20091225

RTW 9

Pergi lah mati dengan apa yang kamu suka, aku cuma nak cakap yang aku terkilan untuk tidak dapat hadir ke RTW 9 esok.. Bittersweet, harap semua berjalan lancar lah ya,, sedih *sob sob* event besar je mesti ada je hal,,


20091224

Sesal

Seorang sahabat pernah berkata pada saya, jangan pernah rasa regret of your past, life is all about learning new things every single day, jadi apa guna untuk regret. Masalahnya apabila kamu punya masalah besar untuk melupakan sesuatu yang bodoh di masa silam,, dan terus menyalahkan diri sendiri atau pun takdir. Berdoa kecelakaan berlaku kepada musuh atau benda bangang lain sebenarnya membangangkan sendiri kerana sepatutnya kamu hanya perlu diam dan say peace pada kebencian..Atau lebih bagus jika kamu ambil ia sebagai ilmu percuma tanpa yuran semester..

Kadangkala saya terfikir, sudah terlambat untuk berpatah balik walau sebenarnya semakin jauh saya pergi, semakin keegoan itu menghampiri. Kan senang jika kamu pun berkata "ya, aku pun sama" maka tak perlu lah untuk aku pilih jalan B kerana jalan A tu lebih mudah dan pintas untuk kebahagian (hipotesis sahaja)..Saya tetap ada, ada dan tak akan mati untuk seorang kamu,, maka kamu hanya perlu senyum sahaja.

Saya baru pulang ke rumah setelah dua minggu hilang mencari nikmat dunia. Tahu tak apabila kamu kemalangan dan orang sekeliling risau akan kamu, kamu akan rasa seperti sangat dihargai. Jadi bersyukur lah untuk satu lagi peluang untuk hidup yang Tuhan berikan pada aku, aku patut sujud syukur, dan sebenarnya aku belum buat lagi pun..haishh.. Abah dan emak berleter panjang dan aku duduk di sisi rumah kecil aku, termenung dan rasa kosong sahaja..Apa lagi yang perlu dirasakan, selain hiba apabila kereta yang berusia belumpun setahun itu remuk teruk akibat hentaman trelar..Ya, aku cuai lagi seperti yang pernah aku cerita kan tentang kelalaian aku sewaktu memandu,, akhirnya kemalangan itu milik aku.. ya, salahkan aku dan bukan trelar itu.

Aku sesal dengan tiga perkara minggu ini.

A,,
B,,


dan kereta

20091223

Pernah

Pernah tak apabila kau baring dan menutup mata, kau terbayang kan sesuatu yang indah. Dan sebenarnya definisi indah itu kan sangat universal, maka apa sebenarnya keindahan yang aku maksudkan dalam setiap mimpi itu aku pun tak pasti.. Adakah apabila seseorang menyayangi dan mengasihani kamu, maka kamu katakan itu indah? Atau, menyayangi orang yang tidak menyayangi kamu yang dimaksudkan dengan indah? Aku masih blurr dan kurang faham.

Aku pernah cakap pada diri sendiri, aku tak mahu bercinta lagi dan aku harap aku akan hanya jumpa orang yang bakal tua bersama aku ketika betul2 sampai masa ingin berumah tangga. Sense yang sangat indah apabila kamu berkahwin tanpa pernah melakukan dosa, dan kau faham lah sendiri apa itu dosa sebelum berkahwin. Kadangkala aku suka cakap pelik dan macam bagus. Keep silent, I know you are reading this.

Dan apabila kamu ingin berkata itu dan ini dan orang membaca dan keep on questioning you with all those crap,, and for sure you'll be messed. Jadi untuk cerita semua pada sekurang-kurangnya 30-40 reader satu hari adalah sesuatu yang pelik dan tak masuk akal..Apa lagi untuk biar semua tahu tentang kehidupan peribadi kamu dan keep keep talking like ass dan aku akan mengamuk macam tiada agama..Jadi diam kan lebih bagus.

Susah apabila kamu punya lebih dari seorang orang yang betul2 mengambil berat.

Penat.

20091217

Sesuatu yang kau pernah ada

Baru tadi aku lihat album2 lama di drive \:D, dan biasalah perempuan, jika nampak kamera memang lah serupa jakun hulu mana ntah.. Bila dah lama tak bilik sama dengan Anis baru aku perasan yang sebenarnya aku kurang bergambar dengan kawan-kawan lately.. Dan bila aku check balik, damn, semuanya adalah gambar2 lama sewaktu di Matrik dan sewaktu first dan second year dengree.. Tahun ni dah last pun kami disini dan jika diizinkan Tuhan, maka aku akan melangkah keluar dari sini hujung tahun hadapan.

Tapi sekarang bukan itu isunya. Ia adalah tentang gambar.. Jika kau mahu tahu, 80% out of semua gambar aku adalah bersama Anis dan Dia tu..Kadangkala kau akan sedih bila Dia pernah tidur sekatil sebantal share semua lancau apapun yang ada dengan kau dan end up bila bergaduh, ia sama juga ertinya dengan sia-sia.. Bila kau cakap dia atau aku BFF dan apajadah sweet word untuk mengatakan seseorang itu adalah istimewa di dalam hidup kamu, maka aku rasa kau patut terima busuknya dia juga, bukan. Bermakna, jika dia buat silap dan apa pun, masih BFF juga kan, sepatutnya, kerana kamu yang melabel itu, bererti kamu juga patut ambil risk.

Kerana aku rasa, untuk seseorang menjadi perfect all the time itu bullshit dan tak masuk akal langsung.., maka jika kawan kamu pernah buat silap atau apa pun yang lebih berat dari itu, kemaafan itu perlu dihulur. Tidak kira mana2 pihak pun, mesti saling bermaafan, sebab ingat, title BFF tu bukan boleh pakai buang macam pantyliner atau abu rokok(bukan rokok suha yang mahal tu).. Jadi, mengapa perlu makian dan cacian, kerana kamu pernah sayang dia dan percaya dia lah yang terbaik untuk kamu dan end up bila ada secebis benci, kamu buang dia serupa bangkai..Ini salah dan bukan konsep sebenar persahabatan yang kamu canangkan.

Tahu tak banyak gambar 'kamu' dalam drive saya ni? Dan percayalah, saya tidak akan mampu buang..Kerana kamu pernah berada di dalam hati saya..

Ada banyak lagi watak disebalik ini.. Tahu tak aku rindu semuanya selain kamu berdua diatas?

20091215

Matahari

Sunshine, Sunshine
You are sublime, you are divine
Your presence is an extra lifeline

In your face I forget my sorrows
For I can face them tomorrow
In your warm rays I shall make headlines
Just shine on me love before you resign

Sunshine, Sunshine
You always shine a delightful design
That sends joyous glitters down my spine

Sunshine, Sunshine
Now and then you taste sweeter than wine
Your smile is one I simply dare not decline



Dedicated to: Mohd Fairuzzaman.

20091212

Kekuatan

Bukan mudah sebenarnya untuk menjadi seorang pretender. Apa kamu fikir seseorang pretender itu tidak bekerja keras untuk mendapatkan output terbaik? Jika itu yang kamu fikir, you're totally wrong. How to pretend to love somebody you never love and how to act normally in front of people you love most. Bukan mudah.

Love kinda make you hate your self. I strongly believe that God is fair enough. Tapi aku lupa yang manusia yang selalu tidak pernah puas. Untuk kamu harap itu ini dalam hidup, memang kejam dan tidak adil, kerana kamu lupa kamu juga selalu abaikan tanggungjawab kepada si Dia yang bakal memberi itu ini yang kamu mahukan. Dan jika tidak dapat kamu akan menyalahkan takdir.

You mean so much to God.
Remember!

20091207

Wolff-Parkinson-White Syndrome

Jika kamu perasan, dahulu topik tentang waktu tidur aku sering popular di dalam setiap entri pun. Tulisan kali ini tidak akan curi sedikit pun masa kamu kerana aku cuma nak bagitahu yang my heart keeps beating at a faster pace and it's not like i'm doing exercise or anything since this morning.. lately aku I sleep less, kuat lari malam dan tidur sekejap jadi emosi mungkin terganggu dan i'll grow older than my actual age.. tolong jangan. pelis.

Aku seorang yang sukar tidur dan semua orang pun tahu, jadi bila aku tidur kawan2 akan senyap mati sebab tak mahu aku terjaga. Ya, kawan2 saya memang ensem semua dan baik hati juga. Semalam aku terlena jam 5.30 pagi dan bangun jam 8 untuk beli buku di kedai-buku-sekolah-yang-setiap-seorang-akan-spent-20minit-hanya-untuk-beli-buku-anak-darjah-empat. Jadi aku pathetic dan hanya dapat beli buku pada jam 12 tengah hari..Balik dan thinking of closing my pretty eyes not to sleep but rest tapi jantung akan berdegup macam kereta F1.. so, I fade up dan pergi makan roti.

Itu rutin harian dahulu kala dan mengapa jadi lagi ni?

arghhh.., i'm so fucking sleepy dan tajuk entri tu kamu lupakan sahajalah ya atau kau rajin untuk baca sini, I should be glad.

20091203

Kegagalan

Kawan-kawan semua tahu macam mana aku bila deal dengan pelajaran. Percayalah.. sejak dari zaman persekolahan sehingga hampir tamat degree pun, aku bukanlah seorang ulat buku.. Mungkin nasib aku baik, aku jarang gagal di dalam peperiksaan..Bila aku tak dapat jawab atau blurr dalam exam, aku cool sahaja..

Mungkin itu yang buat ramai pelik..Sewaktu matrik lagi, aku memang seorang workaholic, mak ajar aku bahawa duit tu bukan senang nak cari dan kita tak boleh depends pada sesiapa pun termasuk ibu dan bapa sendiri.. Aku belajar bagaimana susahnya untuk seorang lain memberi kamu walau RM20...Aku bukanlah dari keluarga senang, tapi bukanlah daif, maksudnya, mampu. Itu dah cukup, tapi sejak habis SPM lagi, aku cari duit sendiri untuk bergantung.. Itu adalah aku.. Dan kawan-kawan akan pelik, macam mana aku kerja dan kerja, tapi aku tetap Dean's List..

Untuk kawan-kawan yang rapat, kamu tahulah, word "aku mesti gagal" tak pernah keluar dari mulut aku..apatah lagi "aku mesti C paper ni"...memang jarang-jarang..Biasanya aku akan letakkan harapan yang tinggi dalam apa pun paper yang aku sit on.. dan paling bangsat pun aku akan target B...kadang-kadang aku pelik, ada orang yang cakap, "aku mesti fail" atau "alaa...confirm C"...tapi bila result keluar, masing2 dapat A atau B...dan aku jadi pelik, mengapa kamu terlalu kurang keyakinan pada diri sendiri..


Dan aku, setiap kali aku yakin dalam diri, aku akan dapat A atau B, aku memang akan dapat..

Sebelum masuk alam Universiti lagi, abah selalu pesan untuk aku jadi teachers' pet.. bukan aku tak suka tapi aku selalu kurang keyakinan nak berhadapan dengan leturer.. Ada kawan-kawan sekelas yang jadi teachers pet memang berjaya..dan aku memang tau alasan abah tu memang relevan..Abah cakap, "bila masuk U, senang je nak skor, janji baik dengan lecturer, belanja la makan roti canai ke apa, mesti cemerlang" itu quotes yang aku tak akan boleh lupa dari abah.. Aku tau memang ada benarnya, dan kebanyakan kawan-kawan aku yang jadi teachers pet memang pointer gempak tiap2 semester..kerat jari aku kalau memang mereka rajin, ada yang memang meniru sewaktu exam dan quiz dan bila dapat DL masing-masing hidung tinggi.. Berhentilah dari membodohkan diri sendiri..

Sekurang-kurangnya aku bangga, 3 kali DL tanpa perlu jadi pembodek, itu kan pencapaian.

Dan result dah pun keluar semalam..rata-rata kawan memang result ok, maksudnya tak ada repeat apa pun lah...dan kau tahu kan bila aku kata aku akan A, maka aku akan A atau A-, dan bila aku kata B, aku akan dapat punya B+,B atau B-...

Percayalah, lepas exam accounting hari tu, aku bilang pada kawan-kawan "aku yakin aku akan repeat paper ni"


Kamu semua tahu tahap keyakinan aku bukan?

20091128

Passion

Perempuan, selalu cari bahagia daripada lelaki yang enggan mencintainya.

Lelaki, selalu ingin menghambakan diri pada perempuan yang tidak mahukannya.

Begitulah, asal mula semua destruction.

---------------------------------------------------------------------------------

Hey aku suka yang ini.. sangat betul, Sarah..I bet most of destruction and harm cause by people dari ini..Percayalah bila kau get mad of something and kamu tak boleh nak lepaskan nya, kamu tend to scold and psycho yourself or other people.. Mengapalah ketidakadilan sebegini selalu terjadi kan.. Satu sahaja nasihat pada diri sendiri dan sesiapa sahaja, never try to have a sex with somebody you never love with or vise versa..It could harm you badly, dan tidak adil untuk pihak yang satu lagi..

Aku betul tak faham lahh.. aku mahu gigit kuku dan termenung sekarang.

Mungkin lebih mendamaikan.

Rasa.

Sometimes when I lay myself on my bed suddenly my mind keep on thinking of nothing other than bullshits..Petty imbeciles sometimes made me hard to breath...dang it all, why must all good things come to an end very fast. Kadangkala aku tak faham mengapa sukar untuk rasa bahagia yang lama.. Adakah sebab aku ini yang tak pernah puas dengan apa yang pernah aku dapat atau sebenarnya manusia sekeliling aku yang berubah? Yes I know that world hasn't come to an end yet but it seems like I am ending my own happiness in my whole life, tuhan tu kan baik.

Who would've thought I can be freaking paranoid which literally annoys the living daylights out of people surround me? Bila aku kenang semula, aku sebenarnya menjadi tidak adil kepada banyak pihak lain untuk menjaga hati pihak satu lagi..and for God's sake, I never meant to hurt anybody. You know you're as perfect as white roses.. I could see my dream's contemplation in your eyes. it's on your shoulder, I found the courage to move on. you'd always hold me close, whenever I was about to fall. and when I'm lost in the darkness, you'd always be the light that guided me through..See how sucks I am, I never try to hold u tight, I never try to appreciate your kind and love, I never try to let go bullshits.Ehmm..., okay I talk crap so much..Saya perlukan kamu untuk semangat itu, thats all I can say.


Aku juga selalu terfikir, mengapa tuhan ciptakan keegoan. Betul kata Sarah, perasaan yang paling dibenci ialah bila kau rindukan seseorang..Rindu itu memang mengerikan sebab kau sanggup korban bermacam benda untuk bayar erti kerinduan itu..But when it comes to egoism, how could you handle this, it annoys me so much this few months and I hardly can find any remedies to cure it.. Kau mungkin boleh handle diri kau tp kau perlu ingat, kau tak boleh control orang lain...Walaupun u did it psychologically, it will actually psycho u back then..trust me.. Tapi percayalah, lelaki ialah makhluk tuhan yang sungguh indah..Sangat predictable, namun, jangan sangka mudah untuk memenangi mereka..

Bila aku memandu lately, aku selalu cuai..I lost my concentration and mind..Aku cakap aku kosongkan minda tapi u should'nt do that sebab kau tahu syaitan itu sentiasa ada dalam diri kau.. Aku sering memandu dan lalai..aku sering tersilap jalan, walaupun aku pandu melaluinya almost everyday...Aku sibuk fikirkan bullshits, aku sibuk fikirkan orang yang tak pernah fikirkan aku pun anyway..I keep on adore fakers..See how sucks I am.

This few years back aku sedar yang aku selalu jumpa lelaki yang sangat sayangkan aku.. You know how to describe sayang, literally kan..Mereka jadi terlalu sweet dan caring, tapi percayalah, aku tidak akan hargai mereka dalam tempoh masa beberapa tahun..I hunt for nothing. Lelaki yang ego dan penipu..Lelaki yang ada perempuan lebih istimewa dari aku, lelaki yang sering buat aku menangis dan kecewa, lelaki yang memberi janji palsu, lelaki yang kadangkala manis dan pahit bila tiba waktu PMS mereka..lelaki sebegini yang sering aku kejarkan..I sucks sebab selalu tak nampak benda baik depan mata..It's like windy air in the afternoon, kau tak akan rasa lama.. Namun kau tetap mahu kesejukan itu walaupun kau tahu di dalam bilik kan ayah dah sediakan sebuah alat penyejuk udara.


Ya, jangan tanya mengapa.


Marina memang belum matang soal sebegini.. Stay away from her.

20091120

Saya masih gadisparanoid itu

Rasa sungguh lama untuk sebuah tulisan sangat.. Apa yang berubah, berubah lah..
Namun saya masih gadisparanoid itu.

Kadangkala saya rasa takdir cemburu dengan saya. Sebab adakalanya saya cuma rasa kebahagiaan yang sekejap sebelum ianya lenyap, in a blink of an eye. You try to hold it tight, you try very hard namun kau tahu bukan kau yang tentukan segalanya..Jika ia tetap mahu pergi kau pegang lah sekuat manapun ia akan pergi juga.

Tiba-tiba tadi teringat arwah atuk. Dan rasa sebak. Kau pasti tahu, bila kau ada satu masalah yang boleh menyebabkan kau menangis, kau pasti akan teringat lagi sesuatu yang lebih sedih dari itu. People tend to do stupid things, whether they realize it or not. Ia tetap akan berlaku. Rindu atuk dan terkilan itu masih ada.. Marina, kau terlalu loser.

Ah, pergilah mati.

Aku tahu tuhan tu sayangkan aku.
Dia tidak kejam.

20091106

Tiada tajuk khusus

Entry kali ini memang terlalu random. Jika berminat boleh terus membaca.

Hari ini hari jadi abang. Aku tak pasti jika dia pernah singgah di blog ini, tapi jika pernah aku mahu dia tahu bahawa dia adalah 5 orang terpenting di dalam hidup aku. Aku dibesarkan oleh keluarga sederhana dan tak punya ramai saudara kandung.. Sebab itu aku selalu berangan untuk berkahwin dengan lelaki yang punya ramai adik beradik, nak merasa ada anah buah yang ramai dan kemeriahan berhari saya sebegitu. Dan ya, itu masih impian dan jangan lupa, semua itu ditangan Tuhan. Jadi aku cuma minta agar satu-satunya abang aku itu akan capai impian serta aku ingin dia tahu, aku selalu dibelakangnya, sentiasa..

Keluarga kami memang tidak sempurna, dan rasanya ini bukan tempat yang sesuai utk diceritakan apa sahaja tentang hal peribadi. Terlalu ramai yang sibuk tentang aku diluar sana. Rimas..

Dan hari ni dah lepas dua paper yang yang aku rasa nak dapat B pun dengan miracle lah agaknya. Aku tak pasti dimana silapnya, aku sekarang memang kurang fokus. Sibuk memikir soal orang lain yang tidak pernah sibuk mahu hirau apapun tentang Marina. Jadi aku tak pasti mengapa aku sebodoh itu, kerana aku tahu dalam beberapa bulan akan datang aku akan menyesal akan apa yang telah berlaku..Tapi aku kan memang tak kuat, langsung tidak. Aku cuai dan lalai kerana sering mengulangi silap yang hampir sama. Dan aku masih dan masih tidak berganjak. Bodoh.

Lupakan.


Ini pun baru sahaja pulang dari melupakan-seketika-waktu-stress bersama rakan-rakan. Hmm, sebenarnya cerita Papadom tu tidaklah best mana pun seperti yang digembar-gemburkan dan aku pun tidak pasti dimana silapnya, filem-filem Malaysia tidak pernah buat aku impressed atau paling bangsat aku keluar dari panggung dengan tersenyum, tanda puas. Ya, kita masih perlu banyak belajar apa itu 'logik-akal' sebab itu adalah point paling besar yang akan menjatuhkan sesuatu filem itu. Ingat point itu, ingat.


Aku juga kerap kali hilang semangat dan harapan. Aku kadangkala jatuh dan tiba-tiba bangun, sebelum terjatuh semula. Aku letih dengan semua ini, dan aku rasa ia tak akan berakhir lah..
Apa pun terima kasih, kawan untuk semangat itu. Aku sangat hargai.

Jujur ni.

Oh, tentang gambar, saya minta maaf, saya tidak sepopular Hanis Zalikha, jadi gambar yang terlalu banyak dalam setiap entry akan membuat orang annoy dengan saya, jadi saya tak akan buat.

20091101

Lama dah ni

Saya ada peperiksaan dalam tiga hari lagi ni, jadi memang betul2 adrenalin sekarang ni.. Macam naik roller coster dan tak ada tali pinggang keselamatan, hanya perlu pandai2 pegang besi kat kerusi orang depan. Haish...saya risau ni, awak tau tak?

Saya satisfy dengan kehidupan saya sekarang walaupun kadangkala saya main puzzle dengan perasaan sendiri. Tahu konsep puzzle kan? Ala,, bila awak sendiri cari pasal hancurkan puzzle tu dan sendiri cari susah nak kena sambung balik, hmm macam tu lah konsep dia. Tak ke sendiri cari masalah namanya tu?? Macam macam lah Marina Ahmad Bakri ni...(sengaja je taip nama sendiri penuh-penuh, haha)

Ok lah, saya cuma nak cakap, saya benci lelaki penipu, saya benci lelaki kuat flirt dan saya benci lelaki suka cakap manis-manis, sebab saya takut kena kencing manis. Saya juga tak tau apa dan siapa dalam hati saya, sebab tu tak payah lah cuba nak faham saya. Haish..pening la..

ok dah la tu kot.
Wish me luck, sayang,

20091014

Bodoh

Aku cukup tak boleh nak consider perangai bodoh yang satu ni.

Bila kau jadi stalker, dan orang tahu siapa kau, sunggh memalukan bukan?

Aku tak cakap yang aku innocent dan tak pernah stalk sesiapa, and to be frank, I did stalk people whom i wish to, but I'm smart enough of hiding my identity.. aku cuma nak cakap satu perkara sahaja lah, kau dah tak perlu untuk semua itu sebab kau tahu siapa marina kan? dan aku juga bukan lah palsu seperti plastik watson ataupun giant, aku tak suka hiding apa-apa kepada sesiapa kecuali satu perkara which aku rasa kau pun tahu apa.

Kau terlalu bodoh untuk berlagak baik depan aku, dan percayalah, aku gelak terbahak-bahak dengan dungunya engkau ni, kesian betul.. Jadi tips untuk hari ini adalah, jika kau rasa ingin create satu profile facebook khas untuk stalk aku, adalah lebih baik, kau tukar info di tab itu seperti interest, activities, favourites dan sebagainya sebab senang-senang orang dapat trace siapa kau sebenarnya..Aduh, benda simple tu pun nak kena ajar ke? Kesian betul lah.

Sudah sudah lah ok, sebab things will never be the same as before, and you know how revengeful dan aku cuma mahu kau rasa sakit seperti kau pernah bikin aku sakit, ok?

Pathetic lah apa pun ya.
wtf.

Oh ya, pesanan untuk sesiapa yang ada di dalam friendlist facebook saya, anda di galakkan delete saya dari friendlist jika sekiranya anda memang tidak berminat langsung dengan band favourite saya, Bittersweet sebab saya akan keep on invite anda utk itu ini dan if it seems annoying from your eyes, kindly delete me, I don't need you, bye.

20091011

Ini dusta


...dan sememangnya aku yakin aku tak akan pernah boleh untuk itu walaupun aku cakap aku tidak hidup dengan kenangan. Jadi tak perlu lah let go..

Saya memang begini..terima sahajalah

Aku punya banyak masa untuk menyempurnakan pelbagai unfinished things surround me. Aku punya banyak masa untuk belajar memandangkan exam is around the corner. Aku juga punya banyak masa untuk blog ini juga. Tapi segala komitmen yang sepatutnya aku bikin sempurna itu aku tak pandang langsung..Human are to err...and so to forget things that they shouldn't forget to be done..Manusia manusia.

Untuk masa yang singkat ini, aku cuba untuk tidak pernah lagi fikir soal untuk menjaga hati sesiapa sebab aku sudah terlau penat untuk itu. Atau aku panggil benda bodoh itu. I've scarifies whole of my fucking life untuk menjaga hati orang-orang yang bangang sebab end up they betrayed me and I sucks for giving them second chances..Jadi bagi aku sekarang hidup perlu lebih cool dan tak perlu fikir small petty imbeciles anymore..Mereka itu sekarang bagi aku sampah. Sebab sampah kan asalnya sesuatu yang pernah elok untuk digunakan, dan akhirnya tidak berguna lagi? Kesian nasib sampah kan.

Aku suka quotes seperti "We don't call each other bestfriends cos we're all the same" sebab macam sungguh kacak dan aku sungguh teruja bila menyebutnya..I've gain my self esteem once I face much more reality in this fucking life, dan percayalah ia sangat mengujakan... Aku suka semua orang yang aku selesa untuk berkawan dan secara jujur aku akan cuba avoid sesiapa yang boleh memeningkan kepala..Ia bukan sejenis Epinephrine walaupun adakalanya aku mengaku aku seorang Adrenalin Junkie. Haha, itu cukup adrenalin ke? Jika boleh buat kau kecut-kecut rongga, kita memang satu bas lah ke destinasi yang sama.

Oh ya, aku rindu gila babi akan blog ini kerana disini aku menjadi terlalu jujur..lebih jujur lagi dari seorang aku when facing stupid people..Blog ini pernah bikin aku ketawa, adrenalin, sedih dan paling bodoh bergaduh dengan rakan baik atau pun kekasih. Tapi pergi mati, aku lebih sayang blog ini..dan aku tak kisah jika orang kata "marina tu mulut serupa gampang di dalam blog.." kau boleh pergi mati sebab ini adalah dunia aku, dan potong jari aku, kau yang berani buka mulut sebegitu mulut lebih busuk dari bangkai swine(aku guna swine sebab macam comel).

Jadi kesimpulannya aku ada midterm esok dan apa-kejadahnya-update-blog-ini-sekarang..

Dan support Bittersweet erh? (tbe2 je..)

Ok bai.

20091002

Teaser

Saya dah updet blogshop saya.. Memang lama bercuti tapi sedar-sedar baju tinggal sikit entah mana pergi..hahaha..

Sila sila lawat.

http://marrylicious-mart.blogspot.com/

20090930

Manusia memang tak pernah bersyukur

Seperti yang abah pernah ajar aku, kehidupan memang kejam..Namun kadangkala aku sangkal juga kata-kata abah sebab bagi aku adakalanya kita perlu ada toleransi.. Hidup pula jangan terlalu bertongkatkan dunia dan perlu zuhud pada apasegala macam perkara yang berlaku.. Tapi abah kan tetap abah, mana pernah mahu terima kata-kata orang lain, namun yang pasti dalam hatinya aku faham, dia terima..Biasalah, manusia kan ego?

Bila bercakap tentang keegoan aku rasa ramai yang fikir keegoan itu biasanya disinonimkan dengan kaum Adam. Samaada ianya benar atau tidak ia sebenarnya subjektif..Sebenarnya entry ini tiada matlamat. Aku cuba ingin beritahu bahawasanya seorang lelaki itu sebenarnya sangat sukar untuk difahami dan kadangkala aku juga rimas dan tertekan. Dan sebenarnya aku sedar yang bila seseorang lelaki itu benar-benar mencintai seorang perempuan, mereka sanggup gadaikan apa sahaja demi kasih itu..Murni kan?

Aku pula sebenarnya benci bila terlalu sayangkan seorang lelaki yang tidak menyayangi aku.. Aku suka tentang itu sebab ianya mencabar, tapi adakalanya penat dan mual..Aku pernah rasa dulu bagaimana aku separuh mati mencintai seorang lelaki yang mengaku sayangkan aku walhal sebenarnya tidak langsung. Atas alasan tidak sebulu dan pelbagai alasan lain, aku tolak bulat-bulat orang yang sebenarnya betul-betul sayang akan aku.. Ada pepatah mengatakan kita perlu sayang orang yang sayangkan kita, bukan orang yang kita sayang..tapi macam mana pula jika kita sebenarnya tidak pernah rasa cinta pada pihak yang satu itu? Bukankah itu namanya kekejaman?

Dunia memang pelik, dan Tuhan itu maha bijak dan adil..Semalam aku berbincang dengan ain tentang ini..dan kami selalu terfikir apa hikmahnya semua ini berlaku..Dan adakalanya kita akan terfikir apa sebenarnya yang Tuhan ingin tunjukkan? Apa yang sebenarnya tersirat disebalik segala suratan..Kita pula sebenarnya terlalu pandai menghukum dan menuding jari..Ahh, manusia kan kejam..Namun kami punya akal, boleh kadangkala berfikir dan terfikir segala hikmah kejadian tuhan.. Jika kita mengharap akan sesuatu, benarkah itu adalah sesuatu yang sebenarnya kita mahu? Dan apabila kita membuang sesuatu yang menyayangi kita adakah kita pasti si dia yang kita pilih benar-benar jodoh kita. Andaikata bukan? Andai si dia yang kita buang itu adalah sebenarnya anugerah tuhan untuk kita bagaimana? Ranap bukan kita terpilih jalan yang salah?


Dan sekarang aku cuba mencari titik nokhtah segala kecelaruan ini.

Namun yang pasti belum jumpa, tapi aku yakin semakin hampir dan rapat.

Aku hanya perlu tenang dan bersabar sebab jodoh semua di tangan tuhan.

Tuhan itu kan baik, betulkan kak fynn? :)

20090926

Bila abah buka mulut

Aku sebenarnya tak suka pagi raya.. Sebab nya mak ayah mesti bergaduh punya.. Bergaduh sebab nak balik kampung pukul berapa. Mak dah tentulah kalau boleh pagi raya sebelum subuh nak balik, abah pulak akan jawab, "apa dihempapnya awal2 balik"..Kalau orang berpelajaran, tak kuasa nya nak redah jammed, mereka beraya di Europe.. Kita je sibuk-sibuk nak hempap jammed berjam-jam semata-mata nak balik kampung.. Tapi padahal dia akan balik Perak punya..

Entahlah..tiap2 tahun akan jadi benda sama dan dalam kereta, abah akan membebel sepanjang 2 jam perjalanan. Bila berhenti untuk isi petrol abah akan cakap, nak juga isi di Petronas, mak pulak sibuk nak isi shell...Abah bilang, bila lah orang melayu nak maju asyik nak isi Shell...dan sepanjang perjalanan abah akan bising pasal kita hari-hari doa sewaktu solat agar US tak bom umat Islam, tapi kita sibuk isi Shell, tolong mereka bunuh lagi umat Islam..Abah cakap, cukup lah kalau kita tak beli barang-barang mereka, mereka akan pasti bungkus..mentaliti kita perlu terbuka.

Malam raya tu kami sekeluarga nak ke Jalan Tar, abang cakap dia nak ikut, tapi tunggu punya tunggu dia tak balik-balik dari withdraw duit, abah tinggalkan dia, kami terus pergi jalan TAR. sepanjang panjang jalan abah cakap non stop, "Kehidupan ni memang kejam, hidup ni hanya untuk orang yang berdisiplin"..abah marahkan abang sebenarnya sebab janji nak pergi tapi lambat.. abah tak peduli, taknak tunggu dan tinggalkan dia..Abah suruh dia naik LRT je pergi SOGO...abah cakap, lain kali abang akan pandang enteng pada emasnya waktu..Abah cerita, dulu masa muda, abah penah janji dengan kawan dia nak naik bas pergi KL dari Perak.. Abah bilang pada kawan, esok jam 8 pagi mesti ada di stesyen bas..Esoknya jam 8 dia tak juga muncul, abah pergi KL sorang tinggalkan dia sebab abah taknak jadi lembab macam dia..dan selepas 20 tahun dia berterima kasih pada abah sebab ajar dia apa itu disiplin..

Abah selalu cakap, kehidupan ini memang untuk orang-orang yang 'kejam'.. Hidup perlu terus kehadapan, jangan pernah sekali toleh ke belakang.. Abah selalu cakap lagi kenapa Melayu selalu lemah? Mental dan fizikal..Sebab Melayu banyak yang kurang pelajaran.. Abah selalu cakap bila kami tanya, kenapa hancurnya sesebuah institusi keluarga, sebab ibu bapanya tiada pelajaran.. Abah selalu tekankan kalau tak ada ilmu, macam tu lah jadinya..Abah selalu suruh aku sambung master di US, kemudian cakap, nanti belikan abah BMW.. Aku angguk2 je tanda faham.

Ah, abah memang macam-macam..sejak sekolah rendah minda aku dah terbuka tentang kehidupan yang maha kejam ni..Sedikit terlambat kita akan jauh ketinggalan..Abah selalu cakap, kalaulah tak ada Cina dalam negara kita, Malaysia ni belum lagi maju..Abah selalu didik kami jadi terlalu racist dengan bangsa itu sebab abah bilang mereka hari-hari ajar anak supaya bencikan bangsaku.. Abah cakap, tengok bila Melayu ambil pesanan di kaunter pembayaran, muka macam gampang..abah geleng-geleng dan cakap, kita ada hak nak tegur sebab kekayaan Malaysia ni semua ada sedikit hak kita..Tapi abah tekankan, jangan bila service macam gampang kita tahu nak maki, tapi jangan lupa bila orang beri layanan baik, kita perlu cakap "Very good service!" Abah suruh jadi macam mat salleh.

Kalau makan depan tv pula abah mesti mengamuk sebab abah cakap, tak ada sesiapa pernah ajar makan sambil tengok tv. Dulu masa kecil aku selalu je nak letak kepala atas meja sambil tunggu makanan, abah marah dan cakap, tak ada disiplin langsung! Makan kena duduk tegak. Dan sampai sekarang kami tak pernah makan kalau bukan di meja makan..Abah memang begitu..Bila mak jahit langsir untuk pintu bilik, abah marah dan cakap, tak ada siapa pernah ajar pasang langsir nak tutup pintu..Itu cara orang lama..Tak ada stail langsung.. Abah tetap dengan pendirian dia tak mahu langsirkan pintu sebab abah bilang, buat apa letak pintu kayu lawa-lawa kalau nak tutup? Ah, abah sahajalah betul, pandangan orang lain tak pernah nak terima langsung..

Abah..Abah..

Terima kasih kerana membuka mindaku.

20090918

Kadangkala seronok juga

Eh, sebenarnya masih ada satu hari lagi sebelum Ramadhan melabuhkan tirai... rasa sedih nak tinggalkan Ramadhan kali ni..entah sebak semacam..mungkin aku dah menjadi lebih syaitan, jadi aku selalu je alpa pada bulan mulia ni..

Aku sebenarnya curi-curi masa barang 5 minit untuk tulis entri ini sebelum cuti beraya..tak sakan pun sebenarnya tapi saudara-mara ada di rumah..perlukan perhatian aku juga tu..Hmm, raya tahun ni memang sebak...mungkin sebab antara kami..mungkin atau sebab lain...entah..tapi aku tak nak peduli.. Ini kan hari raya? Apa salah kala aku nak bergembira.. Aku terlalu letih nak fikirkan masalah nak murung..Get a life lah marina kan?

Baik, di kesempatan ini, saya nak mengambil peluang mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri kepada semua kawan-kawan dan yang tersayang, Mom, Yus, Aida Zahrol, Ain Bijak, Herry dan kawan-kawan Bittersweet lain, Fad, Uda, Anis, Fanna, Ain Syazrinie, Janie, dan siapa-siapalah yang tak senarai termasuk pembaca belog saya ini..Maaf Zahir Batin lah ya?

Baju raya kau semua kaler apa sebab aku catat rekod tak shopping langsung raya ini.

Hebat kan?

20090916

Betul apa yang aku buat ni?

Aku harap "tak", sebab bila aku kata "ya", aku tak akan toleh belakang lagi..

I suck.

20090915

Rindu masa untuk bersosial


Wah, aku berani tinggalkan blog ini tanpa sebarang notis kan?

Lama betul tak update dan hari ini pergi mati, sebab aku memang nak cerita tentang aku dan kehidupan aku lately. Bosan? Sila tekan alt+f4.

Masuk hari ini, bererti sudah dua hari aku cuti semester..Lama juga jika nak dibandingkan dengan universiti setara kami..Mungkin sebab babi hari tu, universiti aku antara yang tak bagi cuti langsung. Jadi kami beraya sakan lah nanti.

Oh jadi bila bercerita tentang raya, bermakna kurang 5 hari lagi nak sambut "Next Aidilfitri" dah..oh, sempat promote, itu tajuk lagu baru Bittersweet.. miahaha...Persiapan tu memang tak adalah..alah, raya je pun..bukan nak kawin..So, aku tak sakan sangat lahh..puasa bukan penuh pun..

Sabtu lepas aku ke Ipoh..aku fikir dua tiga kali untuk pos tentang ini, tapi bila difikir balik, memang wajar nak cerita. Iyalah, ini kan blog aku..Mungkin dalam 2,3 tahun lagi bila aku baca balik mesti tersenyum sorang-sorang kan.. ini semua memori..Pukul 1 tgh hari macam tu, aku, ain, herry dan harman gerak ke Ipoh..Nak memenuhi undangan Herry lahh..ikutkan aje lah kann..Mula-mula ain taknak ikut, tapi bila dah kesian kat aku, dia pun tukar fikiran...Ah, aku sayang kau lah ain..haha..

Sampai Ipoh petang sikit sebelum berbuka..Kami singgah di kedai makan Daus kat Manjoi.. Pergh, ada bakat memasak rupanya Bassist Bittersweet ni..Diam-diam je kan..Lepas makan kami gerak pergi Greentown Mall melawat kedai Herry kat sana..Honestly memang cantik kedai tu..sempat bergambar sedas dua..haha..Lepas tu Herry bawa kami ronda-ronda sekitar Ipoh.. Naik pening kepala dia fikir nak bawa ktorg jalan-jalan kat mana.. Tempat pertama ialah Gerbang Malam..kira sama kot dengan Uptown semua..tak lah rare sangat..Dah puas jalan, ktorg makan kat tepi dataran, makan char kuey teow masin..haha, tak apa lah Herry, janji puas kan..

Lepas makan tu jalan-jalan lagi..siap ke KTM Ipoh lagi nak bergambar punya pasal..Punya lah baik mamat tu sampai tutup mata mengantuk melayan kami..auu,soo sweet.miahahahaa..Balik tu tidur dan makan nasi ganja..pangalaman baru aku, pertama kali makan nasi yang digembar-gemburkan tu..okaylah not bad. Malam tu tdur di rumah herry, 3 jam je dan bangun pukul 8 pagi untuk ke Pasar Loken. Ini memang rare sebab kau takkan jumpa barang-barang baru pun. Semua barang-barang lama untuk collector2 tegar macam pakcik2 tua yang rare! Sumpah best..

Lepak punya lepak di hari ke2, kami singgah melepak kat rumah Harman.. Mak dia pun sporting habis..Siap tapau kuih sepit lagi..best-best..Sebelum balik pun sempat singgah di Gua apa-ntah-nama-dia..tapi view perghh cantik gilaa..Terima Kasih Herry.. Kau memang comel..so sweet! HAHA

Bila nak pergi lagi ni?


20090911

Pergi

Jika aku tiada engkau,
Aku tetap begini,
Tiba-tiba engkau rapat,
Tiba-tiba engkau dekat,
Kita kejap..
Dan engkau lari tinggalkan aku..

Jika aku tiada engkau aku biasa,
Aku tetap bahagia,
Engkau menggembirakan aku,
Aku perlu kamu,
Dan engkau lari tinggalkan aku..

Bila aku perlahan membuang engkau,
Jangan pernah kau datang,
Pergi.
Jauh..
Aku mahu sendiri..

Cinta mati.

Terkejut

Jiwa yang tadinya kosong tiba-tiba sentap!
Hati yang tadinya rabak kian parah.
Kau tunduk sayu..
Duduk terpaku...

Diam.

Kenapa perlu begitu..
Apa mahunya kamu..
Ah, aneh sungguh bukan..
Kau asyik tahu berangan..

Tarik rapat dia ke sisi kamu..
Peluk erat..
Dakap dan kejap..
Jangan biarkan dia lari..

Pandang matanya..
Dia masih ada..
Jangan lupa..

20090910

Get a life la woi!

Sakit hati betul lahh...2,3 minggu ni memang mood aku tak berapa nak baik.. Dari malam tadi pulak sakit perut sampai lah ke subuh ni. Aku sabar je ni.

Malam tadi ada orang sakitkan hati aku lagi. Ahh, malas lah nak cerita, kang terbaca pulak mamat tu blog ni dah jadi gaduh pulak.. Kadang-kadang sampai privacy sendiri pun terganggu bila buat blog ni bahan bacaan umum. Ada pulak yang busy body suruh aku mengaku aku ada sugar daddy lah.. Kalau ada betul pun kenapa. Itu lah dia Melayu, hal sendiri tak penah nak peduli. hal orang sibuk-sibuk nak ambil tahu. Ingat sikit ok, aku tahu siapa kau, tak perlu berlagak anon spam di blog orang bila kau tak tahu apa itu teknologi. Petik jari, aku tahu kau pakai celcom broadband, aku tahu i.p address kau. Tip top, kau student UIA kan.

Ahh, sebenarnya, aku tulis entry ni bukan untuk malaun sekor ni. Aku cuma nak stressful tk tentu pasal 2,3 minggu ni. Minta maaf lah buat sesiapa yang terasa. Kadang-kadang aku okay. Kadang-kadang itu lah..malas nak cakap panjang. Aku sakit hati bila orang arah-arah aku buat sesuatu benda yang aku tahu bila aku akan buat benda tu. Aku jadi panas hati bila semua benda yang aku buat ada je mata yang memerhati. Sepatutnya Sabtu ni aku akan ke Ipoh. Ahh, aku nak cancel lawatan aku ke Ipoh minggu ni. Sakit hati. Aku sakit hati lahh, tak payah tanya kenapa. Aku nak cancel pergi Ipoh, faham?

Aku pun tak faham dengan diri sendiri. Kadang-kadang aku rasa kosong dan lonely nak mampus. Macam tak ada sesiapa sekeliling aku. Kadang-kadang aku happy tak tentu pasal pulak. Memang tak faham. Sejak aku dah pandai tidur lambat balik, penyakit lama ni datang balik. Kau pernah tak rasa sucks gila sampai kau rasa nak menangis. Kau cuba nak discover sebabnya, tapi kau tak jumpa. Walhal, sebab itu depan mata. Diri kau sendiri. Ahh, memang lah aku yang sengaja cari pasal. Aku biar perasaan tu yang menjadi duri dalam daging. Nak hidup seorang sangat kan? Haa, padan muka aku! Baru aku rasa macam mana aku rasa setahun lepas! Pathetic nak mampus. Jadi hamba diri sendiri.

Mujur aku lalu makan. Kalau dulu, haram tengok makanan pun nak muntah. Itu yang tiba-tiba kurus mendadak. Aku benci bila rasa macam ni datang balik. Serba serbi kerja tak boleh jalan. Aku asyik murung dan termenung bukan-bukan. Sibuk fikirkan hal yang tak memberi faedah dalam diri aku. Tapi impaknya besar wei. Sumpah. Aku pun bodoh, nak sangat benda bodoh tu jadi dalam hidup aku kan? Rasakan.

Sucks nya, sampai apa yang aku rasa pun susah sangat nak explain kan. Tapi percayalah aku cakap, sindrom ni memang sakit. Tiba-tiba kau rasa sunyi nak mampos. Buat-buat busy? Ahh, fak. Semua tu tipu je.

Bodoh.

20090906

norma

Memang betulkan sesetengah orang cakap, bila kita stress selalunya idea untuk menulis itu datang. Jadi hari ini rasanya aku memang stress.


Seminggu dua ni, aku rasa macam ada yang tak kena dengan life aku. Macam serba serbi tak sempurna. Iya, manusia tak akan dapat kesempurnaan hakiki namun aku mencari makna sebenar kesempurnaan dari dalam kamus hidup aku sendiri.. bermakna kalau kau beri definisi sempurna dari perspektif kau atau dia, aku akan pangkah dulu. Seminggu dua ni tidur aku serba tak lena. Mimpi pun boleh dikira. Aku fikir mungkin sebab bulan penuh. Tapi sekarang tengah bulan.

Aku stressful. For some reasons. Aku stress sebab sesetengah perkara aku tak boleh nak share dengan sesiapa pun. Jangan tanya kenapa. Sebab aku tak ada kekuatan. Aku terus dan terus bermain teka teki dengan perasaan. Kadang-kadang rasa gembira, tertawa riang ria, kadang kala duka, menung dan murung. Aku pun hairan. Simptom apa pun aku kurang pasti. Aku teriak dalam hati. Aku menangis sendiri.

Dua tiga kawan pun sama. Hidap sindrom sama. Serupa. Cuma yang bezanya, aku tahu apa puncanya. Mereka bercerita. Aku faham, aku turut berduka, tapi kamon guys, chill la.. Itu apa pada zahir yang kau nampak. Apa pada zahir yang aku ucap. Aku keep on bagi nasihat itu ini suruh kau semua enjoy life to the fullest. Suruh kau orang get a life, tapi aku yang kadang-kadang tersesat dalam jalan di atas peta hidup sendiri.. Aku kadang-kadang tak pasti, apa betul tindakan yang aku ambil?

Untuk kesekian kalinya setelah beberapa lama, aku berani bicara kembali soal cinta. Jika kau perasan, hampir setahun lamanya aku berehat dari bercerita tentang cinta dan kehidupan peribadi aku. Bagi aku, biarlah apa yang lepas aku lepaskan. Tapi hari ini, aku kalah..Aku cuma tak tahu arah mana nak aku bincangkan tentang ini. Pada hemat aku blog ini adalah tempat peribadi yangmana aku bebas untuk cerita segalanya tentang aku. Termasuk soal cinta aku. Kan?

Sejak akhir-akhir ini, aku sering tertanya-tanya. Apa matlamat aku dalam percintaan? Bercinta, bertunang dan akhirnya berkahwin; bukankah begitu? Kadang-kadang aku terlalu mahukan perfectionist. Aku terlalu mahukan semuanya sempurna pada mata aku. Bila semua orang mula stress tiada pasangan hidup, aku sering kata, "alah, hidup single lagi senang"...tapi aku tipu, sebab aku tahu rasa sucks hidup sendiri. Kawan? Fuck. Tak ada lagi istilah 'kawan' dalam hidup aku. Apa yang kawan kau tahu tentang kau? 1,2,3 benda mungkin ada. Bila kena gertak langsung tak bertegur sapa. Bila kau tegur kata kau cemburu. Bila datang badai, buang kawan. Babi betul persahabatan.


Tentang percintaan; Aku cuma mahukan satu lagi benda selain kejujuran. Ia adalah kepercayaan. Aku fikir, apa guna bercinta jika tiada trust? Bila kau buat suatu benda semua pasangan kau syak itu ini. Bila kau suka sesuatu yang dia tidak suka, dia pangkah kau. Bila dia pula suka benda, dia sahaja yang betul. Bila kau berkahwan dengan lelaki lain, dia telefon kawan lelaki kau dan maki-maki. Bila kau cakap lembut-lembut dengan lelaki lain dia cop kau menggatal. Bila kau cakap kau keluar dengan kawan perempuan kau, dia angguk cakap "okay" tapi muka penuh keraguan. Bila apa semua benda yang kau lakukan penuh ketidakpercayaan dan ketidakpuasan. Lama-lama kau meloya juga kan?


Bila semua benda itu kita tolak tepi pula. Datang pula baiknya dia. Dialah yang menjaga kau semasa sakitnya engkau. Dia lah yang jadi peneman di waktu kau berduka. Dialah yang suka memujuk, menyayangi dan memuja engkau. Dia sanggup berhabis wang kerana engkau. Dia tak makan jika kau buang dia dari hidupmu. Dia selalu memujimu. Dia ikhlas dan menyanjungimu. Apa semua tu? Nama dia balance ehh? Bodoh betul kadang-kadang.. Kejap-kejap hani, kejap-kejap babi..Sakithati betul.

Sekarang, aku cuma nak buka minda kita. Minda gadis seusia aku. Aku cuma nak tekankan, jangan lah terlalu menekan. Kita ada kehidupan kita sendiri, begitu juga pasangan kita. Tak perlu hari-hari telefon merengek kenapa jarang jumpa. Tak perlu asik nak fikir bila nak bertunang. Tak perlu beri 200% komitmen pada usia ini. Get a life, girl. Buat apa yang kau mahu buat sekarang. Kita tak punya banyak masa untuk semua ini. Lupakan seketika soal komitmen dan percintaan walaupun ia perlu. Buatkan ia sebagai sampingan. Pada usia ini lah, keluarga dan teman-teman perlukan perhatian. Buat apa segala yang kau mahukan as long as tak cross the borders. Berkawan dan terus berkawan. Ramaikan kenalan, buat clan. Apa yang kau suka dan dia suka, buat sama-sama. Keluar dan chill. Lepak dan gelak-gelak. Jamming, futsal dan travelling. Photografi sana sini. Social networking, enjoy life.

Ini apa yang aku rasa dan aku tahu, kalau kau tak rasa sekarang, kau bakal rasa kemudian.

Percayalah.

Faktap lah kehidupan, macam-macam ragam. Aku cuma nak kan kebebasan. Aku baru 22 lah.. Belum lagi mahu pening-pening soal percintaan.

Tapi bagaimana bila tiada langsung yang meneman?

20090905

ouhh so yark-kys jerk

Errrr, scratch that?
and i really meant that.

Blurrgghhh!!!

Shall I say how pathetic I am?
phewwwww, I laughed ass off lah girl. ahah.
She's just too stupid for me to make friends with.
It's like DOUBLE ohh-emm-gee!!


P/S: and people, am so sorry. I just can't see further than the end of my nose.
*sigh*

20090902

Memalukan betul

Sebenarnya, semalam lagi aku nak update cerita panas ni. Semalam bos aku ajak berbuka puasa, aku macam biasalah, okay aja, sebab sejak bulan puasa ni, semalam bukan pertama kali dia ajak berbuka sama-sama. Tapi semalam dia suruh bersiap awal sikit, pukul 6 katanya. Aku pun tak la bersiap mana, macam pakaian pergi kelas pagi tu, itu lah yang aku pakai petangnya. Sampai-sampai ofis petang tu aku tanya,

"Atok, nak berbuka kat mana?"
"Kat KLCC"

"KLCC mende tok, saya pakai jeans je ni haa.."
"Tak apa, Astro punya berbuka puasa kat Convention Centre"


*Blurpp*

Masa tu aku rilek lagi sebab ingatkan berbuka biasa-biasa je dengan orang2 korporat tak sedar diri kat sana. Tup-tup sampai je semua orang pakai proper gila, macam haram weii! Tolong lah, masa tu aku rasa nak balik je, tapi bos aku kata rilek ahh, nak malu apa. Masuk-masuk je, perghh...semua selebriti pulak kot dalam tu. Aku duduk kat table media. Walau dalam hati aku sembab rasa macam makan racun, aku buat slumber je. Perghh, masa ni la wa rasa macam wa artis wei. Tapi I memang artis pun(bak kata kawan-kawan I lah). HAHA..Ehmm..apa eh, lawa jugak Scha Al-yahya ni..tapi tak lah tinggi mana pun..


Aku buat pasal, table aku ada 10 orang yangmana lapan dari sepuluh penghuni meja bulat lima bintang itu adalah lelaki separuh abad yang layak aku panggil ayah..Aku tekad tak nak buka puasa. Gila apaa wei! Semua pakai paling cebet pun office-attire. Yang aku pulak pakai macam nak pergi tengok wayang kat Midvalley. Sentap gilaa..Masa tu nampak lah press semua. Jakun sekejap. Walapun aku pernah masuk TV(gila tak boleh blah statement aku ni) --' tapi aku masih tak biasa lagi lah limelight macam ni. Zahid, Awal depan mata je ni..telan liur je lahh..takkan nak mintak autograf pulak..minah sorang satu meja depan aku tunjukkan aksi jengkel dia tengok aku. Apa dia fikir aku tak jengkel tengok dia ber"I" "you" dengan lelaki separuh abad ni? Tolonglahh!


Tapi aku sedar lah, ini sebenarnya bukan kali pertama aku 'join' bapak-bapak ni. Semua nak ber"I" "you" dengan aku..kamon lah wei..Aku bukan artis pun..Setakat jawatan tinggi kau semua dalam kementerian aku tak hadap pun..Semua nak cakap besar ada projek juta sana juta sini.. Name card putih yang ada "logo-yang-ada-dua-singa" tu pun dah penuh dalam handbag aku.. Agaknya ini lah yang aku selalu lihat norma kehidupan lelaki separuh abad kan..Aku pulak selama ni tengok dalam tv je..sekarang aku pulak kena face reality..Ada seorang tu lagi lahh siap cakap,

"Kalau you jadi girlfriend I, paling teruk pun I akan pakaikan u handbag LV, you tengok lah baju I, kenal jenama ni?" (sambil tunjuk kemeja lambang vercase dia)

Ada aku kesah?



Perghh..anak kau pun berderet kat rumah..Semua tu tunggu nafkah kau bagi kat mereka. Bini kau pun belum mati lagi lahh..Macam-macam feel..Ni belum jadi artis lagi ni dah macam-macam dugaan dari orang berduit..Eh silap, I memang artis lah! I bukan model. HAHAHA.

Kadang-kadang aku terfikir:

"Aku ni memang taste orang-orang tua ke? Patutlah jarang je orang-orang muda mengorat kan"

Eh how does "Datin Marina" sounds to you?

Okay tak?

--'

20090831

I memang fanatik, so??

This Friday will be my first Accounting test. Bloody stupid, I only managed to get half of the marks on first quiz and I failed on the second quiz. Yes, how pathetic I am!! I learn and learn what bloody hell accounting is but I sucks in order to be able being familiar with the terms..But I failed and failed few times. The questions mock me up babes! And how to mock me up eh? Today I see how we manage to answer it with specific answer(provided that we have previous student sheet. Shit!) And tomorrow I answer the same question but I went wrong babe! Setan gila, kann?

Point number one, I am computer-literate person, I always use google to help me up doing bloody assignment. I just type the question, and yes, I could easily find the answer.. Well yes, I can't do my assignment without googling those idiots and uhh, how desperate does that it sounds kan? haha, don't mind me..only god knows how I feel right now.. How I wish I was born in 1985 or at least, I've graduated earlier than this stupid year! errrr, scratch that? and i really meant that..


do we have a choice?
*shake head.
well, since we have no choice,
i reckon we need to live with it - by hook or by crook.
god i hope everything's gonna be okay.


And this Friday is actually 4th Sept and I am study right here, today in my house doing this fucking exercise for only I know why.


Why?
Why?

It is still soo fucking early baby. Yeah, well, I must say, for sure it will be a great time with a capital B. *ear to ear beam.

It's Bittersweet show on 3rd September lah!!!



Stressful nyaa!!!


Tak faham apa sebenarnya pingin manusia ni

Aku terlalu letih. Dua hari suntuk mencari wang.. Tapi aku ada pilihan. Memang ini yang aku pilih. Untuk kill the time pada masa yang sama. Sebetulnya, aku kira malam ini bukan waktu yang sesuai untuk aku menulis. Minda kosong dan tertutup. Tapi ya, kadangkala, manusia mencorak niat kita. Manusia lain menentukan siapa kita pada waktu apa..kan.. Manusia, manusia.

Aku cuma terkadang rasa pelik dengan segelintir golongan bodoh sombong ini..teriak sana, ampu sini..apa sebenarnya kau semua ni? Hidup untuk apa? Ada pula yang sombong tak menentu, cebik tak bertempat..kita bertegur sapa niat mulia berbuat kawan, dibalas serupa tahi anjing jalanan. Susah benarkah untuk sebuah persahabatan? Apa sukar menjalin persaudaraan? Jangan terlalu angkuh wahai manusia.. Kita semua sama, jika hodoh aku dari segi rupa, cantik aku dari segi bahasa. Buruk kamu pada bahasa, indah hanya pada rupa. Apa kau bangga? Sudahlah, aku terlalu penat bermemek-memek comel depan golongan sebegini rupa..tak hadaplah, bodoh!!


Dan pada bangsa aku, aku sudah letih memikirkan nasib kita. Apa sudah jadi pada usia ke lima-puluh-dua? Jika seabad lepas kita bertatih, pada saat ini sebetulnya kita sudah diam bertongkatkan ilmu seraya tersenyum melihat tadinya kita seorang kuli. Bertongkatnya harta buat warisi anak bangsa kita, bermegah dengan kejayaan kita. Tapi, apa yang kita punya? Apa yang patut kita banggakan?

KLCC bukan anak bangsa kita yang bina,
yang terkaya dibumi kita bukan saudara mara kita,
yang mencipta revolusi bukan anak kita juga.
Jadi siapa kita dibumi kita..

Masih MLM?
Masih duduk diam dirumah dan dapat satu juta?
Masih uptrend?
Masih bergelak merempit merogol sana sini?
Masih memilih kerja?
Masih menghisap ganja?

Tolonglah. Aku jelek.

I am started to feel ashamed of admitting my ethnicity.
Siiiiiiiiiiiiiiiickk!

Boleh tahan bodoh ni.

Klik sini

Boleh tahan bangang jugak bangsa aku ni.
Otak letak dekat lutut agaknya.


Selamat Hari Kemerdekaan ke 52!!

20090828

Kita Suka(updated)

Tak siapa tahu betapa apabila kita suka akan sesuatu benda, kita sanggup berhabis wang, masa dan kehidupan kita untuk sesuatu itu. Seperti blogging, ia macam suatu bentuk ketagihan tanpa penawar dan bagi aku, itu adalah sesuatu yang tidak membimbangkan. Selagi kita tahu tanggungjawab terhadap benda yang lebih penting seperti Dia, keluarga dan sebagainya, ia bukan suatu masalah besar, yang patut dibimbangkan.


Tapi hari ini, aku tak akan bercakap tentang blogging, sebab bagi aku, entri-entri aku cukup untuk describe bahawa aku dan blogging rasanya tak dapat dipisahkan. Hari ini aku ingin bercakap tentang hidup aku dan band kegemaran aku. Bukan Radiohead, bukan Stone Bays, bukan lain tapi rasanya kau semua sudah tahu kot. Kalau kau tengok bahagian kanan wijet blog ini kau akan nampak kategori kan, kat situ kau akan nampak satu 'tag' under Bittersweet. Ini adalah satu-satunya local band yang boleh buat aku dengar mereka sampai sekarang.. Dengar sampai sekarang bermaksud, aku tetap akan pasang CD Perfect Match tu bila drive, pergi gig-gig diorg dan jadi fan tegar diorang.


Entah, bagi aku diorg lain lah. Walaupun dari segi promosi agak perlahan, namun aku nampak potensi band ini jauh kehadapan. Samada mereka kurang yakin akan potensi ini atau kita yang tak nampak? Muzik mereka jauh lebih matang dari band-band lain di Malaysia. Itu apa yang perhatikan, sebab aku dengar semua muzik. Bukan sebab aku suka mereka, tapi aku sajes kau dengar sound diorg dulu sebelum nak hentam. Amacam?


Kalau boleh, satu hari nanti aku nak tengok mereka boleh tandingi band-band indipendent lain di dalam scene kita ni. Bukan nak jatuhkan band lain, tapi aku tak pasti apa sebab mereka masih ditakuk itu, maksud aku dari segi penerimaan. Bunkface dan Hujan pun band baru, tapi boleh naik dengan cepat. Tapi tak apa, bak kata Herry, kalau terlalu senang nak naik, senang juga nak jatuh bukan? Pehh, gila tegar aku ni! Betul lah kata kau Herry, tak kisah lah kalau tak popular pun dekat negara sendiri. Aku tahu, kauorang boleh je kalau na jadi macam Pop Shuvit tu. Boleh boleh.


Kalau dekat facebook kau boleh lah join group yang aku create khas untuk mereka. Untuk pages pula kau semua dijemput untuk jadi fans. Tapi sebelum klik 'fans' sila dengar muzik mereka dulu sebab satu hari nanti bila orang tanya apa itu Bittersweet kau tahu nak jawab apa. Kalau nak dengar lagu pun pergi lah ke myspace diorang. Aku jamin, kau tak akan bosan. Jangan cakap kau peminat tegar hardcore, metal, death dan sebagainya. Anggap sahajalah posting ini khas untuk 'kawan-kawan yang kita suka' sahaja, ya? Ohh ya, kalau ada update dekat pages or group tu saya yang update lah, jangan i love you i love you eh..saya seram.. bukan diorang yang online. tsk tsk. =.=


Myspace: Tekan sini
Facebook Group: Tekan sini
Facebook Pages: Kelik sini


p/s: Diorg baru lepas upload single lagu raya called "Next Aidilfitri". Pergh, macam S.Jibeng. Sumpah.

Tak main la Newboys punya lagu raya.









Cayalah XFM!

20090826

Apa yang aku kurang gemar sewaktu bulan puasa

1. Jalan Jammed
Ni biasalah kan. Kalau agak-agak kau keluar rumah sebab nak jalan-jalan tu, baik kau simpan je niat murni kau tu atau stuck dalam kesesakan lalulintas untuk beberapa lama. Maklumla, bulan puasa ni tak kira pekerja swasta mahupun kerajaan akan pulang awal untuk menyediakan juadah berbuka puasa. Kalau boleh semua nak cepat sampai rumah, nak berbuka bersama yang tersayang. Tapi yang peliknya yang tak puasa pun ak balik awal, apa cer?


2. Penunggang/pemandu yang tak ada otak
Pernah tak kamu lihat di bazaar Ramadhan tempat kamu dipenuhi segerombolan motor-motor kapcai yang saja je bawak motor perlahan-lahan di tepi makcik jual kuih badak berendam nak tengok sama ada kuih tu dah sold out ke belum. Rasa nak sepak tak? Kalau kita boleh jalan kaki sepanjang 1 kilometer semata-mata nak beli juadah berbuka, kenapa ada golongan samdol ni yang tak ada manner langsung? Dah la bawa perlahan, asap motor dan kereta pula berkepol-kepol masuk dalam makanan. Kadang-kadang aku tak faham, ada otak ke tak golongan ni? Ada pula sampai bawak masuk lori kat jalan yang ada Bazaar Ramadhan. Come on, ni bukan kampung, ni KL, kau ikut jalan lain pun sampai juga tempat yang kau nak tuju tu. Hormat sikit, boleh?


3. Peniaga yang suka mengambil kesempatan
Kalau bulan puasa ni kita akan jumpa pelbagai spesis yang tak pernah/pertama kali berniaga. Golongan ni biasanya akan secara automatis akan dikenalpasti bila harga yang mereka letak terhadap barangan makanan yang mereka jual terlalu mahal. Ataupun presentation makanan yang aneh. Rasa pula tak payahlah cerita. Tapi masalah rasa tu aku tak kisah sangat walau kadang-kadang sakit hati, tak apalah, bulan puasa makanan kan tak boleh rasa? Tapi yang aku pelik boleh pulak kuih cara sebesar duit lima-puluh-sen dijual dengan harga 40sen satu, tak logik betul. Kadang-kadang harga lauk pauk pun cekik darah. Agak-agaklah kan, ni kan bulan puasa, apa salahnya beramal jariah. Harga kuih tu kekalkan jelah 3 seringgit macam dulu-dulu. Gula, tepung dan apa yang berkaitan kan tertakluk dibwah harga kawalan. Nak risau apa?


4. Sembahyang terawikh
Sembahyang terawikh bukan tak suka. Seronok sangat, yelah, setahun sekali, kalau boleh nak juga penuh tapi mustahil lah kan. Apa yang aku tak gemar sangat ialah apabila imam membaca surah yang terlalu panjang. Tak silap, aku pernah terdengar orang alim berkata jika ingin mengimamkan makmun seelok-eloknya baca ayat yang sederhana panjang. Bukan lah tak suka, tapi kadang-kadang jika terlalu panjang, kita akan hayal, leka dan sebagainya. Kita kan hamba yang lemah? Bukan alim pulak tu, apatah lagi nak betul-betul khusyu'. Bak kata seorang rakan, boleh ke'negeri China' aku terawih ni. Memang dugaan, tapi kita tahu kemampuan. Buatnya solat tu 20 rakaat, tiap-tiap rakaat baca 30 baris ayat mahu sampai pukul 12 terawikh. Ada yang dah kemana-mana dilayang fikiran tu. Kadang-kadang aku sampai boleh datang ilham nak tulis apa dalam blog. Gila teruk aku kan? --' Aku pun lebih prefer berimamkan seorang lelaki, sama juga alasannya, bila imam perempuan(selalu dalam kolej la) suara alahai perlahannya, makmun kat belakang tak dengar..tau-tau je bila doa tu dah amin je, tak sempat nak khusyu'. Isk. Lain orang lain pendapat lah kan? Ini apa yang aku rasa lah.. Khusyu' dan tawadu' tu penting..


5. Makan dikedai
Kalau rasa kau nak makan luar masa bulan puasa ni, baik fikir panjang. Sebelum kau kena berbuak dalam kereta sambil makan nasik bungkus, baik kau rancang perjalanan dulu. Kalau boleh telefon restoran yang kau wish untuk berbuka dan reserved la tempat untuk kau sekeluarga. Macam aku tahun lepas, konon nak berbuka kat Kampung Baru, tup-tup tempat tu tutup, kena pusing satu KL cari tempat makan lain yangmana semuanya dah fully book. Akhirnya makan kat gerai bodoh tepi jalan. Sudahlah waktu tu hujan, gerai tu pula atapnya bocor. Bodoh. Buat hal betul, kan?

Tahun ni aku sumpah tak kan makan di Kampung Baru lagi. Blacklist!

20090824

Pengatas blog

Saya baru pasang pengatas baru belog saya ini.

Amacam, lawa tak?


p/s: pengatas=header.

20090823

Catatan lampau rindu atuk

Al-fatihah kepada Allahyarham Hj.Abdullah Hj. Hussin


Sama seperti abah, mungkin itu ayat terbaik untuk aku cakap sekarang. Terlambat. Terlambat untuk bahagiakan atuk dalam sesuntuk usia tuanya. Kali terakhir aku lihat atuk mungkin hampir 2thn lepas selepas abah hantar dia balik Perak dan dan melawat arwah langsung sampai ke saat dia hembuskan nafas terakhir.



Aku pernah cakap pada yus, jika satu hr nnt ada duit extra, aku nak balik kampung jenguk atuk dan bersihkan rumah. Haih, terlambat. Saat aku dapat tahu atuk meninggal, jiwa aku bagai tersentap. Seumur usia aku, tidak pernah aku rasa orang yang rapat denganku pergi menghadap Ilahi. Ya, dua perkataan -- Memang Sukar.


Februari 14, dua ribu sembilan.


Beberapa minit sebelum maghrib(mungkin) atuk telah pergi meninggalkan kami. Entah, meski aku tidak pernah serapat mana dgn atuk, namun aku sgt sygkan dia. Iya lah, masa kecil aku selalu berlari2 di kedai runcit atuk dan curi macam2 jajan dan pensel. Sekarang kedai tu dah kosong.. Rumah dah kotor.. Lama.. Lama seperti tuanya usia aku.. Tiada lagi kedai, tiada lagi sesiapa di kampung, setelah opah pun meninggalkan kami beberapa tahun dahulu.


4.30 pagi 15 Februari, kami sampai.. Suasana sepi, hanya terdengar bacaan yassin dari tape radio yang dipasang sejak beberapa jam lepas. Tubuh atuk aku tatap. Pucat, putih dan yang menyedihkan, kurus.. Kurus sehingga tampakkan temulang tua setua usia lapan puluh dua. Aku sayu, betapa orang tua ini sangat kasihan, basi-basi dicabut roh dari jasad oleh Izrail tanpa sesiapa disekelilingnya! Oh tuhan, kau cucurikan lah rahmat ke atas roh arwah..


Pagi tadi seawal jam lapan semua orang kampung dah sibuk memotong kafan, menyediakan air mandian dan menggali lahad. Aku hanya tengok jasad terbujur kaku dari luar.. Ya Allah, aku tidak kuat.. Aku lihat tubuh kering atuk kerana tidak mahu makan sejak sebulan lepas. Mungkin tanda2 40hari sebelum kematian sudah dapat beliau rasakan.Pakcik Asri cakap, sewaktu beberapa hari sebelum kematian atuk, atuk ada cakap..


"Kucing putih selalu datang sini, ajak aku pergi dari sini"

*menangis*


Aku lihat jenazah dikafankan. Waktu itu aku rasa ingin berteriak,

"Jangan kau kafankan atuk!"

"Aku masih rindu mahu bersemuka dan bersembang2 dgnnya.. "

"Jangan kau ambil dia.."


Namun siapalah aku ingin melawan takdir tuhan. Oh tuhan, ini malam pertama atuk sendirian di dalam lahad, kau terangilah rumah barunya dan kau cucurikanlah rahmatmu ke ats rohnya..


"Atuk, atuk tak sendirian di dalam sana, kerana aku tahu atuk membawa amalan bersama"


Amin.





"Mahasuci Allah Yang di dalam genggaman
kekuasaan-Nya seluruh kerajaan, dan Dia Mahakuasa
atas segala sesuatu. Yang menciptakan mati dan
hidup untuk menguji kamu siapakah di antara kamu
yang paling baik amalnya, dan sesungguhnya Dia
Mahamulia lagi Maha Pengampun" (QS Al-Mulk [67]:
1-2).1

Kenapa Yahudi itu kuat?

Tahukah anda bahawa pelakon pujaan Harrison Ford, George Burns, Tony Curtis, Charles Bronson, Sandra Bullock, Billy Cystal, Woody Allen, Paul Newman, Peter Sellers, Dustin Hoffman, Michael Douglas, Ben Kingsley, Kirk Douglas, Willian Shatner, Jerry Lewis dan Peter Falk semuanya Yahudi?

Penulisan ini saya sunting dan diolah dari bacaan di akhbar Utusan pada 14 Januari 2009. Artikel ini mengulas sebuah penulisan oleh seorang penulis bebas Pakistan, Dr. Farrukh Saleem mengenai isu Israel dan boikot.

Ia menginsafkan saya dan membenarkan apa yang dikatakan sebagai 'Knowledge is Power'

Fikirkan...

Fakta Yahudi :

Hanya ada 14 juta Yahudi di muka bumi ini
tujuh juta di Amerika, lima juta di Asia, dua juta di Eropah dan 100,000 di Afrika.
Bagi setiap orang Yahudi ada 100 orang Muslim (1:100). Namun, jika dicampur semua sekali, Yahudi lebih 100 kali berkuasa daripada orang Islam

Fakta Orang Islam :
Dianggarkan 1,476,233,470 Muslim di atas muka bumi Allah ini.
Satu bilion di Asia
400 juta di Afrika
44 juta di Eropah dan enam juta di Amerika.
Setiap lima insan manusia ialah Muslim. Setiap seorang Hindu ada dua orang Islam, setiap seorang Buddha ada dua orang Islam dan setiap seorang Yahudi ada beratus orang Islam.

Kehebatan Yahudi :

Sejak 105 tahun, 14 juta Yahudi menang 15 dozen Hadiah Nobel, sementara tiga dimenangi oleh 1.4 bilion umat Islam.

Kesimpulannya : Kurangnya Ilmu!

Fakta #1 :
Terdapat 57 negara anggota OIC dan jika dicampur semua cuma ada kira-kira 500 buah universiti; atau sebuah universiti untuk setiap tiga juta orang Islam.

AS mempunyai 5,758 universiti dan India ada 8,407. Pada 2004, Shanghai Jiao Tong Universiti membuat kajian 'Kedudukan Akademik Universiti-universiti Dunia' - dan menakjubkan - tiada satu pun universiti-negara Islam yang berada di puncak 500.

Fakta #2 :
Tahap celik huruf di negara maju ialah hampir 90 peratus dan 15 negara itu mempunyai 100 peratus celik huruf. Negara majoriti penduduk Islam, purata kadar celik huruf ialah sekitar 40 peratus dan tiada negara yang mempunyai 100 peratus semuanya celik huruf.

Fakta #3 :
Sekitar 98 peratus penduduk di negara maju menamatkan sekurang-kurang sekolah rendah, sementara hanya 50 peratus di negara majoriti Islam. Sekitar 40 peratus penduduk di negara maju memasuki universiti, sementara hanya 2 peratus di negara majoriti Islam.

Fakta #4 :
Negara-negara majoriti Islam mempunyai 230 ahli sains bagi setiap (per) sejuta penduduk. Di AS 4,000 per sejuta, Jepun 5,000 per sejuta. Di seluruh negara Arab, penyelidik sepenuh masa ialah 35,000 dan hanya 50 juruteknik per sejuta (berbanding di negara maju 1,000 juruteknik per sejuta).

Fakta #5 :
Negara Islam membelanjakan 0.2 peratus daripada KDNK untuk penyelidikan dan pembangunan (R&D) sebaliknya, di negara maju membelanjakan 5 peratus daripada KDNKnya.

Fakta #6 :
Jumlah terkumpul KDNK tahunan 57 buah negara ahli OIC ialah di bawah AS$2 trilion. Amerika sahaja, menghasilkan barangan dan perkhidmatan bernilai AS$12 trilion, China AS$8 trilion, Jepun AS$3.8 trilion dan Jerman AS$2.4 trilion.

Insafi diri untuk menguasai lebih ilmu dunia dan akhirat. Insyallah..


************************************************************************************

Nota Tambahan :Pencapaian Orang Yahudi...

Albert Einstein, saintis zaman moden paling terkemuka dan disebut oleh majalah Time sebagai 'Manusia Abad ini' ialah seorang Yahudi; Sigmund Freud - melalui teori id, ego dan super-ego ialah bapa psikoanalisis, juga seorang Yahudi; begitu juga Karl Marx, Paul Samuelson dan Milton Friedman.

Selain mereka banyak lagi orang Yahudi yang hasil kebijaksanaan mereka berupaya menghasilkan keperluan untuk kita semua: Benjamin Rubin memperkenalkan jarum suntikan pelalian.

Johas Salk mereka vaksin polio yang pertama. Gertrude Elion mencipta ubat melawan leukemia. Baruch Blumberg mencipta vaksin Hepatitis B. Paul Ehrlich menemukan rawatan untuk siflis. Elie Metchnikoff menang Hadiah Nobel untuk penyakit berjangkit. Bernard Katz menang Hadiah Nobel kerana kajian mengenai transmisi neuromuskular.

Andrew Schally penerima Nobel dalam kajian endokrinologi (berkaitan sistem endokrin dan kencing manis). Aaron Beck menemui terapi kognitif (rawatan mental, kesugulan dan fobia).

Gregory Pincus membangunkan pil perancang keluarga yang pertama. George Wald menang Nobel bagi kajian mata manusia, Standley Cohen dianugerahi Hadiah Nobel dalam kajian embriologi (kajian janin dan perkembangannya). Willem Kolff mencipta mesin dialisis (mencuci) buah pinggang.

Stanley Mezor mencipta mikrocip pertama. Leo Szilards membangunkan reaktor rangkaian nuklear pertama; Peter Schultz (kabel gentian optik); Charles Adler (lampu isyarat); Benno Strauss (besi tahan karat - stainless steel); Isador Kisee (sistem suara di pawagam); Emile Berliner (mikrofon untuk telefon) dan Charles Ginsburg (alat pita rakaman).

Saudagar jenama terkaya dunia juga dikuasai Yahudi iaitu Ralph Lauren (Polo), Levis Strauss (Levi's Jeans), Howard Schultz (Starbuck's), Sergey Brin (Google), Michael Dell (Dell Computers), Larry Ellison (Oracle), Donna Karan (DKNY), Irv Robbins (Baskin & Robbins) dan Bill Rossenberg (Dunkin Donuts).

Richard Levin, presiden universiti tersohor Yale Universiti ialah seorang Yahudi. Henry Kissinger, Joseph Lieberman dan Madeleine Albright (bekas-bekas Setiausaha Negara AS); Alan Greenspan (bekas pengerusi Rizab Persekutuan AS di bawah Reagan, Bush, Clinton dan Bush); Maxim Litvinov (bekas Menteri Luar Soviet Union); David Marshal (bekas Ketua Menteri pertama Singapura); Isaac Isaacs (bekas Gabenor Jeneral Australia); Benjamin Disraeli (negarawan dan penulis Britian); Yevgeny Primkov (bekas Perdana Menteri Rusia dan bekas jeneral KGB); Jorge Sampaio (bekas Presiden Portugal); Herb Gray (bekas Timbalan Perdana Menteri Kanada); Pierre Mendes (Perdana Menteri ke-143 Perancis); Michael Howard (bekas Setiausaha Negara British); Bruno Kreisky (bekas Canselor Austria) dan Robert Rubin (bekas Setiausaha Perbendaharaan AS).

Dalam dunia media, orang Yahudi yang terkemuka ialah Wolf Blitzer (CNN); Barbara Walters (ABC News); Eugene Meyer (Washington Post); Henry Grunwald (Ketua Editor Time); Katherine Graham (penerbit The Washington Post); Joseph Lelyyeld (Editor Eksekutif, The New York Times) dan Max Frankel (The New York Times).

Dermawan dan penyangak mata wang, George Soros ialah Yahudi. Dia menderma AS$4 bilion untuk membantu ahli sains dan universiti serata dunia.

Walter Annenberg menderma untuk membina ratusan perpustakaan berjumlah AS$2 bilion.

Di Olimpik, Mark Spitz membolot tujuh pingat emas. Lenny Krayzelburg ialah pemegang tiga kali pingat emas Olimpik. Spitz Krayzelburg dan Boris Becker adalah Yahudi.

Tambahan lagi, Hollywood sendiri diwujudkan oleh orang Yahudi. Antara pengarah dan penerbit, Steven Spielberg, Mel Brooks, Oliver Stone, Aaron Spelling (Beverly Hills 90210), Neil Simon (The Odd Couple), Andrew Vaina (Rambo 1- 2-3), Michael Man (Starsky and Hutch), Milos Forman (One Flew Over The Cuckoo's Nest), Douglas Fairbanks (The Thief Of Baghdad) and Ivan Reitman (Ghostbusters) - semuanya adalah Yahudi.

************************************************************************************

Mimpi bodo lagi dan cerita lain

Aku rasa untuk coretan kali ini bermakna dah lebih 3 kali aku cerita pasal mimpi.

Malam tadi aku mimpi lagi. Sebenarnya lepas sahur lah kalau tak silap. Elok lepas sahur dan subuh aku pun sambung projek baik di bulan puasa ni. Orang kata tidur pun ibadah juga, kan?

Entahlah, aku pun tahu kenapa aku mimpi 'dia'. Aneh betul.. selepas setahun, memang aku haramkan kotak fikiran aku untuk sebut walau sepatah namanya, apatah lagi untuk membenarkan wajahnya menghiasi tidur aku. Namun tidak kali ini.

Aku tak pasti. Orang cakap, bila kita terlalu fikirkan sesuatu secara dalam, secara automatis ia akan memberi kesan kepada waktu tidur kita. Tapi jujur aku cakap, tidak. Tidak langsung aku teringat akan 'dia'. Tapi pagi tadi. Babi betol. Aku cuba nak lupakan mamat yang pernah menghancurkan hidup aku tu. Efeknya bukan aku rasa masa tu sahaja, sampai sekarang pun masih tegar lagi. Tengok betapa kejamnya dia di mata aku. Tapi aku kadang-kadang bodoh, kan? Suka nak berharap pada benda yang memang aku yakin tidak akan jadi.


Dalam mimpi tu, dia seolah-olah memberi harapan pada aku. Hmm, tentang sebuah perhubungan. Tapi seperti yang aku pasti, dengan aku dialog yang biasa dilontarkan adalah "I tak suka komitmen" padahal sebenarnya belakang aku dah ada steady girlfriend empat tahun lamanya. Bodo betul lelaki macam ni. Guna paras rupa untuk enjoy dan have fun. Macam cerita cerekarama malam tadi. Macam gampang wei lelaki macam ni. Memang sewenang-wenang guna hak sebagai khalifah untuk perbuat segalamacam lahanat terhadap perempuan dimuka bumi Tuhan ni. Tak adil betul dunia ni kadang-kadang.

Aku pun tak faham apa bangang mimpi tu malam tadi. Yang aku paling pasti adalah benda tu tak akan berlaku. Iya lah dah bersayang-sayang balik dengan steady girlfriend dia dan sekarang aku dengar cerita dapat pulak spare part baru. Kekasih sebenar tak nak kacau, stok bini katanya. Bodo bodo.


Geram betul lah.


Aku mungkin tengah bosan sangat sekarang ni gamaknya. Aku cuma harap dapat duduk rumah sewa masa aku kerja nanti. Tolonglah pls.

Entry pertama bulan puasa.

Selama berpuasa semua.

Harap-harap tahun ni puasa sempurna lah sikit, maksud aku dari aspek lain lah. Sebab kalau nak sempurna 30 hari tunggu dah menopause nanti lah kan.


Cuba untuk

solat terawikh dengan sempurna;
kurangkan bercakap nista;
kurangkan mencela;
solat wajib dengan komplit;
bersabar;
kurangkan perbelanjaan untuk berbuka;
bersyukur dan redha;
jangan minum arak;


kurangkan kontroversi tingkatkan prestasi.

Chiow.

20090816

Ultraman versi millenium aku.

Kau semua tak tahu bertapa impressnya aku kepada seorang lelaki biasa berusia 24 tahun ini. Kalau kau pernah terbaca(hanya jika kau benar stalker terhebat aku) kau akan tahu betapa kagumnya aku terhadap Presiden Persatuan Kuliah aku..Ohh, aku tak tipu. Untuk kau yang biasa berpesatuan macam aku, mungkin kau juga pernah rasa, apa itu rasa kagum terhadap ketua sendiri. Tapi apa yang aku cakap ni mungkin tak sama dengan apa yang kau dan aku rasa. Sumpah.

Abi Dzar.


Minta maaf aku sebut nama kau kat sini. Aku memang dah lama berangan untuk duduk dalam otak dia. Tak lama, bagi aku dua-puluh-empat jam, dan aku akan curi semua elektrolit dan elektron dalam otak dia. Aku tak tipu. Bagi sekejap je, aku janji aku akan cuba transform. Aku janji. Ok, aku cuba.

Satu..
Dua..
Tiga..


Aku memang suka berangan, kan? Aku memang Melayu tipikal. Maksud aku, dalam beberapa aspek dalam kehidupan manusia ni, aku dan kau semua, sama sahaja. Suka datang lambat, hari-hari dalam setiap kelas, suka ponteng, baca buku last minute, suka cari pasal dengan orang yang cari pasal dengan aku, berkomen-komen di facebook dan sebagainya. Tapi aku bukan rempit atau bohsia. BUKAN. Tapi aku kadang-kadang fikir tak sama dengan kau semua. Hmm, aku rasa tidak.


Dia mula aku kenal masa di matrikulasi lagi. Masa itu aku belum kenal sangat siapa itu dia. Bagi aku dia seorang lelaki tipikal biasa yang pantang lihat perempuan dahi licin. Aku cakap macam ni sebab sekeliling aku adalah lelaki-lelaki jambu macam ni. Dia lain, tiap2 butir kata yang keluar dari mulut dia bagaikan emas. Maksud aku, sangat bermotivasi dan boleh buat seorang aku terpaksa berfikir panjang. Sangat impressive..Maksud aku, pernah tak kau rasa adreanalin bila buat sesuatu yang kau suka-tapi-kau-takut? Ha, macam tu lah aku rasa bila aku bercakap dengan dia.


Soalnya sekarang, bagaimana untuk buat aku impress terhadap seseorang?


Tak susah rasanya. Kau tak perlu jambu, kacak, tampan, anak orang kaya atau dapat pointer 4.00 tiap-tiap semester untuk itu. Totally tidak perlu. Kau hanya perlu segunung ilmu pengetahuan (terutamanya tentang jatidiri) ditambah perisa dengan beberapa communication skills yangmana bila kau buka mulut, aku hanya akan diam. DIAM.


Memang sukar. Sebab aku rasa sepanjang hidup aku selama 22 tahun ni, hanya ada dua orang yang boleh buat aku diam bila dia buka mulut, iaitu Abi Dzar dan.. Hmm, sebenarnya dia seorang je kot, sebab yang lagi sorang tu dia dah buktikan yang dia tu hanya pandai cakap je. Tapi cakap tak serupa bikin. Alaah, bagi aku lah kan, kacak macam Tom Cruise pun belum tentu boleh buat aku cum pun kalau tiada ilmu. Beauty with brain-lah kan, bak kata nenek aku.


Baru-baru ni kami ada buat satu program di Matrikulasi, untuk brainwash kan budak-budak sana betapa mereka semua perlu ubah persepsi mereka tentang IT & Computer Science, mereka ada minta pendapat, agenda apa nak dibuat disana. Aku cakap, tolong bagi session with Abi Dzar, plss. Itu sahaja. Bagilah dia masa 15 minit untuk bagi speech, sumpah aku sanggup korbankan hujung minggu waktu bersosial aku untuk dengar moral speech dari dia. Hebat tak aku?


Berbalik kepada apa yang membuatkan aku kagum dengan beliau. Simple. Dia punya pemikiran yang completely different from us. Dia boleh fikir apa akan jadi pada kita, 10-20 tahun akan datang. Dia boleh jawab soalan-soalan crucial yangmana kadangkala lecturer pun tak dapat nak jawab, relevan apa jawapan kepada sesuatu persoalan itu. At the age of 24, ketika masih di tahun akhir pengajian, dia buktikan yang dia mampu promote himself dalam industry. Dia selalu tekankan, betapa pentingnya promotion of ourselves in any mean. Dia cakap, do you think you 4.0 cgpa is enough? Macam aku cakap, itu tak penting. Dia boleh buat lecturer semua kenal siapa itu Abi Dzar Jaafar dan dia juga sudah berjaya buktikan beliau mampu jadi seorang researcher dalam bidang teknologi ni. Dia selalu suruh kami fikir, tak sakit hati ke lihat semua teknologi dicipta oleh Jewish? Fak. Aku tak suka bila dia buka mulut, sebab masa tu mesti aku keep on akan cakap betapa bodohnya diri aku ni.

Dia selalu tekankan, the most important think in your life adalah untuk grab setiap opportunities yang ada depan mata. Gunakan. Atau kata-kata dia yang lain yang aku tak akan lupa ialah, "If you're a loser anywhere you go you ARE a loser. Cgpa mean nothing"

Kalau kau bagi aku dua lelaki satu kacak dan jambu gila macam ni, dan satu kurang kacak dan apa sajalah words untuk lelaki kurang hensem macam ni,


Aku tetap akan pilih yang no dua, kalau dia boleh buat aku impress dengan kata-kata dia. Hmm, apa-apa sahaja lah. Topik bebas. HAHA.

Haih. Macam mana lagi ya aku nak desribe dia ni. Susah lah. Susah gila. Rugi betul kau semua tak kenal siapa dia ni. Hilang satu nikmat hidup ni. Tapi dia dah kahwin lah. Sorry girls.


-------------------------------------------------------------------------------------

Abi,

Tolong bagi saya satu jam lagi motivational speech, pls?

20090812

siyutunaitbebeh.

KPACC Charity Gig
KLIUC, Bangi.

2pm-till end.

Relevannya mimpi

Mimpi.

Dahulu, sewaktu masih anak kecil, ibumu pasti akan berpesan sebelum tidur. Selain memaksa kamu menggosok gigi kuningmu (akibat terlalu gemar memakan gula-gula), ibumu pasti akan menyuruh kamu membasuh kaki, selain membaca doa tidur. Ibu bilang, cuci kaki jika tidak mahu rasa mimpi buruk. Cuci kaki jika jika kamu tidak mahu takut. Dek kerana takutkan akibatnya, dicampur pula naifnya kamu, suruhan itu diikut sahaja. Sehingga sekarang, walaupun sudah mendirikan rumah tangga atau sebaliknya, pesanan itu tetap tidak sekali diingkari.

Namun persoalannya, apakah signifikasi membasuh kaki sebelum tidur?


Kadang-kadang, jika tersedar dari tidur, yangmana malam itu kami bermimpi indah, pasti, kamu akan rasa, "benar kata ibu", tetapi jika sebaliknya? Apa pula alasan ibu?

Aku.


Mungkin sesetegah kamu tidak akan percaya. Saban malam tidurku diulit mimpi yang sangat memenatkan. Terlalu perih rasanya untuk menghabiskan satu malam yang dirasakan terlalu amat panjang..Haih. Sungguh la wei. Penat nak bagi orang percaya. Kadang-kadang bila cerita mesti respon yang aku terima


"Yeke, bestnye, aku tak pernah mimpi time tidur nak rasalah,"
""Seronok mimpi wei, aku pun teringin"


Bodoh.


Penatlah gila (secara imperatif), kalau kau tak percaya aku pernah mimpi sebegini, suka hati kaulah.. Tapi aku cakap betol lah wei. Sebab kalau kau pernah rasa sakit ini, sumpah. Lima minit pun kau takut untuk tidur. Kadang-kadang, mimpi tu seronok lah, kau jadi Oltromen atau kawin dengan Brat Pitt, tapi macam mana kalau kau mimpi main kejar-kejar dengan penjahat? Main polis sentri want to jaga ke, atau kau kayuh basikal pancit di padang pasir sebab mak kau suruh beli belacan. Babi. Memang penat dan aku pasti akan rasa bad mood tiga jam berturut-turut selepas aku bangun pagi..Jangan pernah tegur aku. Sumpah. Sangat tidak relevan pesanan mak aku itu.


Ada orang boleh mentafsir mimpi. Tetapi sejauh mana kebenaran mimpi itu? Kalau aku sendiri, mimpi-mimpi bangang abad ke 21 ni ada lah, tetapi tidak pulak pernah aku rasa mimpi aneh sperti bertemu Rasulullah(PBUH), mimpi nombor ekor dan sebagainya. Baiklah, bagi sebab nombor satu, tidak pernah bermimpi bertemu nabi, adalah mungkin kerana aku tidak layak dan bukan alim ulama'.


Menurut pembacaan aku, mimpi pertama didunia ini ialah mimpi Nabi Yussuf. Setelah dia menceritakan mimpinya kepada bapanya, bapanya berkata,

"Wahai anakku, janganlah menceritakan mimpi kamu kepada saudara-saudara kamu supaya mereka tidak membuat muslihat terhadap kamu dengan tipu muslihat. Sesungguhnya syaitan, kepada manusia, adalah musuh yang nyata." (12:5)

Satu pelajaran diperolehi daripada ayat tersebut iaitu mimpi tidak diceritakan kepada orang lain. Sebabnya ialah syaitan yang akan menurutinya dengan tipu muslihat.

Apakah yang dimimpikan Nabi Yusuf? Ayat yang di bawah menjelaskannya:

"Apabila Yusuf berkata kepada bapanya, 'Ayah, saya melihat sebelas bintang, dan matahari, dan bulan; saya melihat mereka sujud kepada saya.'" (12:4)

Dia bermimpi akan penghormatan yang diberi kepadanya pada masa depan. Itulah yang disuruh oleh bapanya agar dirahsiakan. Bagaimana pula dengan cerita mimpi orang-orang alim yang bertemu rasul Allah yang sudah diketahui umum kian lama? Tentu ada sesuatu yang tidak kena di sini.

Mimpi diertikan juga daripada perkataan hadis, seperti yang digunakan dalam ayat berikut. Daripadanya juga, difahamkan iaitu interpretasi mimpi diajar oleh Allah. Di sini ia diajar kepada Nabi Yusuf. Firman-Nya,

"Begitulah Pemelihara kamu memilih kamu (Yusuf), dan Dia mengajarkan kamu interpretasi hadis (mimpi), dan Dia akan menyempurnakan rahmat-Nya ke atas kamu" (12:6)

Interpretasi bagi mimpi Nabi Yusuf itu adalah seperti yang dicatat di bawah:

"Dan dia (Yusuf) menaikkan ibu dan bapanya ke atas arasy (singgahsana); dan yang lain, jatuh bersujud kepadanya. Berkata, 'Ayah, inilah interpretasi mimpi saya yang dahulu; Pemelihara saya telah membuatnya benar.'" (12:100)

Dua pemuda

Mimpi yang kedua, di dalam surah Yusuf, ialah apa yang dimimpikan oleh dua orang pemuda, yang bersalah, yang masuk ke penjara bersama Nabi Yusuf. Ayat yang menjelaskannya berbunyi,

"Dan masuk ke penjara bersama dia, dua orang pemuda. Berkata seorang daripada mereka, 'Aku melihat (bermimpi) bahawa aku memerah arak (anggur).' Berkata yang lain, 'Aku melihat bahawa aku membawa di atas kepalaku roti, yang burung-burung memakan sebahagiannya. Beritahulah kami interpretasinya; kami melihat bahawa kamu adalah antara orang-orang yang berbuat baik.'" (12:36)

Daripada ayat itu difahamkan bahawa nasib seseorang boleh diberitahu dalam mimpi. Nasib kedua-dua pemuda tersebut dijelaskan di dalam ayat berbunyi,

"Wahai rakan-rakanku yang sepenjara, bagi seorang daripada kamu, dia akan menuangkan minuman arak untuk pemeliharanya (tuannya); bagi yang lagi satu, dia akan disalib, dan burung memakan sebahagian kepalanya. Perkara telah diputuskan yang kamu meminta keputusan kepadaku." (12:41)

Seorang akan diselamatkan, manakala yang lagi satu akan dihukum bunuh. Itu sebenarnya adalah rancangan Allah supaya pemuda yang diselamatkan itu akan menyelamatkan Nabi Yusuf daripada penjara.

Raja

Mimpi yang ketiga, dan yang terakhir berbunyi,

"Dan raja berkata, 'Aku melihat dalam mimpi tujuh ekor lembu yang gemuk, dan tujuh yang kurus memakan mereka; dan tujuh tangkai bijirin yang hijau, dan tujuh yang lain kering. Wahai pembesar-pembesarku, putuskanlah kepadaku mimpiku, jika kamu adalah penghurai-penghurai mimpi.'" (12:43)

Begitulah bunyi mimpi seorang raja terhadap negaranya. Ia memberitahu sesuatu yang akan melanda negaranya, dan cara untuk menanganinya. Interpretasinya didapati dalam ayat-ayat berikut:

"Berkata (Yusuf), 'Kamu menyemai tujuh tahun seperti biasa; apa yang kamu tuai, tinggalkanlah ia pada tangkainya, kecuali sedikit daripadanya kamu makan.
Kemudian sesudah itu, datang kepada kamu tujuh tahun yang keras yang memakan apa yang kamu menyediakan bagi mereka, semua, kecuali sedikit yang kamu simpan.
Kemudian sesudah itu, datang satu tahun yang manusia diberi pertolongan hujan, dan padanya mereka memerah.'" (12:47-49)

Lalu masalah yang melanda negara Mesir ketika itu dapat diatasi setelah raja menceritakan mimpinya dan Nabi Yusuf memberi interpretasi yang tepat.

Mimpi-mimpi yang disebut di dalam al-Qur'an itu tentu mengandungi pelajaran yang baik bagi semua. Pihak-pihak yang percaya kepada mimpi haruslah merenungkannya dengan mendalam.

Nabi Yusuf telah dirahmati Allah dengan kemahiran dalam mentafsirkan mimpi. Ia adalah satu daripada pemberian Allah kepadanya. Mungkinkah pemberian yang sama diberi kepada hamba-Nya yang lain, yang beriman?

Tetapi disini, apakah pula signifikasinya mimpi bodoh aku ni?

dan,

mimpi-mimpi aku yang lain.

Kau mahu cuba?
Mahu rasa?

Mari, jadi kawan baik aku,
Dan pada ketika itu, kau akan rasa bagaimana aku rasa.

Betul.
Jangan tidak percaya.

20090810

The late filmmaker and storyteller

Cerita Satu

Aku terpanggil untk menulis tentang ini setelah membaca entri kak fynn tentang Allahyarham Yasmin Ahmad. Jangan risau, kau tidak akan membaca ayat-ayat klise macam "aku memang minat sangat-sangat dia". Untuk peminat iklan-iklan hasil garapan dan ide beliau, aku yakin, nama beliau tidak akan lekang dibibir mereka.. Aku? Biasalah, suka-suka juga..tak suka tak suka juga. Ada filemnya yang aku suka, ada yang sampai sekarang masih belum tahu moralnya..Tetapi tentang iklan, aku boleh bagi sepuluh-bintang; penuh.


Tadi, aku tak tahu dah nak buat apa dengan internet, aku pun google lah yasminthestoryteller tu. Sebelum arwah meninggal pun, pernah lah sekali dua aku membaca tulisannya. Tadi aku buka lagi. Alah, biasalah mana tahu ada komen-komen-klise-selepas-mati seperti:


"R.I.P, kak min"
"You are the gr
eat!"
"Going to miss you
" Etc..

Tapi disebabkan di blog itu tak ada kotak chat dan komen pula perlu dimoderasi, lantas tak adalah komen-komen terbaru. Yang membuat aku terharu, kak min ini sangatlah down to earth. Sesiapa sahaja yang memberi pandangan, komentar, pujian atau kutukan, satu persatu akan dibalasnya. Teringat pula kepada orang-orang biasa yang berlagak popular (dengan pangkat apa sekalipun) sama ada mereka;

1. model terkenal di Malaysia(walhal baru shorlisted Dewi Remaja),
2. pemuisi terkemuka,
3. ahli band-band rokstar,
4. penyanyi lagu se-single dua,
5. pelakon, ekstra dan sebagainya

Mereka tidak akan pernah balas. Jika ada pun satu dua.. Mungkin rasa tulisan/balasan komentar mereka terlalu 'mahal' untuk pembaca yang tidak sama taraf dengan mereka gamaknya? Bodoh. Tak comel langsung.. Belajarlah cara lain untuk 'angat' diri sendiri..Ingat, kau semua kosong tanpa penyokong. Usah terlalu angkuh.


Yasmin Ahmad, sangatlah moderate orangnya. Menerusi karya-karyanya serta pulisannya (yangmana aku juga baru tahu menafsir) kita sendiri akan nampak bertapa zuhudnya arwah ini. Ungkapan dari tulisannya seperti Allah the great, God Bless, Alhamdulliah, InshaAllah, terima kasih dan sebagainya membuatkan kita selesa ingin mengenal wanita bernama 'besar' ini.. Belajarlah sesuatu, ya?


Mari kita lihat komentar aneh ini:


1. Hebat lah mamat tu, dah predict apa yang bakal terjadi beberapa minggu selepas dia hantar komentar itu, wa saspek sama lu la.;
2. Yasmin Ahmad -- tetap down to earth
3. Memang, selepas ini dapatlah arwah Datuk yang mamat atas ni cakap.
4. Quotes bawah sebelum ending tu..very-the "Anugerah Khas PPFM" la! HAHA

YES, not prabably -- its nothing.
Because she's dead.
Already.

Komentar mamat sepet tu, rentetan bacaan beliau terhadap salah satu entri Yasmin Ahmad. Di dalam isinya ada menyebut;


"Then just last year, the 21st TIFF gave Muallaf a Special Mention in the Asian-Middle Eastern section, while here at home, it was facing a possible ban."

Itulah kronologinya.


Cerita Dua


Sewaktu aku google storyteller ini, ada satu laman web ni betul-betul mengejutkan aku..



Klik untuk besarkan. Kalau tak nampak lagi dia tulis ini:

Title the storyteller
Description
Daily Pageview 1663
Daily Ads Revenue $7.23


Gempak tak? Sikit lagi nak setanding pemergian MJ ni..Gila-lah! Boleh buat duit sebernarnya kita ni walaupun dah tak ada lagi..Kalau MJ, DVDnya aku tengok dekat stor muzik harga hampir cecah 50 ringgit sekeping, walhal lagu-lagunya boleh saja kalau nak dimuat-turun. Kalau lah ada 10 orang buta IT di Selangor cd tu darab dengan 13 negeri di Malaysia darab dengan berjuta-juta negara dan pulau didunia, perghh. MJ boleh jadi "billion-nair" (ala-ala sebutan Saipul Apek dalam cerita Jutawan Fakir) dalam kubur..

Tapi itu MJ, kak min pula?

Mari-mari, kita tengok channel Astro 110, YADK (Yasmin Ahmad Dalam Kenangan)
Kita lihat royaltinya,

Agak-agak, kita mati nanti ada sesiapa mahu google tak?

+__+


*Alfatihah kepada Allahyarham

Lagi-lagi babi

Sakit hati betul bila baca berita tentang isu selsema babi ni. Lagi-lagi isu babi. Kalau dulu isu najis babi, kandang babi, kali ini isu selsema pula. Binatang pun dah ambil penyakit manusia, patutlah makin ramai manusia seberupa babi..Ialah, bak kata Zahiril Adzim, manusia adalah haiwan sosial

Tentang babi, semester lepas pensyarah Fiqh aku pernah cakap, ketika itu aku sedang membentang tentang tajuk "organ transplantation"..isu nya sama ada ia halal atau tidak disisi Islam. Waktu membikin kajian tentang isu ini pelbagai persoalan berkaitan yang berjaya membuat aku terfikir sejenak. Apakah halal hukumnya pemindahan organ terhadap makhluk berlainan jantina? Apakah hukumnya pemindahan organ antara binatang?

Ya, bercakap tentang binatang, ketika aku membuat perbentangan, pensyarah ada bertanya soalan sedemikian. Kaget sekejap. Dungu rasanya. Jika dibenarkan, mana dalilnya..mana alibinya? Akhirnya aku terpegun, diam sahaja di tepi meja bilik kuliah kecil itu.. Beberapa saat selepas itu pensyarah aku lantas mengeluarkan pernyataan:

"Do you know which animal that very close related to human, in term of genetics in which you might do animal-to-human organs transplantation?"

Hmm.
Kaget lagi.

Pada ketika itu, baru aku tahu kajian itu dinamakan Xenotransplantation (Kajian terpenci diperlukan jika kamu bukan seorang ahli agama atau ahli sains). Mungkin kita masih tidak sedar bahawa haiwan yang gennya benar-benar rapat dengan manusia adalah babi.

Ya, adalah BABI.

Tetapi kawan, adakah babi itu kita dan kita adalah BABI?

Tak mahu aku hubungkaitkan Teori Evolusi Charles Darwin disini.
Aku bukan saintis.

Tetapi yang menjadikan ia humor, bolehkah jika hidung manusia seperti kita patah/cedera/rosak dan digantikan pula dengan hidung babi? HAHAHA. mahu cuba? Sila-sila. Atau mungkin sudah ada? Mari kita guna carian enjin..

Isunya di Malaysia sekarang ialah makin lama makin ramai yang mati kerana virus merbahaya ini. Adakah kurang penelitian dan kajian? Atau adakah kurang kesedaran?

Bila bicara tentang kesedaran, rakyat kita memang senantiasa perlu untuk disedarkan. Isu denggi, pembersihan sungai, kitar semula, gotong-royong dan apasegala rancangan di dalam RMK ke-satu-ratus-juta pun rakyat kita masih kurang kesedaran. Disinilah media menjadi pemeran penting untuk menjayakan apajuga RMK,PMI,PMJ,PJK ke apa segala hotak dia pun. Tapi masalahnya sekarang kalau kau di parlimen itu duduk sahaja bergoyang kaki membuncit perut, lama kelamaan Malaysia ini hanya tinggal nama. Tiada lagi manusia. Atau mungkin sehingga ada ahli saudara yang terkorban, baru mahu direalisasikan?


Kenapa tidak pula dibunuh sahaja babi-babi itu kerana sudah terang-terangan mereka membawa bahaya. Disini aku mahu kongsikan satu sejarah tentang makhluk Tuhan yang satu ini:


Dari Abdullah bin 'Amr r.a., Rasulullah s.a.w. bersabda:
"Sampaikanlah PesanKu Biarpun Satu Ayat..."

Hal ini penting untuk diketahui, terutama oleh pemuda-pemuda kita yang sering pergi ke negara-negara Eropah dan Amerika di mana daging babi adalah makanan asas dalam hidangan mereka. Dalam kesempatan ini, saya fikir kembali kejadian yang berlangsung ketika Imam Muhammad Abduh mengunjungi Perancis.

Mereka bertanya kepadanya mengenai rahsia diharamkannya babi dalam Islam. Mereka bertanya kepada Imam, "Kalian (umat Islam) mengatakan bahwa babi haram,kerana ia memakan sampah yang mengandung cacing pita, mikroba-mikroba dan bakteria-bakteria lainnya. Hal itu sekarang ini sudah tidak ada.Kerana babi diternak dalam peternakan modern, dengan kebersihan terjamin, dan proses sterilisasi yang mencukupi.

Bagaimana mungkin babi-babi itu terjangkit cacing pita atau bakteria dan mikroba lainnya.? "Imam Muhammad Abduh tidak langsung menjawab pertanyaan itu, dan dengan kecerdikannya beliau meminta mereka untuk menghadirkan dua ekor ayam jantan beserta satu ayam betina, dan dua ekor babi jantan beserta satu babi betina mengetahui hal itu, mereka bertanya, " Untuk apa semua ini?" Beliau menjawab, " Penuhi apa yang saya pinta, maka akan saya perlihatkan suatu rahsia.

" Mereka memenuhi apa yang beliau pinta. Kemudian beliau memerintahkan agar melepas dua ekor ayam jantan bersama satu ekor ayam betina dalam satu kandang. Kedua ayam jantan itu berkelahi dan saling membunuh, untuk mendapatkan ayam betina bagi dirinya sendiri, hingga salah satu dari keduanya hampir tewas. Beliau lalu memerintahkan agar mengurung kedua ayam tersebut.

Kemudian beliau memerintahkan mereka untuk melepas dua ekor babi jantan bersama dengan satu babi betina. Kali ini mereka menyaksikan keanehan. Babi jantan yang satu membantu temannya sesama jantan untuk melaksanakan hajat seksualnnya, tanpa rasa cemburu, tanpa harga diri atau keinginan untuk menjaga babi betina dari temannya.

Selanjutnya beliau berkata, "Saudara-saudara, daging babi membunuh ghirah' orang yang memakannya. Itulah yang terjadi pada kalian. Seorang lelaki dari kalian melihat isterinya bersama lelaki lain, dan membiarkannya tanpa rasa cemburu, dan seorang bapak di antara kalian melihat anak perempuannya bersama lelaki asing, dan kalian membiarkannya tanpa rasa cemburu, dan was-was, kerana daging babi itu menularkan sifat-sifatnya pada orang yang memakannya


Makanya disini sudah terbukti, mereka makhluk haram yang kotor jijik lagi merbahaya.


Mengapa mahu disimpan lagi?
Relevannya dimana?

Kurang arif saya disitu.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...