boleh buat jantung aku tersentap, demoralize, gloomy, sad, mad, takda rasa mahu hidup, tak ceria, sebak, sedih, dan apasegala negative scene adalah apabila;

mak aku sakit

dan

tiada kawan-kawan untuk berbual.

Fuck.

20100503

Lelaki dan bakat semulajadi

Tadi baru aku sedar yang plug dalam bilik dah meletup lepas electric trip. Masa tu panas memang tak ingat bila aircond tak boleh pasang. Masa tu juga tangan dah kebas2 nak online tak dapat, bateri pula dah kong, maka aku paksa abah betulkan juga plug yang dah meletup tu. Patut lah malam tadi tidur tiba2 panas je bilik ni.

Mula2 aku suruh abang aku panggil pakcik yang memang pandai kerja2 penyambungan wayar ni. Pastu aku tanya abah pula, tahu tak nak betul kan, kemudian abah cakap tahu. Jadi abah je betulkan.

Lelaki yang pandai membaiki peralatan selalunya very common to find. Contoh macam abah aku, bukan nak puji tapi apasegala jenis kerja ringan membaiki peralatan biasanya dia tahu, kadangkala sengaja buat2 tak tahu. Macam plug ni, abah betulkan tadi jadi dah berfungsi seperti biasa. Hari tu paip bocor dalam tandas, abah juga betulkan. Tangki bocor pun abah panjat bumbung betulkan. Aku pun tak tahu apa yang dibetulkan, tau2 memang dah elok je walaupun kebiasaanya elok yang sekejap (sebab abah bukannya professional kan) Jadi kat sini kita nampak kesungguhan, walaupun tak pandai, tetapi sebagai lelaki, mesti sekurang-kurangnya tahu membaiki peralatan.


Kereta, tak payah cakap lah, memang pelik kalau ada lelaki yang tak tahu apasegala mengenai kereta kan. Sparepart ke sparetyre ke (lain macam tu) bagi je kat diorang. Tahu la diorang belek bagi elok. Sebab tu kalau kereta rosak sebelah ada kawan lelaki tak jadi risau sangat lah kan. At least they try to solve the thinglah walaupun buat2 pandai.

Apa lagi erhh. Macam-macam lah. Lelaki memang sukakan benda yang teknikal. Sebab tu mereka cenderung kearah sesuatu yang menggunakan otak kiri pada kebiasaanya. Lelaki lebih suka sesuatu yang mencabar pada fizikal berbanding mental.

Berlain dengan perempuan, bakat semulajadi mereka adalah..

membebel. bebel. bebel.

x_x

20100502

Ada dan tiada

Penat betul harini. Kadang2 aku tak faham kenapa ada tempat di bumi Malaysia yang boleh kita sampai dengan highway dan ada pula yang tidak berhighway. Sama juga dengan kekayaan, Adakalanya apabila celik mata kita sudah menjadi anak Dato'-berfairlady-biru maka tidak perlu susah untuk memikirkan apasegala tentang wang. Sebaliknya pula jika kita dilahirkan sebagai orang yang sederhana, untuk kecap kekayaan bukan secelik mata, namun perlu berusaha. Itu lah perbezaan kekayaan menggunakan highway dan jalan dalam (tanpa highway). Namun hasilnya tetap sama, yang membezakannya adalah masa - cepat atau lambat.

Kadang2 benda remeh seperti;

Kenapa aku bawa kereta ke Ipoh paling lama pun 2jam memandu padahal perjalanan aku dari Kuala Lumpur ke Perak.


Tetapi kenapa pula perjalanan ke Kuala Selangor dari Petaling Jaya memakan masa hampir dua jam setengah, padahal dua tempat ini masih didalam negeri yang sama.


Perbezaannya ada pada isu geografi dan highway seperti atas.


Persoalan disini, mengapa ke Kuala Selangor tiada highway?

P.Kamalanathan sila jawab.

Apa yang aku faham tentang kepopularitian

1. Tak perlu jadi cantik apabila sudah popular semuanya nampak cantik dan semua orang akan suka. Dan apabila sipopular sememangnya cantik, maka segala buruk pun hilang.

2. Apabila buat sesuatu contoh seperti menulis blog, berbisness, mengeluarkan produk kecantikan dan sebagainya, orang tetap akan baca, follow dan beli, walaupun secara jujur isinya kandungannya mengarut dan totally rubbish terutamanya blog somebody yang popular di Malaysia lah.

3. Follower akan komen dan puji, apabila beliau lakukan sesuatu, semuanya dianggap betul dan semua akan sokong. Walaupun blog penuh gambar syok sendiri seperti gambar sedang makan, sedang sikat rambut atau baru bangun tidur sekalipun ataupun produk memang totally tak boleh digunapakai langsung tetap akan ada yang paling bangang pun cakap "eee, comel la Hanis Zalikha!" (contoh) Cuba lah jika kau tak popular, agaknya mahu kena tikam bila selisih kat mana2.

4. Kata-kata mereka semua orang nak quote padahal somebody ni bukan lah ahli akademik pun.

5. Semua entri, semua outlet dan apasegala benda yang dibuat oleh beliau ni akan keep on dikunjungi oleh orang yang sama, keep on memuji dan beri sokongan moral apasahaja, motif - harap dapat perhatian dari sipopular ini. Mahu turut sama popular lah kiranya.

6. Semua orang nak jadikan beliau idola. Kalau di FB semua orang nak add lepas tu semua nak tinggalkan komen yang terpaling comel sekali abad ini agar ada icon "likes" oleh sipopular, kalau dia reply itu paling miracle.


Memang.

Malaysian memang faktap.

Menganjing nombor satu!

Apabila semakin berusia

Kita semakin sedar yang tanpa wang serba serbi tidak dapat dilakukan. Perkara paling muktamad adalah tanpa wang hidup tidak akan senang. Maksudnya disini dari segi duniawi lah. Maka pada usia dipertengahan pekerjaan menjadi perkara wajib. Persaingan antara manusia semakin pada kemuncaknya.

Adakalanya pada ketika ini juga, kita akan semakin pandai mengawal emosi. Diam ketika kita duduk didalam satu kumpulan dan hanya bercakap apabila perlu. Ini semua terjadi apabila kita rasa, ahh-sukahati-kau-lah-nak-cakap-apa-nanti-kalau-aku-melawan-bergaduh-pula. Maka, apabila aku diam, maka jangan pernah sangka yang kamu cakap betul. Adakalanya aku diam sahaja tandanya malas mahu melayan. Sia-sia.

Dan pada ketika ini, mulalah kau rasa inginkan seseorang yang sentiasa ada bersama kamu. Mula sukakan kanak-kanak dan kepingin hidup berkeluarga. Namun atas alasan yang pertama, keinginan ini semakin pudar namun masih ada. Mustahil tiada.

Semua benda pun aku sudah rasa. Tetapi satu apabila masih belum pandai kawal emosi.

Bermakna aku belum cukup dewasa.

20100501

nape cute sgt?????

Sebab saya gemok. Cuba kalau saya kurus mesti tak comel. T__T

Ask me anything

Perhatian dan pemerhatian

Cubalah jika harga sebuah perhatian sama nilainya dengan sebungkus coklat Daim di Langkawi. 500gram bersamaan dengan RM15. Maka aku akan habiskan duit berlori2 untuk beli coklat Daim. Bukan untuk rasa kemanisan coklat tetapi untuk dapatkan sebuah perhatian.

Mengapa perlu berkomitmen jika sudah tahu akan sakit?

Jawapannya kerana kita masih belum boleh berfikir panjang. Dan suka mengikut apa sahaja yang senang didepan mata. Go into the flow bak kata arwah opah aku.

Dan cubalah jika harga perhatian itu sama nilainya dengan perodua Alza, perlu interest apa segala, memang sungguh menyakitkan.

Lebih mudah untuk jalan kaki sahaja, percuma.


Tetapi ramai yang tidak memilih untuk berjalan kaki, kerana cuaca tidak menentu. Jadi tetap memilih untuk sesuatu yang mahal dan penuh dengan keselesaan.

Ahh, manusia kan sama sahaja.

20100429

Hari ini

Hari ini buat pertama kali. Saya canangkan;

Sila dan mari kita make friends di alam maya ya. Haha. sounds silly ehh. Tak tapi memang betul niat murni saya ni. Jadi untuk permulaan persahabatan kita, mari say to me and start asking me anything yaw.

Ok cukup lah setakat itu.

http://www.formspring.me/marinabakri

Tanya apa sahaja disini ya. Terlalu bosan untuk melakukan sebarang aktiviti berfaedah.

Jadi,

Hi. Hi!

;)

If you could master one skill what would it be?

Reading other people's mind

Ask me anything

Strawberi milk shake

Jika mudah untuk menyedut, mengapa tidak saja dilakukan ya. Tolong saya dengan sesuatu ini. Terlalu rimas dan runsing. Kerap dihina sinis dan segalanya. Walhal harga strawberi mahal dipasaran. Namun hanya untuk dimakan dan bukan untuk tujuan lain dan dibahagian lain pada sesuatu itu.

Aduh semakin runsing kerana isu "strawberi-milk-shake" ini.

Arghh. Runsing. Sugul. Benci.


Mengapa perlu dibeza-beza setiap ciptaannya?
Kejam!

Mengapa

Mengapa tatkala kamu mahu cuba melupakan sesuatu yang pernah membelenggu diri kamu, beliau tetap juga muncul, namanya tetap disebut-sebut dan wajahnya kerap dibayang-bayang.

Mengapa.

Jangan kata soal jodoh lagi.

Tolonglah.

20100421

Apabila kita semakin matang

Bersedialah menerima "rejection"

Kerana di dalam kulit dunia ini tiada satu manusia pun yang lepas dari melakukan kesilapan termasuklah diri kita sendiri. Jika kita pernah melakukan kesilapan, maka berubahlah setara dengan meningkatnya usia kita.

Kita dahulu asik kita sahaja yang betul, sekarang cuba lebih terbuka

Cuba, tak mengapa.

Jangan tidak pernah mencuba, itu adalah silap kita. Jika seorang pelacur pun bersedia untuk berubah menjadi mulia, maka, dia tetap mulia.

Jika sentiasa kamu berfikir kamu sahaja yang betul, kamu silap. Berlajarlah menerima erti kekalahan, erti rejection dan ketidakbenaran kamu.


Tiada yang mustahil di mata Tuhan.


p/s: Aku menasihati diri sendiri dan teman rapat sekali. Tiada pengecualian.

20100417

Kenapa

Kenapa ada undefined undefined undefined kat title entry ni?!! Pastu kat bawah xde pulak dicatat oleh Marina Ina tu. Mana lari malam nya benda alah tu.


Bengong ah blogger ni.

20100402

Rest in Peace Din Beramboi

KUALA LUMPUR: Popular comedian Din Beramboi, 43, was buried at Taman Ehsan Muslim cemetery in Kepong before Friday prayers today.

Din Beramboi or Mior Ahmad Fuad Mior Badri died of haemorrhagic dengue fever at the Intensive Care Unit (ICU) of Selayang Hospital at 12.30am today.

Din Beramboi leaves wife Suhaini Che Man, 42, and three children, Nil Aina Adibah, 18, Mior Ahmad Shafiq, 16, and Nirain,6.

His sister Rozana, 39, said all family members except his father Mior Badri who has a heart ailment, were at his bedside.

"He passed away peacefully with a dash of smile on his face," she told Bernama at Selayang Hospital today.

About 2,000 people paid their last respects to him at his mother-in-law's house in Taman Ehsan before it was taken to Masjid Al-Fa'izin, Taman Desa Jaya, Kepong for prayers.

Fellow artistes present include his Radio Era co-presenter Aznil Nawawi, Aziz M. Osman, Bob Lokman, Afdlin Shauki, Sharifah Shahirah and husband Ijoi, Fizo Omar, Astro executive director Zaini Amirullah and Media Prima Berhad chief executive officer Datuk Seri Farid Ridzuan.

Zaini described Din Beramboi's death as a big loss to entertainment adding Astro will show a special programme on the comedian tonight.

"As a sign of mourning, we will not show programmes featuring him for three days," he said.

Farid said Din Beramboi had the ablity to entertain people even in times of sorrow.

"He was well liked and was always concerned with problems faced by friends," said Farid who knew Din Beramboi since 1993. -- BERNAMA

_____________________________________________________

Seriusly, walau pun aku tak pernah dengar sawancara Era, tapi Anis kerap juga cerita sebab dia selalu dengar pagi²..Bila dia cerita tu memang aku tergelak lah..Serius aku bukan senang untuk gelak tapi lawak² arwah kira memang betul² menjadi. Bagi aku lawak bukan boleh di buat satu pertandingan. Sebab apabila bakat di cungkil melalu acara sedemikian maka ia memang tidak natural.. Lihat sahaja, siapa lagi yang boleh melawan bakat Din Beramboi? Jika ada pun Saiful Apek sahaja..Sahaja. Nabil? I don't think so.

Pemergian arwah secara mengejut, kerana mengikut tweet dan Pages Aznil, arwah dimasukkan ke hospital pada hari Isnin akibat terkena jangkita virus dari kencing tikus dan menurut akhbar, akibat denggi berdarah, arwah di sahkan koma kerana organ gagal berfungsi dan lantas menghembuskan nafas terakhir pada malam Jumaat, jam 12.30. Memang terkejut dan sangat singkat waktu pemergian tersebut.

Yang paling sebak apabila mengenangkan nasib anak allahyarham yang masih kecil dan bersekolah.. Harap ada pihak berwajib datang membantu. Arwah di semadikan di Kepong sebelum sembahyang Jumaat tadi dan ramai yang hadir untuk memberikan penghormatan terakhir.. Kadang² aku terfikir, jika aku mati, ada tak yang sudi datang selain ahli keluarga aku? Di sini kita nampak bahawa ramai yang sedih atas pemergian Din Beramboi..

Aku tak pernah dengar sawancara. Namun satu ketika dulu aku memang pembeli setia majalah Ujang. Paling aku suka ruangan soal jawab Uncle Din dan Lady D.. Memang nak pecah perut baca.. Pagi tadi aku dengar kat radio, Abby Fanna pun sebak dan menangis di konti apabila membaca SMS pengirim mengingatkan yang Abby pernah menjadi DJ bersama arwah di THR dan watak² spontan arwah memang tak akan di lupakan oleh pendengar. May he rest in peace..

Latest tweet dari beliau pun menunjukkan tanda² kematian beliau. Ya, Allah memang betul² ramai yang mendoakan kesejahteraan arwah terutamanya di facebook pages dan group khas untuk mengingati arwah pun dah mencecah berpuluh ribu dalam masa sehari..Harap diampunkan dosanya, dan janganlah bukakan aibnya..Pemergian Allahyarham Din Beramboi atau nama betulnya Mior Ahmad Fuad merupakan kehilangan yang sangat besar dalam industri kita..

"Remembers growing up reading and listening to "Lawak Ujang Bersama Din Beramboi" incessantly like it was yesterday. I've always thought that it takes great talent to make people laugh; to make people cry is probably not as hard. Well, Din Beramboi has certainly done both now. For the smile he put on our faces, may Allah bless his soul.."
Petikan kata² Wani Ardy dalam headline nya.

Setuju.

(22 disember 1966 - 2 april 2010)

Sama-sama sedekahkan Al-Fatihah untuk beliau agar rohnya tenang di sisi Allah S.W.T
Al-Fatihah..

20100321

Ipoh










Beautiful buildings and surrounding..
Amazing arts day and night..
Perak Darul Ridzuan,,

Satu Dua Tiga (kira-kira)

Dengan kata akar "kira-kira" hanya satu kata kerja.


Rasa sakit hati apabila orang sengaja buta lupa tentang pembayaran apabila mereka punya banyak wang masuk - CUKUP.


Rasa sakit apabila minta rakan hantar ke LRT walaupun jarak cuma sekangkang beruk di charge minyak RM5.


Dua perkara berbeza tentang wang. Aku pernah bercerita dengan seorang rakan tentang perkara wang. Contohnya lelaki dan wang. Atau wanita dan wang. Konklusi nya bukan jantina. Tetapi sikap.


Bangsat,

Cubalah jika kau faham.

Duit bukan boleh dapat percuma.
Tolonglah.

20100319

Hilang

Sekarang baru aku tahu erti hilang dalam sekelip mata. Ia apabila kamu terasa begitu tersiksa menanggungnya dalam beberapa lama dan ia hilang atau mati selepas kamu bangun dari tidur.

Kita akan jumpa lagi masa hadapan.

Kami tak akan lupakan kau sayang.
Tak mungkin akan.

17/3/2010
2.30ptg

20100301

Bulan

Bulan memang selalu dikaitkan dengan penantian. Contohnya macam hujung bulan, nak tunggu gaji, anak bulan nak tengok bila nak mula berpuasa atau hari raya dan sebagainya. Begitu juga apabila aku tunggu bulan yang sepatutnya datang tetapi dah lewat sebulan. Jadi saya semakin libang ni. Bukan apa, sakit dah sakit, lenguh dah lenguh tapi bulan tak muncul muncul, haishh..

Permulaan bulan tiga ni memang mengerikan. Apabila aku lihat kedepan sebenarnya aku tidak punya banyak masa untuk main-main lagi. Ada banyak delayed kerja yang tak siap2 dan tak mula buat lagi. Satu sem yang hampir kepenghujung ni sebenarnya aku banyak main. Kelas yang ada computer aku main internet, tak pay attention, kelas yang tak ada computer pulak aku main lukis-lukis gambar kartun. Ya, saya memang banyak main.

Ada kerja R.A yang tak settle2..tolonggg...Final year project pulak kena start buat kerja this April sampai hujung tahun. Term paper kena siap kan dan hantar dalam beberapa minggu lagi, 2500 words. Kalau BM boleh lah 20, 000 words pun. Haishh, mengapa semakin runsing ni.. Bulan 4 ni start ambil semula accounting, harap lepas lah, sebab aku punya bidang bukan accounting pun, jadi tolonglah bagi aku lulus. Kebencian! Sebenarnya sikap aku sendiri yang lalai.

Tolong-tolong.. banyak nya kerjaa..Final dalam masa 3 minggu dari sekarang..Tapi satu ilmu pun aku tak dapat lagi..main je keje.. Kepala pulak pening, loya tekak runsing fikir macam2..my God.. boleh tak nak skip tahun ni, sebab tahun depan dah start kerja.. tak sabarnyaaaaa...beberapa bulan je lagii.. nak kawin dah ni.. huhuhuhhh..

Boleh pulak. Fokus fokus.

20100224

Kelam jamban

Makin lama makin kesian dgn budak Kelantan sorang ni. Mulut bangkai yang tak tau nak diam, makin lama makin melampau. Memang somebody kena sound lah minah ni sebab jika aku nk buat memang pastu tak nampak dunia dah dia tu..

Nak ckp pasal magazine lah apa lancau, cakap jer lah cemburu. Kalau camtu kau kutuk anis semua lah kan.. Oh mintak maaf kau tu sgt pathethic. Sekurang-kurangnya jika pun aku pernah buat silap dgn amar ke apa, Tuhan tu adil dan tunjukkan aku jalan sekejap sahaja. Macam kau, makin lama makin hitam hati tu, dengki dengan orang tak habis2 busuk mulut, Tuhan pun tak tunjuk jalan kt kau.. insaflah girl, you're not a child anymore. Bab2 payung ke apa, kau sedar lah sikit, BF kau skrg pn kau tanggung gak.. Sampai mak dia pun call2 kau sound kau, tak ingat ker..Cermin lah diri dulu sebelum nak kata orang.

Pathetic nak mampus.

20100223

Losing Hopes

Mungkin ada hikmah di sebalik apa yang berlaku.

Bersabarlah..

20100221

H


LOL..LOL..LOL!! *ROFL!

Aku lupa Rina kuat main Twitter.
I love both H lah Rina boleh tak.
hahah..
I love the one and only H,
Thank you.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...