20080830

Ibu

Aku sedang berbual dengan ibuku. Entahlah..bila aku bercerita dengan dia, rasa air mata aku senang benar nak mengalir. Kedut di kulitnya kian tampak di mata..Namun dia tidak pernah berhenti bekerja. Mencari rezeki untuk menampung keluarga. Mak cakap, "tengok jari mak ni, bernanah kene cucuk jarum", aku tahu nak nak cakap dia penat menjahit, tapi dia terpaksa.. aku sebak sangat..Aku tahan je air mata ni nak menangis..


Mak cakap, Saz balik Penang, nak beli kereta lah tu, aku tahu mak nak anak2 dia hidup selesa, tapi abang aku..haramm..Hmm..mak cerita, nak tahu, hari tu Aishah bg mak surat, dia pass kt bawah pintu, dia cakap, "mak...belikan adik basikal"...aku buat2 gelak..adik aku baru darjah 2..aku sedih lagi..hmm.. aku balik sekali sekala, aku kadang2 kat hostel tetiba rasa sebak sangat.. ingat jerit perih mak membesarkan kami, aku pulak tak nak belajar rajin2..


Mak cerita itu ini, tapi aku tak mampu buat apa, aku tak sekuat anis, tak sekuat jue. aku tak boleh nak buat macam mana mereka buat, nanti aku nangis, itu adalah kelemahan aku.. Kalau lah aku boleh bercakap sampai dia faham dan sedar aku syukur. Aku dah penat dengar mak cakap macam tu, aku sedih..


hmmm..mak tabah..satu je aku cakap kt mak tadi..

"mak, mungkin satu hari nanti mak akan bahagia"

=.=

5 comments:

aniely said...

*amin*.....

seorang ibu akan bahagia bila melihat anak die bahagia...bukan ape mak ena ckp mcm tuh..die taknak ena susah nanti ..just like my Mom ..gile tegas ark kalo boleh semua nak A jer memanjang tanpa memikir tahap mental fizikal janie..but I know deep down die nak janie berjaya capai cita-cita yang menggunung....

memang tekanan sikit la bile harapan org kita pgg.tp just igt mcm nih..anggap kejayaan kita tuh ..tok diri kita...tiket utnuk kita bahagia..pasti nanti semua jd senang (haha ckp org janie pon kekadang malas..lagik malas dr ena kot =) )

.m a r y n n a.® said...

amin..btul tu janie.. hmm.. jom lah kite blaja rerajin ek. utk parents kite.. smoge mereka happy.. (:

nabilanazlan said...

;) mak..mena rajin tau..mak jgn susah hati yerr

.m a r y n n a.® said...

huhuu...sinderalalok! :))

Aida Zahrol said...

babe...

ni yg wat i rindu my mak ni

:(

ibu ratu hatiku....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...