20081112

Kau semua jangan tiru macam ni, bahaya

Ok. Hari isnin bermula lah cuti semester aku. Seperti biasa, orang boleh jadi gila kalau duduk rumah berminggu2 tanpa aktiviti berfaedah kan. Sama lah macam aku, sebab aku pun orang normal juga, kawan2.. Lantas pagi isnin hari tu aku dengan gagah nya (gagah sebab bukan senang seorang marina nak bangun pagi) aku bangun pukul 8 pagi untuk mencari part time nye kerja.. Kau tak payah baca kalau kau malas sebab cerita ni memang bosan dow..

Okay,

Aku bermula dekat ss14 PJ, ala..yang dekat jaya one tu. The first lucky shop was Watson, hello..hello.. and seorang minah ni keluar (kalau kau pergi Watson2 mana2 kat PJ ni aku rasa memang staff tak ada kat kaunter gamaknya), hmm..ada part time tak dekat sni? Seorang lagi minah keluar...dup..dup.. ehh, marina kan? -- ok, time ni aku speechless, kenapa nak jumpa school mate aku kat sini pulak kann.. Marina, sini tak ada vacancy lah, tapi u pegi Amcorp atau PJO i rasa ada..Ohh, yea ke, alright then, nnt aku pergi usha sana ehh.. Eh, tapi isi lah form dulu, mana tau ada nak pakai orang nnt ke, i'll call u -- ok, thank you.. Bye bye,,


Then aku pun keluar pegi King Confectionary kat situ.. Bro tu masa aku isi form punya lah peramah, dik, kau pernah keje F&B ke.. ok, aku jawab pernah.. dua tahun kot, macam2 manusia dah aku jumpa..sembang puna sembang bro tu mmg dah confirm nak amik aku kerja, dia siap cakap g, keje sni ada lebih 1000 jenis roti dan kek, staff tak ramai, abang memang nak amik kau pun..esok datangg, jangan tak datang, nnt abg kol, kau balik dulu...tapi gaji kat sini 3.74 satu jam, 1st jam pertama tu kira 2.5 je...(gila kedekut!) ok chioww..


Then aku jalan masa nak masuk kereta, ada satu kedai ni, party shop, ballon bouquet nama kedai tu. Ada adv nak pakai part time, then aku saja je masuk, sbb for sure dia tak kan amik melayu kalau kedai2 gift macam tu, plus masa aku masuk tu mat salleh kot owner die! sorry dude, my england isnt so good, hahahh.. --' aku isi form, and the Chinese girl and the mat salleh said, they willl give me a call soon..then aku blah lahh..


Ok, im heading to Amcorp mall selepas beberapa shop kat fourteen to aku apply keje,, penat isi form je, dari 7E sampai kedai ubat cina aku masuk, semua nak isi form..macam aku nak kerja lama sangat.masuk amcorp je aku trus apply Watson.. dia cakap nak pakai full time, aku pun dgn slumber, -- Iya, saya nak apply untuk full time lah ni.. --'


Balik ke rumah -- 3.30pm


Lama tunggu, Kedai kek tu tak call2 pun, damn lahh.. at last tunggu punya tunggu Watson amcorp tu yng call dulu..aku pun, ok esok saya datang 9.3pg..



Esoknya aku pn pergi lah kerja Watson, minah kerja situ ok lahh.. But sorry kawan, i am totally not friendly, apatah lagi dia sibuk nak tanya bf aku pakai kereta apa, what the fish? kebetulan 1st day aku masuk, stock pn datang kann, stor dah la besar.. nak susun barang.. dammnn penat gila babi.. satu kotak tu bukan barang yang sama.. barang sepah2.. kena pusing2 tempat yang sama cari kat mana dia display benda tu, tak ke ntah ape2? boleh tak bagi barang tu susun ikut dept.. mmg warehouse ok! minah tu sibuk cerita ada ramai yang kerja 1st day dah berhenti.. time break blah.. bla2.. sebab penat.. aku pun dengar je lahh.. penat tak ingat.. aku kemas barang tu sampai nak muntah,, pusing2 dalam kedai yang besarr! sampai pukul 2 aku berhenti.. minah tu cakap, tkpe lah kak.. kite break dulu lahh.. aku pun cepat2 amik beg sme aku blahh.. die cakap, knp bwak beg ni.. jangan lah lari..hahaaa.. mcam taw2 je.. tak lahhh break je.. *gosh*


tengah break tu aku tgok hp maxis ada 6 missed call celcom ada 4 missed call.. aku return call tgok bro kat kedai cake tu.. pastu dapat pulak kerja yang aku apply kat job street tapi jauh gilaa..
Ampang.. lepas tu semua call plak kan suruh aku kerja tmpat diorg..ok aku trus blah dr watson.. balik rumahh.. dalam dilema kott!! tetiba mr. Tony call.. tmpt kerja lama aku ljs. Marina, how are you? jom lah kerja, demi u i bayar 4 ringgit 1jamm.. ok tak? aku pun pk2 then setuju.. suppose aku masuk kerja pukul 12 td kat midvally.. and ttbe aku dapat msg, from colene, "marina, I am colene from Party Shop, pls reply me when u can start to work"..aku tak reply.. dah confirm nak kerja kat ljs ni!



Esok nya... hr ni lahh


Aku dah semangat iron bj semua nak kerja kt ljs ni..Then tgh2 iron bj, Chinese girl from party shop tu suruh aku dtg kerja.. aku cakap, sorry miss, i got another job.. dah 11 lebih, ttbe abang aku tak boleh nak hantar! dammit! aku msg tony cakap tak dpt dtg kerja, ..tony cakap its ok.. u can give me a call anytime.. Fuck, kenapa susah sangat aku nak decide ni..Masa tu aku rasa nak tampar muka orang pun ada.. aku call yus and trus heaading to 14, cari kerja balik at 1pm.. rasa sux macam loser sial..ok, aku kalini decide nak kerja kt 14, at least boleh pergi balik sama dgn yus..pusing punya pusing, isi form itu ini.. at last aku give up.. aku call colene td..

Err, hello Collene, I am Marina...

Yes, marina, are you willing to work with me?

Yes, I supposely working at another place but due to some transportation problem cancelled the plan..

It's okay, you work with me, ok? you sounds cheerfull and suitable to work at Part shop.. hahahaa, *laughing*

okay.. hahaa.. *tak ikhlas, sumpahh*


And aku headed to that PARTY SHOP, and James, the mat salleh owner said,,


Heylo maoriena,

Yow cann starts thomorroww at tien until sevon..

Ohh, alright mr James!

No, u caoll me James, no Mr. James :)

and the best part was

I am willing to pay you 4.5 per hour


daaa..daa..

boring kan!?

;p

6 comments:

obor obor said...

Allah knows the best kan.. klu tak Ena dapat 4 ringgit/hour. tapi instead of that, u get 4.5! rajin2 keje ye~

♥ juhairah ♥ said...

haa ha. lawak siott. tkpe2. plg mahal tu gaji. kekekeke.. u can work until sevon! heheh.. kerja rajin2 ye syg!

Aida Zahrol said...

gyle best yu....

kira oke la 4.5 satu jam...lagi mahal dr i keje kepsi dulu...

wawawa...happy for you!

selamat bekerja darl!!!

.m a r y n n a.® said...

ain : thanks! tgh smgt ni.. hehe

jue: mmg work smpai sevon je! sonok.. hahaaa

aida: kepsi mekdi mmg murah.. i igt nk apply petronas, tp tktaw die nak pkai part time tak. =)) =))

Lup-duP said...

umah ena dkt ngan amcorp mall ker??

.m a r y n n a.® said...

dekat, kalau tak jem, 5min. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...