20081001

An ordinary Raya

Yeahh, today is 1st day of Raya and i woke up at 7.45am in the morning..Rutin harian tiap2 pagi raya on every years adalah kerja mencari samping abah and abang aku.. and pagi tadi buat hal, dari pkul 7 cari sampig tak jumpa2.. and dialog sama pagi2 raya mak aku sewaktu kejut aku bangun pagi;

.....

Satu

"Nampak samping abah tak, dia nak pegi semayang raya". And as usual, aku malas nak layan..dah tahu tiap2 pagi raya akan jadi macam tu, taknak prepare awal2..sampai dah spoilt mood mak aku cari samping,, dia fade up.. "dah lah, malas nak layan"
tapi cakap2 cmtu tangan sibuk mencari jugakk,,itulah orang kata kasih sayang seorang isteri..-_-
At last, sampai abah habes smyg raya, samping tak jumpa2.. aku pun cakap; "tak payah samping, pakai kain pelekat je sudaaah" tak sampai 5minit aku cakap dialog tu, mak teringat,, "Ohh, samping mesti kat dobi, lepas raya tahun lepas mak hantar pergi dry cleaning" ; tu pun lepas dekat dua jam punggah lemari rumah aku.. Nasib baik lah cina kui tu bukak kadai dobi tu, and nasib baik gak lah dia simpan lagi samping tu.. kalau tak, dia lelong, sepasang singgit, hampess!

.... [sniffle --' ]

Dua

Aku tak tahu la ada bala apa, biasa pagi2 raya mesti ada je mende nak jadi. Pagi tadi befoe gerak nak balik Pahang,kereta rosak plak. padahal semalam baru aku drive g kedai elok je,, dan dan plak kan pagi raya nak rosak,, bateri ok je.. memang haramm..dah pukul 11++ tak gerak2 lagi balik kampung..Sedara nara kat sana dah memekak tanya bila nak sampai, nak pegi beraya lah nak pegi kubur lah,, itu lah ini lahh..sampai jadi pressure..Annuar&Elinna yang melalak kat henpon mak aku tu pun dah penat nak berbunyi bila ada panggilann.. Nasib kau lah kereta.

Tiga

Biasalahh, bila dah pressure, parents aku akan mula bertekak.. Padahal lepas cantik2 pakai baju raya tadi dah salam2 bermaafan; adegan pagi raya lah kan(biasalahh tu) Tup2 dalam kereta bertekak.. humpp. tu dah biasa lahh..malas nak layan..Kereta honda tu tak elok2,, at last naik kelisa je balik Pahang..Tak best langsung.. o.t.w nak balik Pahang jem plak kan kat tol Gombak tu. Dah lah da lambat, jem plak.. Lahabau punya makhluk mata sepet..kau orang je kat jalan.. Nak pegi berjudi kat Genting..cibaii kau, nak kayakan keturunan Goh Tong tu..


Empat

Best gila feelig bila dah sampai Pahang..Pahang rawkss! Ehmm, dulu masa kecik2 bila cuti sekolah je tinggal kat Mentakab, rumah nenek..tapi since arwah atuk dah meninggal nenek aku dah jual rumah kat kampung Mentakab tu.. sayang gilaaa.. dah lah rumah tu best siott.. tepi sungai Pahang lagi.. Dulu2 mesti a week before raya akan berpuasa kat Mentakab..Pergi bazaar Ramadhan kat bandar pastu beli barang2 nak raya kat Pekan Sari sebelah sungai Pahangg.. Sumpah feeling tu lama gila aku tak rasaa.. Iyer lah adik beradik mak ada 12orang, so korang pk lah sendiri brape ramai plak cousin aku ade kann, meriah tak meriah lah kan rumah nenek aku kat tanjung tu dengan cucu2 dia yang kiut miut tu..[ini statement random] --' So, memang dah takkan rasa feeling tu lagi


Lima

Sejak tu, ktorg beraya kat Temerloh je, kat Kerdau..situ pun ada sedara mara ramai.. balik beraya sana je lahh, pagi raya semua akan berkumpul kat sana.. meriahh tak usah nak cakap.. tapi still tak sama dengan beraya kat kampung aku kt tanjung tuu.. ;{ Sedara mara aku sekitar Phang ramaii..Kuantan ada, Mentakab, Temerloh, ecetra2.. Masa o.t.w balik Kerdau lalu lah depan kampung Awah, kampung arwah Sudirman Hj. Arshad, penyanyi yang tersohor bagi aku..
Dekat je kampung dia dengan kampung akuu.. hahaa.. tapi apa guna bukan dia ade punn..Pak Long aku plak kerje kat Kastam, so tiap2 tahun memang seronok dapat main mercunn2 rampasan.kuikuii.. banyak gilaaa.. tee heee


Enam

Itu semua hari pertama Raya je. Sekarang dah kat rumahhh, BOSANN!!


--'

5 comments:

Aida Zahrol said...

babe...my raya pun ordinary...

malas sudah rasa nak raya...

tade rasa langsung skrg....

dats y tak cite pun my raya kat blog...

cik afeera said...

errrrr....umah saye kat lanchang...kalo balik temerloh tu singgah2 lar lanchang yer :))

raya aku pon cam x besh.... :( nk plak spupu spapat sume x balik braye :( da bape taon dh rase xbeh braye neh :( mgkn dh ader femili sndiri br beh kot :p

.m a r y n n a.® said...

btul lah cik afeera...hehe.. nnt dah kawin best kot!

cik afeera said...

so cepat2 lar kawen ek! hahahaha

cik afeera said...

so...cecepat lar kawen ek :p

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...