20090701

Sebab benda ni boleh kurangkan produktiviti Melayu

Beberapa bulan lepas, tak silap diblog Khai, aku ada baca tentang blog si laser, amboi3..
tahu lah siapa kan? Entah, tengah2 free macam ni aku pn singgah lah blog tu, nak baca sendiri, isi kandungan blog tu, educative cukup ke, sampai dekat TV pn nak promote, baca punya baca, memang nak muntah baca isi kandungan dia. Geli ok, geli.


Sudah la semua CAPS LOCK, lepas tu bahasa pulak langsung tak sopan, ok, sopan sebagai seorang selebriti - sebagai seorang melayu! Contoh macam:

"HACKERS BANGSAT.....TELAH PUN CEROBOH BLOG UNGGUL INI.....DAN BERANI MATI....BUAT STORY KONONNYA.....'PENUTUPAN BLOG'.......!!!! EH ANJING KURAP......'PENUTUPAN LUBANG ****M*K .........KO????? EH ANJING.....KO DAH TAK DE KEJE KER BIADAP????"


Sebagai seorang selebriti, dia sepatutnya influence masyarakat dengan nilai2 elok, ni bahasa pulak macam tu, pengikut pulak bukan main ramai, dekat 700 orang.. rasanya, tak salah kalau aku nak cakap, kau orang pergi lah follow blog berfaedah sikit. Macam ni ke?:


"AKU TAHU....INI MESTI KEJE SEKOR PONDAN BANGSAT....YANG PERNAH JADI PA AKU.....PONDAN BERTETEK......"

Geli lah nak baca, seolah olah si bodoh ni tak ada kerja lain nak buat, pergi lah buat social acts ke daripada update blog yang ntah apa-apa, macam buka pekong kat dada sendiri pulak. Yang tak boleh blah plak, ada pulak peminat bodoh hantar sms kat pondan tua ni, tak faham betul..


"'EH HELLO MAK HAYAM GEBUSS.....SAYA ANAK IKAN UMUR 19 TAHUN.....DARI AMPANG.....SAYA NAK DEDAH KAN KISAH SEKOR PRESS.....YANG MAK HAYAM BENCI.....DAN ANGGAP ANJING KURAP.....!!! NAMA PRESS INI....'N'......DIA TELAH SPEDO SAYA RM300.....SEMALAM UNTUK AJAK PROJEK...TOLONG DEDAHKAN DALAM BLOG MAK HAYAM GEBUSS YA??? '"


Kalau lah macam ni mentaliti melayu kuno macam ni, jangan salahkan bangsa lain yang kutuk bangsa kita. Untuk media pulak, kau adalah medium terbaik untuk tonjolkan yang melayu bukanlah bangsat, tiap2 tahun Akedemi Fantasia, untuk keuntungan pihak2 tertentu yang hanya fikirkan duit tanpa fikir faedah rancangan untuk bangsa sendiri, kalau barat boleh buat rancangan mcam realiti TV berfaedah macam The Biggest Loser, teknologi perubatan canggih mcam CSI dan sebagainya, orang melayu mungkin boleh adapt idea2 itu untuk jadikan diri kita setanding dengan barat, tak salah pun, tak perlu berlagak pandai.

Tapi perlukah cerita-cerita macam amboi-amboi-amboi, cak-cak, AF, mentor menti, OHlala dan apesemualancau tu beraja di TV swasta?



Itu semua membodohkan bangsa kita! Membangsatkan Melayu.

Menguntungkan pengkhianat bangsa.

Merugikan engkau-MELAYU.

2 comments:

syazrinie said...

i like! mmg bodo sangat si artis tu

Paranoid Kota said...

betul lah ain, die tu mmg bangang nk mampos

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...